5 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Refinansiering av misligholdt gjeld

Refinansiering av misligholdt gjeld kan by på problemer. Særlig om man har inkasso eller betalingsanmerkning. Det finnes heldigvis spesialistbanker som kan hjelpe.
Fyll ut låneskjema

At gjelden blir misligholdt, kan det finnes mange årsaker til. Enten det er endring i økonomisk situasjon, uforutsette kostnader eller uvørent forbruk. Dette har kanskje gått så langt at det har ført til inkasso og betalingsanmerkninger.

Uansett hva årsaken er, gjelder det å ta grep så fort som mulig. Det blir ikke bedre av å vente. Enten bør du ta kontakt med kreditor om en ordning for nedbetaling, eller søk om refinansiering av gjeld.

Din gjeldende bank vil neppe tilby å refinansiere gjeld som er misligholdt hos dem. Dermed må du søke i en annen bank.

Som nevnt, finnes det banker som kan hjelpe deg med misligholdt gjeld. Disse bankene tilbyr det som kalles for omstartslån. Det er en form for refinansiering med sikkerhet som du kan få, selv med betalingsanmerkninger eller inkasso. Som ikke er mulig hos de fleste andre banker.

Har du medlåntaker må vedkommende også signere eventuelle nye lånedokumenter om du får refinansering. Dette gjøres enkelt digitalt.

Få hjelp til å forhandle refinansiering av misligholdt gjeld
Vi forhandler omstartslån på vegne av deg, helt gratis og uforpliktende. Forutsetningen er at du kan stille med en form for sikkerhet.
Eksempel: Nominell rente: 7,15 % Effektiv rente: 7,97%, lån 2.000.000,- o/25 år, kostnad 2.298.261,- Totalt 4.408.261,-

Refinansiering av misligholdt gjeld med inkasso eller betalingsanmerkning?

Når mislighold av gjeld går for lenge, vil din bank sende saken til inkasso. Går inkassosaken lenge nok, vil de sette en betalingsanmerkning på deg. Den eneste måten å bli kvitt en betalingsanmerkning eller inkassosak på.

Tradisjonelle banker vil ikke gi lån til personer med betalingsanmerkninger. Selv ikke når det er snakk om refinansiering. Til tross for at det er da man trenger det som mest å få samlet forbrukslån og kredittgjeld til et lån med lavere rente.

Som nevnt, er løsningen da et omstartslån. Dette er et refinansieringslån med sikkerhet i bolig. Dermed må du ha ledig sikkerhet å stille med, enten i egen bolig eller med kausjonist.

Omstartslånet har noe høyere rente enn et vanlig boliglån, men for deg med mye gjeld med høy rente, vil det kunne hjelpe deg å få ned de totale kostnadene.

Forhåpentligvis får man samlet så mye dyr gjeld som mulig inn i omstartslånet. Slik at du får lavere effektiv rente totalt, og kan få et økonomisk pusterom til å kunne få økonomien på rett kjøl igjen.

Har du ikke sikkerhet i egen bolig?

Dersom du ikke har sikkerhet i egen bolig, må du finne andre løsninger for å kunne få et omstartslån. Kanskje har du noen i nær familie som ønsker å få hjulpet deg ut av en vanskelig økonomisk situasjon.

Om du da får noen til å stille som kausjonist, er det viktig at dere begge vet hva det innebærer. Banken krever sikkerhet i kausjonistens bolig, for å kunne refinansiere din gjeld.

Skulle du da misligholde gjelden din, vil banken kunne gå til kausjonisten for å det de skylder. Skulle de da ikke betale, vil banken ha rett til å kunne selge boligen for å få pengene sine.

Derfor er det veldig viktig at du som ønsker å få refinansiere misligholdt gjeld gjør alt du kan for å holde nedbetalingsplanen. Det er viktig at kausjonisten vet at de kan stole på at du følger opp. Det kan nemlig gå noen år før kausjonisten får slippe fra ansvaret.

Sett dere derfor ned og snakk grundig om dette, om det er en løsning dere gjerne ønsker eller kan gå for. Dere kan lese mer om kausjonist-rollen i vår artikkel.

