8 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Hva er refinansiering av gjeld og lån?

Refinansiering er et ord som man ofte hører i forbindelse med markedsføring eller artikler om lån. Men hva er refinansiering, og hvorfor kan man få lavere rente av det?
Fyll ut låneskjema

Helt konkret kan man si at refinansiering enten er å flytte et lån, ta opp et nytt lån for å betale ned eksisterende gjeld eller baker inn gjeld i boliglån.

Gjelden er altså den samme. Hensikten er å få lavere rente, færre gebyrer og/eller bedre oversikt.

Det kan enten være at du har flere kredittkort og forbrukslån. Alle disse har sine egne gebyrer og renter. Søker man om et nytt lån for å betale ned disse, blir de samlet i det nye lånet. Nå betaler du kun gebyr på et lån.

Pengene du sparer, kan du for eksempel bruke på ekstra innbetalinger på lånet. Ellers er det anbefalt å ha en bufferkonto med 2-3 månedslønninger for uforutsette kostnader.

Vi kan hjelpe deg enten det er snakk om refinansiering av boliglån, forbruksgjeld, kredittgjeld eller billån. Trykk deg inn på den relevante lånekategorien i toppmenyen på siden for å starte søknaden. Tjenestene våre er helt gratis, og alle tilbud er uforpliktende.

Ulike former for refinansiering

Når man snakker om refinansiering, er det flere måter dette kan skje på. Resultatet er det samme, man flytter gjeld til et lån med bedre betingelser.

De ulike formene for refinansiering er som følger:

  • Samle lån og kredittkort inn i et større lån.
  • Øke boliglån for å betale ned eksempelvis billån og forbrukslån. Det regnes også som refinansiering om du øker boliglånet for andre ting enn å betale ned annen gjeld, slik som å pusse opp.
  • Flytte lån fra en bank til en annen.

I tillegg har man refinansiering med eller uten sikkerhet, som vil påvirke hvor god rente du får. Sikrede lån gir den laveste renten. Dermed sparer du mer.

Hvordan gå frem med refinansiering?

  • Det første du trenger, er en oversikt over gjelden du ønsker å refinansiere. Er det snakk om forbrukslån eller kredittkortgjeld, kan du enkelt finne dette ved å logge inn i Gjeldsregisteret.
  • For andre lånetyper, finner du informasjon om det på skattemeldingen eller i nettbanken du har lånet.
  • Du må også ha klar informasjon om din/deres økonomiske situasjon. For eksempel inntekt.
  • Skal du refinansiere med sikkerhet? Banken henter ut informasjon om verdien. I noen tilfeller kan du trenge en ny verdivurdering, denne kan ikke være eldre enn 6 måneder.
  • Når du har alt klart, kan du søke om beløpet du trenger for å refinansiere. Det er lurt å søke hos flere samtidig, og sammenligne.
  • Banken behandler søknaden, og du kan signere lånedokumenter med BankID hvis du får tilbud.
  • Ved refinansiering må du oppgi informasjon om innbetaling på de ulike lånene du skal refinansiere. Banken foretar utbetaling til hver enkelt. Eventuelt restbeløp utbetales til deg.

Hvorfor kan man få lavere rente med refinansiering med sikkerhet?

En faktor er konkurransen på markedet. Det er ingen hemmelighet at en bank tjener penger på å ha deg som kunde. Hvis de kan tilby deg en bedre rente enn en konkurrent, tjener de naturligvis mer på å ha deg som kunde enn at konkurrenten har deg som kunde.

Det er også snakk om sikkerhet. Dersom du refinansierer med sikkerhet i bolig, kan du få betale mindre enn hvis du refinansierer uten sikkerhet.

Sikkerhet og risiko er nøkkelord når banken setter rente for deg. Rente er nemlig beregnet ut fra risikoen for at banken ikke får pengene sine tilbake fra deg.

Med pant i bolig, altså sikkerhet, kan banken kreve boligen solgt dersom du misligholder gjelden, for at de skal få pengene sine tilbake. Den muligheten har man ikke med usikrede lån, slik som kaskofritt billån, kredittkort og forbrukslån.

Ikke tilgang på sikkerhet til refinansiering?

Ikke alle eier en bolig selv, og ikke alle med bolig har tilstrekkelig sikkerhet i denne. Har du flere lån av typen forbrukslån, kredittkort eller lignende, kan det likevel lønne seg for deg å sjekke om du kan få bedre vilkår.

