Boliglån for unge
Et boliglån for unge gir unge og studenter en mulighet til å lettere komme inn på boligmarkedet. BLU har veldig god rente og bedre betingelser enn andre boliglån.
Hvem kan få Boliglån for unge?
- Du må være mellom 18 og 34 år
- Er dere to lånetakere, er det alderen til den yngste som teller
- Du kan søke om lån inntil 85% av markedsverdi, både med flytende eller fast rente. Du kan også søke om 100% finansiering, men det krever tilleggssikkerhet i annen eiendom.
- Du kan få enten hele eller deler av lånet som fastrente
- Du kan søke om avdragsfrihet på lånet i en periode om lånet er innenfor 60% av markedsverdien på boligen
Hva er fordelene med BLU?
- Lånet har veldig gunstig rente
- Du beholder renten selv om du passerer 34 år, så lenge lånet er tatt opp i alderen 18-34 år
- Du kan refinansiere så mange ganger du ønsker, med sikkerhet i egen bolig
Kan studenter kan søke boliglån for unge?
Svaret er helt enkelt; ja. Så lenge du har en god nok betalingsevne når du søker lån, og oppfyller betingelsene, kan du som student få lån. Selve betjeningsevnen din beregnes etter inntekt (for eksempel jobb ved siden av studiene), hvilke kostnader du har, gjeld du har fra før og eventuell formue.
Før du søker BLU
Før du tar en prat med banken om boliglån for unge, er det noen punkter det er lurt å tenke igjennom:
- Hvor mye lån kan du egentlig håndtere? Når banken skal vurdere saken din, kan de ikke ta hensyn til månedlige studielånutbetalinger som inntekt. Her må det være reell inntekt fra jobb ved siden av studier. Ta derfor med deg lønnsslipper fra et par måneder tilbake i tid, sammen med skattemeldingen, om du skal i et fysisk møte med banken.
- Du må ha 15% egenkapital. Om du ikke har spart i en BSU-konto, bør du gjøre dette. Her får du både god sparerente og skattefradrag for å spare. Om du ikke har nok til 15% egenkapital så er det lurt å kanskje spare litt til før du kjøper.
- Skal du kjøpe sammen med noen? Har du dobbel egenkapital og to inntekter, er du plutselig mye nærmere boligdrømmen.
- Tilfredsstiller du ikke kravet til egenkapital, kan banken kreve tilleggssikkerhet. Det kan for eksempel være foreldrene dine som stiller sikkerhet i sin egen bolig, som såkalte «kausjonister».