Hyttelån til din fritidsbolig
Med hyttelån mener man normalt et lån som skal finansiere en hytte eller fritidsbolig med pant i hytten. Det er stor konkurranse om kundene blant bankene, så her er det gode muligheter til å få lån med like lav rente som et ordinært boliglån.
Hvor mye kan du få i hyttelån?
I likhet med et vanlig boliglån vil bankene ta en vurdering av din økonomiske situasjon. De vil da se på din eksisterende gjeld, eiendom og inntekt bør de kan gi deg et tilbud med rente og lånebeløp.
De ulike bankene har forskjellige internregler for hvor stor andel av kjøpesummen de kan gi i lån. Det vil si at egenkapitalbehovet vil variere. Men det ligger normalt rundt 70 til 85 % av boligens verdi som du kan låne.
Ikke alle får hyttelån
Fordi fritidsboliger i noen områder kan være vanskelig å selge, er det ikke alle banker som gir lån utenfor visse områder. Eller så velger de å gi en høyere og lite gunstig rente for mindre sentrale steder.
Får du ikke lån til hytten i ditt område? Da kan en lokal bank være løsningen. De kjenner boligmarkedet i området godt. For å finne beste hyttelån bør du uansett innhente tilbud fra flere banker, slik at du finner det beste lånet.
Hvor mye koster et lån til fritidsbolig?
De forskjellige bankene har ikke en felles retningslinje når det kommer til standard på hytten og områder for de forskjellige rentesatsene. De tar som regel utgangspunkt i hvor lett det er å selge hytta. Jo lettere det er, jo mindre risiko har bankene.
Hyttelån-kalkulator gir en pekepinn
Bruk gjerne en hyttelån kalkulator for å få en pekepinn på hvor mye et lån vil koste deg, og hvor mye du kan låne.
For å få et mer presist svar kan det være lurt å innhente tilbud fra flere banker. På denne måten kan du forhandle deg frem til en bedre rente. Samtidig som du fort ser hvilken bank som gir deg best betingelser.
Hyttelån uten egenkapital
Med de nye strenge boliglånsreglene påvirkes også hyttelån. Det vil si at du som kjøper må stille med 15% av egenkapitalen.
Har du ikke egenkapitalen tilgjengelig? Da kan du eventuelt sjekke om du kan få opplåning på din eksisterende bolig. Det lønner seg nemlig ikke å ta opp lån med høye renter for å finansiere hyttedrømmen.
Regler for kjøp av sekundærbolig
Med nye reglene som kom for boliglån januar 2017, omfattes også disse for lån til sekundærbolig. En primærbolig er boligen du har registrert at du bor i, mens sekundærbolig er en bolig du eier, men ikke bor fast i. Dette kan være fritidsbolig, hytte eller en leilighet som du leier ut.
Eier du en sekundærbolig? Da bør du vite at Skatteetaten skiller mellom fritidsbolig og sekundærbolig. Dette med tanke på formue.
Finansiere hyttedrømmen
Har du funnet den perfekte hytta du ønsker å kjøpe men mangler finansiering? Da bør du innhente tilbud fra flere banker. På denne måten vil du enkelt se hvilken bank som kan tilby deg de beste rentene.
Vi hjelper deg gjerne. Det eneste du må gjøre er å fylle ut skjemaet vårt. Deretter tar vi det videre med bankene som vi har et samarbeid med. Innen kort tid vil vi presentere det beste lånetilbudet.