5 min lesetid
Sist oppdatert: 23 oktober 2023

Flytte boliglån til annen bank?

Hvis du tenker å flytte boliglånet til en annen bank, er du sikkert allerede klar over at du kan spare penger på det. Her går vi gjennom det du trenger å vite for å flytte lånet ditt.
Fyll ut låneskjema

Å flytte lån kalles også for refinansiering. Det som i praksis skjer er at den nye banken betaler ned lånet i din gamle bank. Slik at du får et nytt lån hos dem.

Det kan være flere motivasjoner for å bytte bank. Først og fremst er det nok for å få bedre betingelser, mens andre liker å ha en bank hvor man kjenner de ansatte, og det er enkelt å ta kontakt.

Uansett hva som driver deg til å bytte bank, vil de fleste banker gi deg god hjelp med selve flyttingen. Det som kan være noe vanskeligere er å finne ut hvem du skal flytte lånet ditt til for å få den beste renten.

Kanskje ønsker du også å øke boliglånet samtidig som du ser etter et bedre tilbud. For eksempel om du ønsker å bake inn billånet i boliglånet, pusse opp eller ta opp et lån til sekundærbolig.

Vi hjelper deg helt gratis med å forhandle boliglån på vegne av deg. Søker du med skjemaet øverst på siden, starter en av våre erfarne rådgivere arbeidet og kommer tilbake til deg med det beste tilbudet vi får til.

Slik går du frem for å bytte bank

Her får du en kjapp huskeliste for hvordan du går frem for å flytte lån og bytte bank:

  1. Start med å gå gjennom lånene du har. Skal du bare flytte boliglån, eller vil du søke om å refinansiere annen gjeld inn i boliglånet samtidig? Slik som billån og forbrukslån.
  2. For å kunne flytte boliglånet må banken vite boligens verdi. I noen tilfeller kan du trenge en ny verdivurdering. Dette gjør du ved å skaffe e-takst fra en eiendomsmegler eller takstmann. Verdivurderingen kan ikke være eldre enn 6 måneder. Du vil få beskjed om du trenger dette når du søker.
  3. Gå til den nye bankens nettside og søk om refinansiering av boliglån. Vi kan gi deg gratis og helt uforpliktende hjelp med å forhandle nytt boliglån. Du kan søke her.
  4. Signer låneavtale hos din nye bank, og de vil betale ned lånet i din gamle bank. Dette kan du gjøre med BankID.
  5. Opprett de kontoene du har bruk for i den nye banken. E-fakturaer følger med ved opprettelse av nettbank, mens avtalegiroer må opprettes på nytt.
  6. Be den gamle banken om å overføre beløp fra sparekonto, samt om avslutting av konto. Den nye banken må ta seg av overføring av BSU-konto. Fra brukskonto kan du overføre selv, men du bør vente til du har fått nytt kort.
  7. Bytt betalingsinformasjon på abonnementer og lignende. Informer arbeidsgiver og andre du venter betalinger fra om nytt kontonummer.

Fastrentelån noe vanskeligere å flytte

Har man inngått avtale om fast rente på lånet, har man også bundet seg til å være kunde hos banken en viss periode. Det er likevel ikke umulig å komme seg ut av et fastrentelån før tiden, men du må være klar over hva overkurs og underkurs er:

  • Ved overkurs må du dekke tapet banken har ved at du går ut av avtalen. Dette er hvis din rente er høyere enn den som gis til nye kunder.
  • Ved underkurs kan banken måtte betale deg. Det er hvis renten din er lavere enn den de gir til nye kunder.

Du må altså kontakte banken din for å få høre hvor mye det koster deg, eventuelt hvor mye du kan få, dersom du går ut av fastrenteavtalen.

Er det snakk om mye å betale i overkurs, bør du vurdere om det er verdt å flytte lånet til en annen bank. Det kan i så fall hende at du bør vente til fastrenteperioden er over, og heller se deg rundt etter billigere lån da.

Vi har også en egen artikkel om hvordan du kan avslutte fastrentelån før tiden.

