cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos Group 14 Group 14 Faa-tilbud-paa-forsikringer-Tjenestetorget Brukt-av-mer-enn-800000-fornoeyde-brukere-Tjenestetorget
5 min lesetid
Sist oppdatert: 08 juni 2021

5 tips til hvordan du får beste boliglånsrente

Har du et boliglån i dag eller planer om å ta opp ett? Da er nok boliglånsrenten interessant for deg. Se 5 tips til hvordan du får beste boliglånsrente.
Fyll ut låneskjema

Boliglånsrente bør være interessant for deg, enten du allerede har boliglån eller planer om å ta opp et.

En boliglånsavtale er en individuell avtale, og vilkårene varierer fra person til person. Selv i samme bank. Det er flere faktorer som bestemmer hvilken rente du kan få.

Det er ikke mange prosentene man skal ha før man får et mer billig boliglån. Da er det mulig å betale det ned raskere, og spare enda mer i rentekostnader.

Under kan du se hvor mye du potensielt kan spare per år i rentekostnader om du får lavere boligrente.

Lånesum 0,10% 0,25% 0,50% 0,75% 1%
1.000.000 1.000 2.500 5.000 7.500 10.000
1.500.000 1.500 3.750 7.500 11.250 15.000
2.000.000 2.000 5.000 10.000 15.000 20.000
2.500.000 2.500 6.250 12.500 18.750 25.000
3.000.000 3.000 7.500 15.000 22.500 30.000

Når du skal sammenligne lån er det effektiv rente som representerer de faktiske kostnadene ved lån, og ikke nominell rente.

1. Høyere inntekt utgjør mindre risiko

Renten blir satt ut i fra hvilken risiko långiver har med å låne ut til deg som låntaker.

I Norge kan man ikke ha samlet lån over 5 ganger sin egen inntekt. Er dere to som kjøper legges inntektene deres sammen, men det gjør også gjelden deres.

Høyere inntekt vil gi deg bedre betalingsevne, som igjen vil senke risikoen for at du ikke klarer å betjene lånet ditt.

Dermed kan det være lurt å vurdere å forhandle renter etter du har hatt en lønnsøkning.

Hvis det er lenge siden du har hatt en lønnsforhandling, kan det være på tide å snakke med sjefen din om det.

Kanskje har du fått flere ansvarsområder på jobben, eller at erfaringen din har økt og er av større verdi for bedriften.

Får du høyere lønn, kan du vurdere om du har kapasiteten til å betale ned større avdrag. Slik at du blir raskere ferdig med lånet og sparer renter på den måten.

Ellers er en huskeregel at du bør putte pengene der du får høyest rente. Har du for eksempel en BSU-konto, kan det fort være gunstigere å fylle opp denne fremfor å betale ned på lånet.

Både med tanke på den høye renten, og skattefradraget. Når du fyller 34 kan du bruke summen på noe boligrelatert, eksempelvis boliglån.

2. Økning i boligverdi betyr mer sikkerhet

En faktor for rente er belåningsgraden på boligen din.

Det er et krav om 15 % egenkapital når du kjøper bolig. Som vil si at hvis du kjøper en bolig til 2.000.000 kroner, må du ha minst 300.000 kroner i egenkapital.

Da må du låne totalt kr 1.700.000 og belåningsgraden på boligen er 85 %.

La oss si at boligens verdi stiger til 3.000.000 over natta. Legger økningen sammen med egenkapitalen din, har du plutselig 1.300.000 i sikkerhet i boligen. Da er belåningsgraden nede i rundt 57 %.

Realistisk sett stiger det ikke nødvendigvis så raskt som over natta. Likevel vil boligen kunne ha økt siden du kjøpte den. En verdivurdering fra eiendomsmegler vil kunne avdekke dette.

I tillegg vil du også ha betalt ned avdrag på lånet ditt, som betyr at du eier en større del av boligen en du gjorde da du kjøpte den.

Oppsummert kan vi si at desto lavere belåningsgrad, desto mindre risiko har banken med lånet ditt. Ergo kan det gi deg bedre vilkår for lånet. Enten i din eksisterende bankforbindelse, eller hos andre.

3. Medlemskap i fagforeninger kan gi deg rentefordeler

Hvis du er organisert i et fagforbund, finnes det mange fordeler utover tariffavtale og rettigheter. Det kan være rabatter knyttet til forsikringer, tjenester og gunstig boligrente.

