cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos Group 14 Group 14 Faa-tilbud-paa-forsikringer-Tjenestetorget Brukt-av-mer-enn-800000-fornoeyde-brukere-Tjenestetorget
6 min lesetid
Sist oppdatert: 15 april 2021

Hva er en betalingsanmerkning og hvordan blir du kvitt den?

Har du fått en betalingsanmerkning, eller lurer på hvordan bli kvitt den? Vi gir deg en oversikt på prosessen fra originalfaktura frem til betalingsanmerkning, konsekvensene av disse, og hvordan du kan få slettet en betalingsanmerkning. 
Fyll ut låneskjema

Hva er betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning er et varsel om at en person, foretak eller bedrift har en forfalt faktura som ikke er betalt, selv om det er satt i gang tiltak for å få inn pengene. Det starter som regel med ubetalte pengekrav. 

Dersom du skylder et beløp fordi du ikke har betalt en regning, eller misligholdt et lån, går dette kravet til et inkassobyrå. De som registrerer anmerkningen først, er kredittopplysningsbyråene, deretter er det inkassobyråer, forliksråd, namsmenn, Statens Kraftverk, forliksråd, Løsøreregisteret eller Statens Innkrevingssentral som melder inn anmerkningen til kredittopplysningsbyråene. 

Har du betalingsanmerkning, men eier en bolig?
Da kan vi hjelpe deg med å sjekke om du kan refinansiere lånene dine.
Nedbetalingstiden er 1-30 år. Eksempel: Effektiv rente 6,65 %, 2 mill. over 25 år, kostnad kr 2.033.291, totalt kr 4.033.291

Når får man betalingsanmerkning? 

Når saken har kommet såpass langt i inkassoprosessen at det er blitt varslet om at det vil bli startet rettslige skritt, blir det registrert en betalingsanmerkning. Privatpersoner blir varslet av kredittopplysningsbyråene før de rapporterer anmerkningen, og har da 30 dager å rette opp saken. 

For næringsdrivende blir anmerkningen registrert 30 dager etter betalingsoppfordringen. 

Hvordan får man betalingsanmerkning? Mange tror de har fått en betalingsanmerkning når de egentlig "kun" har fått et inkassovarsel. Et inkassovarsel betyr at du fortsatt har mulighet til å ordne opp i saken! 

Inkassoprosess 

Første fase i en inkassoprosess er det som kalles en utenrettslig inkassosak. Her forsøker inkassobyrået å bli enige med deg, for slik å hindre å gå til rettslige tiltak. Slik foregår prosessen fra regning, inkassosak til anmerkning: 

  1. Originalfaktura. Du blir sendt en regning for et kjøp eller lignende. Hvis fristen for å betale denne går ut, kan den eller de du skylder penger sende deg en purring. 
  2. Inkassovarsel. Hvis du ikke betaler kravet du har fått purring på innen fristen, mottar du et inkassovarsel. Dette varselet skal ha en betalingsfrist på minst 14 dager. Hvis dette heller ikke blir betalt før fristen går ut, blir varselet sendt videre til inkasso. 
  3. Betalingsoppfordring. Her er det også en 14 dagers frist for å betale kravet. Du kan også klage, eller ta kontakt dersom du er uenig i kravet. Om du ikke tar kontakt dersom du ikke kan betale, blir det startet en rettslig prosess. 

Dette bør du gjøre

Det er ofte ulike grunner til at folk havner i en situasjon der de mottar et inkassokrav, og det trenger ikke være så farlig, eller uvanlig for den saks skyld. Kanskje du har glemt en regning, eller bare ikke hatt mulighet til å betale den? Så, hva gjør du når du først har fått et inkassokrav? 

  • Få kontroll på økonomien igjen. Det første steget er å gjøre opp for deg, så fort som mulig, slik at du unngår at beløpet vokser seg enda større 
  • Sett deg inn i saken din! Du kan som regel logge deg inn på de ulike inkassobyråene sine hjemmesider for å sjekke opp saken de har sendt ut varsel på. 
  • Klarer du ikke betale gjelden? Kontakt inkassobyrået så fort som mulig for å finne en løsning, om det er en nedbetalingsplan eller en betalingsutsettelse
  • Få hjelp til å få orden på økonomien din. Om du ofte får inkassovarsel eller betalingsoppfordringer, er det lurt å ta kontakt med noen som kan hjelpe deg med å lage gode, økonomiske rutiner
Har du dyre smålån, men eier en bolig?
Da kan vi hjelpe deg med å samle alle lån til ett større.
Nedbetalingstiden er 1-30 år. Eksempel: Effektiv rente 6,65 %, 2 mill. over 25 år, kostnad kr 2.033.291, totalt kr 4.033.291

Hvordan finne ut om man har betalingsanmerkning

Hvordan sjekke om man har betalingsanmerkning? Mange kjenner på de tynnslitte nervene etter å ha vært i en lang og smertefull inkassoprosess, og stiller seg ofte spørsmålet: "Har jeg betalingsanmerkning?"  Det er enkelt å sjekke om man har betalingsanmerkninger. 

