Boliglån er en av de største investeringene i livet
Kort fortalt er boliglån et lån for de som skal kjøpe en bolig. Det er et lån over en lengre periode, gjerne 20 til 30 år, hvor banken tar pant i eiendommen. Det normale er at de tar pant i samme eiendom som man kjøper.
Kjøp av bolig er for de fleste det største kjøpet man gjør i livet. Med en så stor investering er det viktig at du sikrer deg de beste lånevilkårene. De minste forskjeller i renten vil utgjøre store forskjeller for kostnadene til et boliglån. Derfor er det viktig å være oppmerksom på lånebetingelser fra starten av.
Refinansiere boliglån
Det er som regel flere årsaker til at man ønsker å refinansiere det eksisterende boliglånet. For eksempel oppussing, kjøp av ny bil eller andre ting hvor du trenger penger som du kan disponere. Da lønner det seg å bake det inn i lånet, i stedet for å ta opp andre lån som billån og lån uten sikkerhet da det er vesentlig høyere rente her.
Det er også mulig å refinansiere boliglånet ved å flytte det til en annen bank. Dette kan være lurt i tilfeller hvor andre banker kan gi deg bedre lånevilkår. På denne måten vil du kunne spare en god del penger, ved å skifte bank. Effektiv rente er noe de fleste ser på da.
Slik refinansierer du boliglånet ditt:
- Gå til den aktuelle banken og søk om lån
- Send inn dokumentasjonen de etterspør
- Lønnslipp (årsinntekt)
- Selvangivelse (gjeld og formue)
- Verdi på boligen
- Før du sender inn dokumentasjonen, gå over og sjekk at det er lagt inn riktig informasjon.
Flytte boliglån
Mange tenker ofte at det er tidskrevende og slitsomt å flytte boliglån. Men enten du ønsker å øke ditt eksisterende lån eller ta opp et nytt lån krever det ikke mye.
De fleste bankene i Norge har mulighet til å hente inn alt elektronisk. Du trenger altså ikke å samle sammen dokumentasjon å sende inn. Med ditt samtykke kan nemlig bankene innhente dokumentasjon fra skatteetaten. Dette gjør det raskt og enkelt om du ønsker å flytt boliglånet ditt.
Hvor mye kan jeg få i boliglån?
Når bankene skal beregne hvor mye du kan er regelen lagt opp til at du kan låne opptil fem ganger din årsinntekt. Det vil si at om du har en årsinntekt på 600.000 vil du maksimalt kunne låne 3 millioner. Når det kommer til gjeldsgraden har Finansdepartementet diskutert om maksgrensen skal gå ved 4,5 ganger årsinntekten. Dette er noe man ikke trenger å tenke på enda, da det ikke har blitt bestemt.
Gjeldsgrad
Gjeldsgrad betyr hvor mye lån du kan ha. Det betyr at hvor mye gjeld du har fra før av er avgjørende for hvor mye av betalingsevnen din som blir brukt opp.
Det vil si at har du andre lån som studielån, billån, kredittkort eller forbrukslån vil disse bli tatt med i vurderingen. Er du derfor usikker på hvor mye du har på kredittkortene dine? Da kan det være lurt å sjekke Gjeldsregisteret før du søker om lån. Kanskje det er noen kredittkort du ikke trenger?
Hvor mye egenkapital må jeg ha?
Minstekravet for egenkapital er vanligvis 15% av kjøpesummen til boligen. Det vil si at om du skal kjøpe en bolig til 3 millioner kroner, må du stille 450.000 kroner som egenkapital. Har du ikke egenkapitalen? Da kan det være mulig å søke om 100% finansiering med tilleggssikkerhet.
Får du boliglån uten egenkapital vil de fleste banker dele opp lånet, hvor du får et topplån med en høyere rente enn hvis du hadde egenkapital. Dette gjør bankene fordi at risikoen er høyere, og da må du betale en litt høyere pris.
Boliglån for unge
Er du under 34 år og har planer om å kjøpe en bolig? Da er det godt å vite at de fleste bankene tilbyr boliglån for unge. Her får man ofte bedre betingelser og vilkår.
Med flere år i jobb som venter, blir risikoen for bankene redusert. Som igjen gjør at de har mulighet til å gi enda bedre betingelser, altså en lavere effektiv rente.
Beste boliglån = beste lånerente
De som er på jakt etter det beste boliglånet leter normalt etter bankene som tilbyr beste lånerente. Dette viser hva boliglånet faktisk koster deg.
Det er to forskjellige lånerenter, effektiv rente og nominell rente. Den nominelle viser kun det du betaler for lånet, ikke andre kostnader. Den effektive derimot, viser den totale kostnaden for lånet, både med renter, gebyrer og andre kostnader. Så det er denne renten du må se på når du er på jakt etter beste lånerente.
Flytende eller fast rente på boliglån?
Har du en stabil økonomi og kan tåle svingninger i markedet? Da anbefales det ofte at man velger flytende rente. Flere eksperter har sagt at i lengden lønner det seg mest sannsynlig med flytende rente.
Dersom du har et større behov for forutsigbare kostnader de neste årene, da kan fastrente være lurt å velge. Da vet du akkurat hvor mye du må betale i en avtalt periode frem i tid - og kan derfor regulere forbruket ditt etter det.
Søke boliglån
Enten du skal øke boliglånet, søke om refinansiering eller investere i ny bolig er du nok på jakt etter beste og billigste boliglån. Og da er det naturligvis kostnadene vi ser på.
For å få det beste boliglånet med lavest kostnader anbefaler vi at du bruker vår tjeneste for å oppnå akkurat dette. Vi har mange års ekspertise i å finne riktige produkter til privatkunder, slik at du får enda bedre lånevilkår.
Det eneste du trenger å gjøre er å
- Fyll ut vårt skjema
- Send inn nødvendige dokumenter
- Du mottar lånetilbudet som banken kan tilby deg