Det er stor sjans for at du kan få billigste boliglånsrente i et slikt fordelsprogram. Men det er også en medlemskontingent du må betale.

Er du ikke medlem fra før må du rett og slett veie opp hva du sparer på rente og hvilke fordeler du får, mot hva det kommer til å koste deg i året.

  • LO-forbundene

Arbeiderbevegelsens Presseforbund, Creo, EL og IT-forbundet, Fagforbundet, Fellesforbundet, Fellesorganisasjonen, Forbundet for Ledelse og Teknikk, Handel og Kontor i Norge, Industri Energi, Kabinansattes Forbund, Norsk Offisers- og Spesialistforbund, Norsk Arbeidsmandsforbund, Norsk Fengels- og Friomsorgsforbund, Norsk Flygerforbund, Norsk Jernbaneforbund, Norsk Lokomotivmandsforbund, Norsk Manuellterapeutforening, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund, Norsk Tjenestemannslag, Norske Dramatikeres Forbund, Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon, Skolenes Landsforbund

  • Akademikerne

Arkitektenes Fagforbund, Econa, KOL, Naturviterne, Juristforbundet, Legeforeningen, Norsk lektorlag, Norsk Psykologforening, Samfunnsviterne, Samfunnsøkonomene, Tannlegeforeningen, Tekna, Veterinærforeningen)

  • Jurisforbundet (Handelsbanken)

  • Sykepleierforbundet

  • Unio

Akademikerforbundet, Diakonforbundet, Forskerforbundet, Norsk Fysioterapeutforbund, Maskinistforbundet, Norsk Ergoterapeutforbund, Norsk Radiografforbund, Politiets Fellesforbund, Presteforeningen, Skatterevisorenes Forening, Utdanningsforbundet

  • Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS)

4. Boliglån for unge (BLU)

Ofte har bankene det de kaller for BLU, et boliglån for unge. Dette er for folk under 34 år, og gir bankens beste boligrente.

Det kan for eksempel være belåningsgrad på 85 %, men at rentene er som om du har en belåningsgrad innenfor 60 %.

Noen steder kalles det også for førstehjemslån. BLU vil uansett være tilgjengelig for deg under 34, uansett om det er ditt andre eller tredje boligkjøp.

Selv om et slikt lån med relativt lav rente gjør det enklere for unge og uetablerte å betjene et lån, er det fremdeles krav til 15 % egenkapital. Du kan heller ikke ha samlet lån mer enn fem ganger din egen inntekt.

Men det er ikke sikkert din banks BLU-rente er den beste boligrente på markedet. Helt vanlige boliglån i andre banker kan fortsatt ha den laveste renten. Dette bør du sjekke før du tar opp lån, eller tenker å bytte bank.

5. Sjekk hva andre banker kan tilby deg

Mange er svært lojale mot banken sin. Kanskje er det en lokalbank hvor man kjenner de som jobber der, eller at man bare har alle kontoene sine et sted.

Men hvilke renter bankene tilbyr kan variere mye, og det er ikke sikker du får lavest boliglånsrente selv om du har vært kunde i mange år.

Derfor kan det absolutt være gunstig å se hvilke vilkår du kan få hos en annen bank. Som du så i tabellen over, kan det være mye å spare på selv med en så liten forskjell som 0,25 prosentpoeng.

Det er heller ikke noe problem å ha flere enn én bankforbindelse. Da kan du velge en bank med billigste boliglån, og en annen med beste sparerente.

Hvis du ønsker et uforpliktende tilbud for å se om du kan få lavere rente, kan du fylle ut vårt skjema her. Ofte kan bankene tilby lavere rente enn det de oppgir på nettsidene sine, så det å forhandle og prute kan lønne seg.
 

Fyll ut låneskjema

 

Thomas Sagplads
Thomas Sagplads
Thomas Sagplads er avdelingsleder og fagansvarlig for boliglån i Tjenestetorget Finans. Her hjelper han privatpersoner med å senke boliglånsrenten og realisere lånedrømmen. Dette gjør han med 20 års erfaring fra bank- og finansbransjen, med mange år i Nordea Bank. I tillegg kommer hans kompetanse innen juss fra Oslo universitet godt med.
Fyll ut låneskjema