Slik fungerer rammelån

Et rammelån, også kalt fleksilån, boligkreditt eller fleksibelt boliglån, er som et slags kredittkort med sikkerhet i bolig. Det gjør at du får penger tilgjengelig til å bruke på det du vil, med langt lavere rente enn usikret kreditt og lån.

Denne typen lån er for de som allerede har betalt ned en del på boliglånet sitt, ettersom du kan ha inntil 60 % av boligens verdi som låneramme. Noen banker gir kun opp til 50 % av boligverdien. Derfor må belåningsgraden din være under 60 % eller 50 %.

Lånerammen du får tildelt dukker opp i nettbanken din. Da kan du enkelt overføre penger fra rammen til konto, og du bruker pengene på det du trenger.

For å finne verdien på boligen kan det være nødvendig med en oppdatert e-takst. Kanskje har du mer penger i boligen enn du er klar over hvis du bor i et område med sterk prisvekst, eller har gjort oppgraderinger på boligen.

Slik fungerer rammelån-kalkulatoren

Når du bruker kalkulatoren vår, vil den regne ut hvor mye du kan få i låneramme basert på hvor mye lån du har igjen og boligens verdi.

Det første kalkulatoren gjør er å regne ut belåningsgrad. Dette er hvor mye gjeld du har i boligen i forhold til verdien på boligen.

Formelen for belåningsgraden er lånebeløp ganger 100, delt på boligens verdi. Er belåningsgraden din over 60 %, vil kalkulatoren gi deg en låneramme på 0 kroner.

Er belåningsgraden under 60 %, vil kalkulatoren regne ut differansen mellom belåningsgraden din og 60 %, og hvor mye dette utgjør i kroner.

Dette vil da bare være en pekepinn på hvor mye du kan få i rammelån. Ettersom det er flere faktorer som spiller inn på om du kan få låne penger eller ikke.

For eksempel kan du få lån som gjør at din gjeld totalt overstiger din egen årsinntekt ganger fem. Så om du har studielån, billån, forbrukslån eller kredittrammer fra før, kan dette påvirke hvor mye du får i lån.

I tillegg må økonomien din kunne tåle en tenkt økning i rente på 3 prosent, og minimum en rente på 7 prosent. Dette vil også påvirkes av eksisterende gjeld samt inntekt og livssituasjon.

Nedbetaling av rammelån er fleksibelt

Rammelånet er et fleksibelt lån, og har fleksibel nedbetaling. Rammelånet har derfor ikke noe fast nedbetalingsplan.

Det krever derfor selvdisiplin å ha et rammelån, og vi anbefaler at du setter opp en nedbetalingsplan for deg selv med faste innbetalinger. Da er du sikret mot at det ikke løper renter på rammelånet unødvendig lenge.

For selv om du kun betaler renter av beløpet du har brukt, så er det fortsatt en kostnad. Bruker du lengre tid på å betale ned rammelån enn du ville brukt på et lån med nedbetalingsplan, kan vinningen fort gå opp i spinningen.

Rammelån pleier å ha noe høyere rente enn et ordinært boliglån, men har til gjengjeld langt lavere rente enn et forbrukslån eller kredittkort.

Hvordan få rammelån?

For å få rammelån må du som nevnt ha lav nok belåningsgrad til det. Det finnes to måter å senke belåningsgraden din på.

Den første er å betale avdrag på lånet ditt, fordi det vil minske gjelden i boligen. Den andre måten er om boligens verdi øker. Bor du i et område med prisvekst, vil du gjerne oppleve begge deler.

Dersom du ikke er helt under 60 % enda, kan du sette av mer penger til å betale ned lånet, om du har mulighet til det.

Et grep du kan ta for å spare mer penger er å få ned renten på lånet du har i dag. Da kan du bruke pengene du sparer på å betale ned ekstra på lånet, og få lavere belåningsgrad raskere.

Det finnes flere måter å få ned renter. Du kan sjekke om andre banker tilbyr deg bedre, eller prøve å forhandle med banken din.

Har du flere lån og kreditter kan du også spare mye på å bake gjeld inn i boliglån. Vi kan hjelpe deg med å få ned rente på lånene dine, eller rammelån.

Vi forhandler rammelån på vegne av deg

Om du er ute etter rammelån, kan det være en ypperlig mulighet til å spare penger på hele lånet.

For dersom banken hvor du har lånet ditt i dag er lite konkurransedyktig, er det ikke umulig at en annen banks rammelån har lavere rente enn den gamle banken.

Finner du ut i kalkulatoren at du ikke har lav nok belåningsgrad, kan du sjekke om du kan få ned prisen på lånet ditt ved å refinansiere. Pengene du sparer kan du for eksempel bruke til å spare eller betale ned ekstra på lånet, slik at du får ned belåningsgrad raskere.

Tjenestetorget Finans forhandler rammelån eller boliglån på vegne av deg med banker vi samarbeider med. Tjenesten vår er gratis for deg, og tilbud du mottar er uforpliktende.

Har du spørsmål om søknaden din eller om rammelån generelt? Ta kontakt med oss på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected].

Fyll ut låneskjema

Spørsmål og svar om rammelån

  • Hvordan fungerer et rammelån?

    Med et rammelån kan du få innvilget en låneramme inntil 60 % av verdien på boligen din. Pengene fra lånerammen vil kunne overføres til egen konto i nettbanken, og du kan bruke dem til hva du vil.

    Du betaler kun renter av beløpet du har brukt.

  • Er det lurt å ha rammelån?

    Om du trenger å låne penger, kan et rammelån være et billig alternativ til forbrukslån og kredittkort. Det er bare viktig å være disiplinert når det kommer til tilbakebetalingen av rammelånet, da det ikke er en nedbetalingsplan.

  • Hvor mye kan jeg få i rammelån?

    Du kan låne opptil 60 % av boligens verdi. I tillegg vil banken blant annet se på inntekt og eksisterende gjeld, som kan påvirke hvor mye du kan få i rammelån.

  • Hva er forskjellen på rammelån, fleksilån og boligkreditt?

    Det er ikke en forskjell på rammelån, fleksilån og boligkreditt. Det er bare ulike navn de forskjellige bankene bruker på å det ha en låneramme med sikkerhet i boligen din.