Om det går så langt at du får betalingsanmerkning, skal du få beskjed fra kredittopplysningsbyråene. Om du likevel er usikker, og lurer på om du har fått betalingsanmerkninger - sjekk om du har betalingsanmerkning ved å gå inn på disse sidene: 


Du kan sjekke betalingsanmerkninger gratis. 

I tillegg til å kunne sjekke betalingsanmerkninger, kan du sjekke andre opplysninger, slik som inntekt og formue, samt registrere en frivillig sperre for kreditt. En frivillig sperre forhindrer innsyn i det som står om deg av opplysninger hos kredittopplysningsforetakene. Dette er for øvrig ikke en måte å skjule økonomiske problemer på, men kan være en fin ting å vite dersom du mistenker at du er blitt utsatt for identitetstyveri. 

Når du sperrer kreditten din, vil det være vanskelig for deg å ta opp lån, stifte nye abonnementer, leie leilighet eller andre ting som krever et innsyn i din betalingsvilje. 

Betalingsanmerkning - konsekvenser 

Om du for eksempel skal stifte nytt abonnement for mobiltelefonen din, vil operatøren foreta en kredittsjekk av deg, det samme gjelder for om du skal leie en leilighet eller søke om boliglån. I noen tilfeller utfører også arbeidsgivere en kredittsjekk i forbindelse med en ansettelsesprosess. Om det skulle vise seg at du har et ubetalt pengekrav mot deg, altså en betalingsanmerkning, kan du bli nektet å bli kunde, låne eller leie. 

En betalingsanmerkning fungerer altså som et slags rødt flagg til andre kredittgivere, samtidig som den skal hindre deg i å pådra deg mer gjeld, slik at situasjonen ikke blir forverret. 

Fjerne betalingsanmerkning

Dersom du har fått en betalingsanmerkning, og ønsker å fjerne denne, kan du gjøre dette ved å betale alle krav i sin helhet, inkludert renter og salærer. Når krav og gjeld er betalt får kredittopplysningsbyråene beskjed om dette, og fjerner anmerkningen. 

Det er mulig du må inngå en nedbetalingsplan om du ikke har mulighet til å betale alt med én gang, eller kanskje du er nødt til å leve på et stramt budsjett for en viss periode. Det beste er å få betalt alt så fort som mulig, slik at du slipper å sitte med en betalingsanmerkning i flere år frem i tid. 

Sjekk om du kan refinansiere dyre smålån
Vi hjelper deg med å sjekke om du kan få et billigere lån, ved å samle alle smålån i ett.
Nedbetalingstiden er 1-30 år. Eksempel: Effektiv rente 6,65 %, 2 mill. over 25 år, kostnad kr 2.033.291, totalt kr 4.033.291

Når blir betalingsanmerkning slettet? 

Hvor lenge varer betalingsanmerkninger og hvordan slette betalingsanmerkning? Sletting av betalingsanmerkning oppnår du kun ved at du betaler gjelden din. Da er kreditoren pålagt å slette den. Det er verdt å merke seg at det fort tar noen dager før anmerkningen er slettet etter at du har betalt, inntil seks dager. 

Betalingsanmerkning slettes etter 4 år, dersom du ikke har mulighet til å betale for deg. 4 år er lang tid, og det er ikke særlig gunstig å stå med denne type anmerkning over så lang tid. I tillegg kan inkassobyrået sette i gang nye, rettslige skritt etter fire år, dersom det skal registreres nye betalingsanmerkninger. 

Kan du ta opp lån med betalingsanmerkning?

Kan du få lån med betalingsanmerkning? Lån med anmerkninger fort bli vanskelig, ettersom en bank ser etter kunder som betaler for seg, og har en stabil økonomi. Derfor kredittsjekker de alle som ønsker å ta opp et lån. Når du har fått en betalingsanmerkning, er du stemplet som en dårlig betaler, og de færreste bankene tør ta sjansen på å låne ut penger til deg. 

Å søke lån med betalingsanmerkning er likevel ikke helt umulig, men da fordrer det at du bruker lånet til å rydde opp. Det finnes noen få banker som gir lån med betalingsanmerkning. Du kan for eksempel refinansiere lånet ditt med sikkerhet i egen bolig. Det viktigste her er at banken ser at du har motivasjon til å forbedre og rydde opp i økonomien din. 

Dersom du har ledig sikkerhet i boligen din, kan du refinansiere, selv med betalingsanmerkninger. Refinansiering med betalingsanmerkninger er et lån med pant i bolig som gjør det mulig for deg å slette anmerkninger og inkasso. Dette betyr at kravene blir refinansiert inn i et nytt boliglån, altså erstatter du et nytt lån med et annet. 

Fyll ut låneskjema

 

Magnus Nebo
Magnus Nebo
Magnus Nebo er daglig leder av Tjenestetorget Finans, en låneagent som hjelper og bistår privatpersoner med å virkeliggjøre lånedrømmen og senke lånekostnadene. Med solid kompetanse fra bank- og finansbransjen, og litt over 13 års erfaring som lånerådgiver, har han hjulpet flere tusen privatpersoner med å ta bedre økonomiske valg og spare penger.
Fyll ut låneskjema