Refinansiere misligholdt gjeld uten sikkerhet?

For å kunne få refinansiere misligholdt gjeld uten sikkerhet, avhenger det av hvor langt misligholdet har gått. Har du fått betalingsanmerkning eller inkasso på et lån, vil det ikke være mulig. Da er det omstartslån som gjelder.

Dersom du ikke har verken inkasso eller betalingsanmerkning, kan du søke usikrede lån for å refinansiere. Da bør du i så tilfelle sjekke tilbud hos flere enn én bank.

Da får du oversikt over markedet, og vil fort se hvilken bank som gir deg bedre rente enn de andre. Det er viktig å understreke hvor viktig det er at du søker før du får inkassosak eller betalingsanmerkninger. Ellers vil muligheten for usikrede lån til refinansiering gå fra deg.

Alt du trenger å gjøre, er å fylle ut dette skjemaet, kan du søke om å refinansiere lån uten sikkerhet hos flere banker samtidig. Denne tjenesten er helt gratis, og alle tilbud du mottar er uforpliktende.

Har du flere smålån, bør du søke om å refinansiere så mange av dem som mulig i et forbrukslån. Da det er bedre med et større forbrukslån, enn flere små.

Lavere effektiv rente gjør lånet mer håndterlig

Ikke bare kan du kvitte deg med inkasso og betalingsanmerkninger. Med et omstartslån kan du også få lavere effektiv rente, som gir deg lavere kostnader totalt.

Høye rentekostnader kan være en grunn til at gjelden i utgangspunktet ble misligholdt. Særlig sårbar er man om ens økonomiske situasjon har endret seg. For eksempel om man har mistet jobben, blitt sykemeldt eller ved samlivsbrudd.

Har du hatt flere lån, får du også bedre oversikt om du samler så mye som mulig av den i et omstartslån. Da minsker du sjansen for mislighold, fordi du har et klart beløp å forholde deg til fra måned til måned.

Det kan være en god hjelp å sette opp et budsjett. Ikke bare slik at du får oversikt over gjelden, men også får mulighet til å se på andre utgifter. Kanskje har du penger å spare på ting du ikke var klar over.

Har du mulighet til å sette av penger til en bufferkonto, kan det være forebyggende mot fremtidig mislighold av gjelden. Dersom det skulle skje noe som fører til uforutsette utgifter eller tap av inntekt.

Få hjelp til å refinansiere gjelden

Vi kan hjelpe deg med å forhandle omstartslån. Våre rådgivere har bred erfaring med bank og finans, og jobber for å finne en løsning som passer din situasjon.

Forutsetningen for et omstartslån, er som nevnt at du har tilgang på ledig sikkerhet i bolig. Enten det er din egen, eller om du kan stille med sikkerhet i form av kausjonist.

Refinansiering av misligholdt gjeld er første steg på veien ut av en vanskelig økonomisk situasjon. Deretter begynner arbeidet med nedbetaling av gjeld, og forhindring av fremtidig mislighold. På sikt håper vi du har fått hjelp til å få mer økonomisk pusterom i hverdagen.

Den veien er kanskje vanskelig, men det hjelper ikke å vente med å gjøre noe med det heller. Da kan gjelden din vokse, med mer påløpte renter og gebyrer. Prøv å begrense skaden før det går for langt med misligholdt gjeld.

Ta kontakt med oss om du ønsker å få tilbud om refinansiering. Du kan sende inn søknaden gjennom skjemaet rett under teksten. Tjenesten vår er gratis, og tilbud du eventuelt mottar er uforpliktende. Dermed har du ingenting å tape på å la oss prøve å hjelpe deg.

Fyll ut låneskjema

Ruben Skumlien
Ruben Skumlien
Ruben Skumlien er leder for omstartslån og seniorrådgiver hos Tjenestetorget Finans. Med mange års erfaring fra både eiendomsmeglerbransjen, samt Bank- og Finansbransjen, bistår han alle sine kunder med optimal låneløsning innenfor alle ulike lånesegmenter. Han bistår i tillegg med verdifull rådgivning i investerings- og kjøpsprosessen innen eiendom.
Fyll ut låneskjema