Boligens verdi påvirker renter

Belåningsgrad er forholdet mellom lån og egenkapital i boligen. For eksempel har man en belåningsgrad på 85 % dersom man stiller med 15 % egenkapital ved kjøp.

Etter hvert som du betaler ned lånet, blir belåningsgraden lavere. Verdien på boligen kan også ha økt siden du kjøpte den. Dette legges på din egenkapital i boligen, og motsatt om boligen har sunket i verdi.

Ettersom du eier mer av boligen din selv, har du mer sikkerhet, og kan forhandle frem bedre renter på lånet ditt.

Hvor lav belåningsgraden må være før det vil ha noe å si, vil variere litt fra bank til bank. Den beste renten får man som regel ved belåningsgrad fra 60 % og nedover. Har du mellom 60 og 75 %, kan dette også gi deg bedre rente.

For å vite hva boligen din er verdt i dag, må du ha en e-takst fra eiendomsmegler eller takstmann. Denne kan ikke være eldre enn 6 måneder.

Få gratis hjelp til å forhandle boliglån
Tenker du å flytte boliglånet, kan vi hjelpe deg med å forhandle på vegne av deg. Vi presenterer det beste tilbudet for deg. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Eks: Nominell rente: 5,19 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,39 %. Kostnad kr 1 592 628 kr. Totalt kr 3 592 638

Spar penger på å refinansiere annen gjeld inn i boliglånet

Hvis du tenker at et boliglån på 2 millioner får ned rente kun 0,5 %, vil det utgjøre hele 10.000 kroner spart i året.

Boliglån har lavest rente på markedet. Derfor kan det være mye penger å spare om du refinansierer andre lån inn i boliglånet. Enten det er billån, forbrukslån eller kredittkort.

Har du forbruksgjeld eller kredittgjeld, bør du prioritere å refinansiere det før billånet. Da de har den høyeste renten. Kredittkort har for eksempel gjerne over 20 % rente.

Det er også lurt å tenke over at du setter opp avdragene slik at du ikke har økningen på lånet for lenge. Har du for eksempel et billån som det er tre år igjen på, bør økningen i boliglånet også være betalt ned innen tre år.

Om det løper renter på det lenger enn tre år, kan du tape penger, fordi du ender opp med å sitte med lånet lenger enn ved ordinær nedbetaling.

Å ha mindre ugunstig gjeld, kan hjelpe deg med å få bedre kredittscore. Noe som igjen kan gjøre deg til en sikrere lånekunde, og dermed gi deg bedre rente på sikt.

Få hjelp til å flytte boliglånet

Hos Tfinans kan du få gratis hjelp til å forhandle boliglån. Ved å søke gjennom skjemaet rett under, jobber vi med søknaden din og forhandler med bankene vi samarbeider med. Deretter presenterer vi det beste tilbudet for deg, helt uforpliktende.

På den måten kan du få bedre betingelser på boliglånet ditt. I tillegg til at du kan spare tid, siden vi hjelper deg med søknadsprosessen.

Har du andre lån du ønsker å refinansiere? Vi kan for eksempel hjelpe deg med å forhandle billån. Enten du ønsker å flytte det, eller om du ønsker å bake det inn i boliglånet ditt.

Hvis du har annen gjeld, slik som forbruksgjeld eller kredittkortgjeld, kan det være mye penger på å refinansiere det inn i boliglånet.

Søk gjerne om det samtidig som du sender inn søknad for boliglån, så kan vi enklere hjelpe deg med å spare penger. Har du spørsmål, kan du ta kontakt på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected].

Fyll ut låneskjema

Thomas Sagplads
Thomas Sagplads
Thomas Sagplads er daglig leder i Tjenestetorget Finans. Her hjelper han privatpersoner med å senke boliglånsrenten og realisere lånedrømmen. Dette gjør han med 20 års erfaring fra bank- og finansbransjen, med mange år i Nordea Bank. I tillegg kommer hans kompetanse innen juss fra Universitetet i Oslo godt med.
Fyll ut låneskjema