Ved å benytte deg av vårt skjema for forbrukslån, sender vi det til flere banker samtidig. Etter kort tid vil du få eventuelle tilbud tilsendt på e-post.

Denne tjenesten er helt gratis, og alle lånetilbud er helt uforpliktende. Dermed har du ingenting å tape på å sjekke hvor mye du kan spare på å refinansiere dyre smålån og kredittkortgjeld.

For å finne oversikt over forbruksgjeld, kan du logge inn i Gjeldsregisteret. Der vil du ikke bare få bedre oversikt over forbruksgjeld, men også ubenyttede kreditter.

Har du kredittkort du ikke bruker, bør du derfor si opp disse. De regnes som gjeld, og vil kunne påvirke hvor mye lån du kan få, samt renten du får.

Et annet alternativ er refinansiering med kausjonist. Som vil si at noen andre stiller sikkerhet, altså pant, i sin bolig, på vegne av deg. Dette er en stor forpliktelse for både deg og kausjonisten, og bør tenkes nøye gjennom. Du kan lese mer om kausjon her.

Hvem kan få refinansiering?

Som myndig, og en som allerede har oppfylt krav for å få lån i utgangspunktet, kan du potensielt få et refinansieringslån. Det finnes likevel noen krav som kan variere fra bank til bank, så det er ikke sikkert du har samme muligheter i alle banker.

Derfor, om det er vanskelig å få refinansiering i en bank, kan det være verdt å sjekke med andre banker før du gir opp. Å få ned månedlige utgifter på smålån og kredittkort, vil ofte være verdt jobben du legger i det.

For eksempel vil kravet om inntekt variere, samme gjelder aldersgrense. Noen har 18 år, mest vanlig er likevel 20 år. Noen banker strekker det også til 23 år.

Om du skal få refinansiering når du har betalingsanmerkninger eller inkasso, må du søke hos en spesialistbank.

Sjekk tilbud om refinansiering hos flere banker samtidig
Fyll ut et enkelt skjema, og få tilbud om refinansiering uten sikkerhet fra flere banker samtidig. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nom. rente fra 8,34-24,9 %. Eff. rente fra 9,8–38,54 %. Eks. eff. rente 11,9 %, 150 000 kr o/5 år, kostnad: 46 000 kr, totalt: 196 600

Kan man få refinansiering med betalingsanmerkninger eller inkasso?

Ja, det er mulig i spesialistbanker, også kalt omstartslånsbanker. Omstartslån er et refinansieringslån tiltenkt deg med mye ugunstig gjeld.

Forutsetningen for å få det, er at du må ha ledig sikkerhet i egen bolig. Eventuelt kan du søke om refinansiering med kausjonist, om du har mulighet til det.

Er du i en situasjon hvor gjelden blir misligholdt og bare vokser, eller bare sliter med å betjene gjelden? Da bør du ta grep så tidlig som mulig. før det blir verre og dermed vanskeligere å få refinansiering.

Vi kan forhandle omstartslån på vegne av deg, helt gratis og uforpliktende. Våre dyktige rådgivere har bred erfaring med låneprodukter, og kan hjelpe deg med å få det beste tilbudet for deg og din situasjon.

Du finner søknadsskjema for omstartslån her. Vi setter i gang med arbeidet så fort som mulig, og kommer etter hvert tilbake med det beste tilbudet vi klarer å forhandle frem.

Refinansiering er ikke bare for deg med flere lån

Det kan også være penger å spare på å refinansiere, selv om du har kun et lån. Du trenger heller ikke være i en gjeldskrise. Det er tøff konkurranse innen både boliglån, billån og større forbrukslån. Noe som gjør det verdt å sjekke renter andre steder.

Et konkret eksempel kan være at du har fått billån via forhandleren, da du kjøpte bilen. Det kan gå fort rundt karismatiske selgere, så da er det ikke sikkert du har fått tid til å sjekke om du virkelig har fått det beste tilbudet.

Det er dyrt med bil, så det er naturlig å ville spare renter på billån. Heldigvis kan du enkelt sjekke om du kan flytte billånet til en bank med bedre rente.

Boliglånet er som regel det største lånet man har. Dermed kan man spare mye på selv små renteendringer. Eksempelvis for et lån på 2 millioner vil en 0,5 % nedgang i rente være 10 000 kroner mindre å betale i året.

