Serielån-kalkulator: Samme avdrag gjennom hele lånets løpetid

Serielån er når lånet nedbetales med like avdrag gjennom hele nedbetalingstiden. Det gjør at terminbeløpet endrer seg fra måned til måned i takt med at lånet nedbetales.

Siden renter regnes ut fra hva man til en hver tid skylder, vil den første tiden av lånets løpetid ha høyere terminbeløp. Mens når lånet nedbetales, vil også terminbeløpet krympe, fordi rentedelen blir mindre.

Forskjellen mellom annuitetslån og serielån er da at annuitetslån har samme terminbeløp gjennom hele perioden. Mens forholdet mellom avdrag og renter i terminbeløpet endrer seg.

Det er ikke særlig utbredt med serielån, derfor vil bankene alltid gi deg tilbud om annuitetslån når du søker om lån. Ønsker du serielån, må du ta kontakt med banken eller spesifisere det i søknaden din.

Du kan bruke kalkulatoren til å beregne serielån eller annuitetslån. Kalkulatoren har en nedbetalingsplan. Denne er optimal ved bruk på større skjermer.

Hva bør du velge av annuitetslån og serielån?

Hva du bør velge av annuitetslån og serielån kommer an på din egen økonomi, samt dine behov.

For eksempel siden serielån har høyere terminbeløp i starten, vil det neppe egne seg for nyetablerte. Da har et annuitetslån mer forutsigbarhet.

Selv om serielån gir lavere kostnad totalt, fordi man blir kvitt mer av lånet i starten, så kan uforutsigbarheten også gi ekstra kostnader.

Om man skulle trenge avdragsfrihet, fordi terminbeløpet i serielån er for høyt, vil det for eksempel gjøre at lånet koster deg mer når du begynner å betale igjen.

Da kan det være bedre å velge annuitetslån, og heller betale inn ekstra når man har mulighet til det. Eller velge et annuitetslån med kortere nedbetalingstid.

Men om du har en solid økonomi som ikke har samme behovet for forutsigbarhet, kan serielån være noe å vurdere.

Kan man bytte til annuitetslån senere?

Det er mulig å gjøre endringer i nedbetalingsplan, så lenge det er forsvarlig å gjennomføre endringen.

Skal du endre lånets nedbetalingsplan, må du regne med å betale gebyr. Derfor bør du ikke regne med å bytte frem og tilbake ettersom det passer.

Men om du tenker å bytte, er det lurt å ta en sjekk på om din bank er konkurransedyktig. Ved å sjekke tilbud hos andre banker og eventuelt flytte lånet til dem, kan det være mye å spare.

På et boliglån på 2 millioner kroner, vil du kunne spare 10.000 kroner i året dersom du får ned renten bare 0,5 prosent.

Sjekk effektiv rente fremfor nominell rente

Når du sammenligner lån, har du kanskje lagt merke til at det finnes en nominell rente og en effektiv rente i låneeksempler og liste over priser.

Nominell rente er selve renten på lånet, men effektiv rente inneholder den nominelle iberegnet andre gebyrer. Slik som termingebyr.

Den effektive renten blir dermed den faktiske prisen du betaler for lånet.

Enten du har serielån eller annuitetslån, ønsker man at forholdet mellom renter og avdrag skal helle mer mot avdrag enn mot renter og gebyrer.

Sørg derfor for å finne en bank som gir deg et godt tilbud på lån, uavhengig av hva du velger av de to nedbetalingsplanene.

Få hjelp til å forhandle boliglån

Vi hjelper deg med å forhandle boliglån på vegne av deg med banker vi samarbeider med. Dette er en tjeneste som er helt uten kostnad for deg, og tilbud du mottar er uforpliktende.

Når du søker gjennom oss, eller en hvilken som helst annen bank, vil du automatisk søke om annuitetslån. Ønsker du serielån, må du presisere dette i søknaden.

Du kan søke boliglån her, eller starte søknaden via knappen i kalkulatoren på toppen.

Har du boliglån fra før, kan vi også hjelpe deg med refinansiering av lånet. Da kan du også sjekke om du kan spare penger på renter, om motivasjonen din for å søke serielån er å spare penger.

Har du spørsmål om søknaden eller lån? Da kan du gjerne ta kontakt med oss på e-post: [email protected] eller telefon: 66 77 01 01.

Vi hjelper deg å forhandle boliglån
Skal du søke serielån? Da må du spesifisere dette i søknaden. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Spørsmål og svar om serielån-kalkulatoren

 • Hva er et serielån?

  Et serielån er en form for nedbetaling av lån, hvor avdrag er det samme gjennom hele lånets løpetid. Terminbeløp blir derfor ulikt fra måned til måned, og du betaler høyere beløp i starten og mindre etter hvert som lånet nedbetales.

 • Hvordan regne ut serielån?

  Del lånet på antall måneder igjen av nedbetalingstiden. Del renter på 12 måneder. Gange restgjeld med denne rentesatsen og legg til avdrag og terminbeløp. For å finne neste måned trekker du avdrag fra restgjeld og gjør det samme på nytt. Har du flere år igjen av lånet er det lurt å bruke et regneark eller en kalkulator.

 • Hva er mest vanlig av annuitetslån og serielån?

  Annuitetslån er det vanligste, og vil være valgt automatisk når du søker lån hos hvilken som helst bank. Ønsker du serielån, må du be om dette hos banken.

 • Hva lønner seg mest av annuitetslån og serielån?

  Serielån har lavest kostnad totalt, fordi lånet blir nedbetalt raskere i starten enn et annuitetslån. Har du god økonomi med lite behov for forutsigbarhet, kan serielån være noe for deg. Alternativt kan du velge lavere nedbetalingstid på annuitetslån, eller betale inn ekstra etter evne.