Refinansiering av boliglån

Som nevnt, kan det være mye penger å spare på et boliglån. Selv med små nedganger i rente. Du kan enten sjekke med andre banker om de kan gi deg bedre rente, eller forhandle med banken du har i dag.

Dersom du har fått lavere belåningsgrad siden du kjøpte boligen, eller bedre økonomi, gjør det deg til en sikrere lånekunde. Dermed kan du få bedre renter, fordi risikoen er lavere.

I noen tilfeller kan du trenge en ny verdivurdering. Nærmere bestemt en e-takst, og kan skaffes hos eiendomsmegler eller takstmann. Denne kan ikke være eldre enn 6 måneder når du søker om refinansiering. Men sjekk først om dette er nødvendig.

Vi kan forhandle boliglån på vegne av deg, helt gratis. Benytt deg av vårt skjema for boliglån, så setter vi i gang arbeidet med å forhandle refinansiering med bankene vi samarbeider med.

Deretter presenterer vi det beste tilbudet for deg, som er helt uforpliktende. Du kan søke om kun refinansiering av lånet, eller om du også ønsker å samle annen gjeld i boliglånet. Slik som billån, smålån eller kredittkortgjeld.

Kan du få ned renten på boliglånet?
Vi forhandler boliglån på vegne av deg, helt gratis og uforpliktende. Fyll ut et enkelt skjema, så setter vi i gang arbeidet.
Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nom. rente fra 8,34-24,9 %. Eff. rente fra 9,8–38,54 %. Eks. eff. rente 11,9 %, 150 000 kr o/5 år, kostnad: 46 000 kr, totalt: 196 600

Kan man refinansiere billån?

Du kan forhandle med den eksisterende banken din om å få bedre rente. For eksempel om din økonomiske situasjon har endret seg til det bedre, og du har blitt en sikrere lånekunde.

Det kan også være mye penger å spare på å bake billånet inn i boliglånet. Da boliglånet gjerne har den laveste renten på markedet.

Om du velger å gjøre det, er det en ypperlig mulighet til å sjekke om du kan få ned renten på hele boliglånet ditt. Det er ikke sikkert at banken din er konkurransedyktig.

Har du andre lån til kjøretøy, slik som båtlån eller MC-lån, kan du vurdere om disse også bør bakes inn i boliglånet. Har du ikke nok sikkerhet til å bake inn alle lånene dine, refinansier lånet med høyest effektiv rente.

Velg lånet med lavest effektiv rente

Sammenligner du lån, uansett hvilken type lån, er det viktig å vite forskjellen på effektiv og nominell rente.

Det er nemlig effektiv rente som forteller deg de faktiske kostnadene ved å ha lån. Dette er fordi den i tillegg til å inkludere nominell rente, også regner med andre gebyrer. Slik som termingebyr og etableringsgebyr.

I tilfeller hvor du har flere lån du ønsker å refinansiere, sparer du også på at du slipper å betale gebyrer for hvert enkelt lån per måned.

Dersom du bare får refinansiering til deler av lånene dine, bør du prioritere de som har den høyeste effektive renten. Ofte vil det være kredittkortgjeld og dyre smålån.

Etter hvert som du får nedbetalt mer gjeld, kan du søke om refinansiering på nytt for resten av gjelden. Eventuelt se på mulighetene for å et sikret refinansieringslån.

Finn beste tilbud på refinansiering

Vi kan hjelpe deg med ulike typer refinansiering. Enten det er å flytte boliglånet, billånet eller et forbrukslån. Eller om du ønsker å samle flere gjeldsposter til et lån med bedre oversikt.

Søk forbrukslån til refinansiering via oss, og få tilbud fra flere banker samtidig. Da sparer du tid, ettersom det kun er et enkelt skjema å fylle ut. I tillegg til at du får bedre oversikt over markedet. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Når det kommer til boliglån, billån eller omstartslån, jobber vi litt annerledes. Der jobber vi med søknaden din og forhandler på vegne av deg opp mot bankene vi jobber for. Dette er også gratis, og tilbudet du eventuelt mottar er uforpliktende.

Har du spørsmål rundt noen av våre lånekategorier? Kontakt oss gjerne på telefon: 66 77 01 01 eller på e-post: [email protected], så hjelper en av våre rådgivere deg.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.