cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
6 min lesetid
Sist oppdatert: 08 juni 2021

Bli gjeldsfri med en nedbetalingsplan

Dersom man tar opp mange lån kan økonomien raskt bli overrumplet av mange forskjellige låneavtaler og gjeldskrav. Lager du en nedbetalingsplan har du en strukturert og overkommelig måte å komme i mål og bli gjeldsfri!
Fyll ut låneskjema

Hva innebærer en nedbetalingsplan?

En nedbetalingsplan kommer i mange former, og alle trenger en form for nedbetalingsplan dersom de ønsker å bli gjeldsfri. Har du lite gjeld, som for eksempel kun studielån, holder det kanskje å sette av det månedlige beløpet og glemme det. Mens for andre krever det kanskje at man setter seg ned og finner ut hvilken gjeld man må betale av først. 

Det finnes heldigvis flere etablerte teknikker som takler gjelden på forskjellige måter. Disse skal vi gå i gjennom slik at du kan finne riktig metode for deg.

Effektiv og nominell rente?

Det er noen konsepter ved et lån som det er greit å ha kjennskap til når du lager en nedbetalingsplan, og i det tilfellet du skal ta opp nye lån. Når vi snakker om lån, skiller vi mellom effektiv og nominell rente.

Nominell rente er den løpende rentesatsen på lånet i en bestemt periode. Nominell rente blir vanligvis oppgitt i en ettårig periode.

Effektiv rente på den andre siden er en god måte å få totaloversikt over kostnadene på lånet.  Dette er det du faktisk betaler for lånet ditt, og inkluderer alle gebyrene som etableringsgebyr og termingebyr. 

Det betyr at du burde alltid se på effektiv rente når du skal se hvor mye det koster å betjene låne. Ved å inkludere et fullstendig bilde av lånets terminbeløp - hvor mye det vil koste i måneden - gir det deg et ærlig svar på hvor dyrt lånet er.

Nedbetalingsplaner - nedbetale lån raskere

Det er spesielt fire etablerte nedbetalingsplaner som har gitt positive resultater i flere forsøk på mennesker med mye gjeld. Fremgangsmåtene angriper gjelden i forskjellig rekkefølge og i forskjellige prioriteringsgrader. Vi skal gå i gjennom alle fire i detalj slik at du kan finne den som passer deg best.

Uansett hvilken nedbetalingsplan du velger er det alltid lurt å sette seg ned for å organisere de forskjellige gjeldskravene og lage en fullstendig oversikt. I tilfellet med gjeld må man kunne se veien for å komme i mål.

1. Snøballmetoden

Snøballmetoden starter smått og avslutter stort. Du begynner med å betale av de minste gjeldsavtalene og jobber deg oppover fra de minste lånene og tar knekken på de største lånene til slutt. 

Når du bruker en nedbetalingsplan som snøballmetoden skal du ikke ta hensyn til renter og andre avgifter, men kun ta utgangspunkt i det laveste lånebeløpet. Dette hjelper deg med å rydde vekk mange lån raskt. Noe som skal gi deg motivasjonen og styrken til å nedbetale gjelden.

Når du ser at du får færre og færre gjeldskrav vil det gi deg mer pågangsmot for å ta knekken på resten av lånebeløpene. Mange trenger pågangsmot og synlig endring for å holde motet oppe. 

Føler du at dette kan funke for deg? Da burde du begynne med å få en fullstendig oversikt over all gjeldskravene dine og sortere de i stigende rekkefølge.

2. Snøskredmetoden

Snøskredmetoden er også en veldig anerkjent nedbetalingsplan som har en annen vinkling. I snøskredmetoden begynner du med å betale ned lånet som har høyest effektiv rente og fortsetter med å ta lånet med nest høyest effektiv rente. 

Som regel er det kredittkortgjeld, forbrukslån eller smålån som har høyest effektiv rente. Da begynner du med de, og avslutter med å bryne deg på boliglånet. Når du har kommet til stadiet at du skal begynne å fokusere på boliglånet er du på skikkelig god vei til å bli gjeldsfri.

Det geniale ved denne nedbetalingsplanen er at du kvitter deg med de lånene som koster mest å betjene. Ved at du kvitter deg med dyre lån betyr det at gjelden ikke øker mindre hver måned. 

Det kan derimot hende at de dyreste lånene dine også er noen av de største. Da er ikke nødvendigvis snøskredmetoden en god løsning, da du må jobbe lenge for å bli kvitt det første lånet. 

Om du har mulighet til å samle lånene til et refinansieringslån, er det en god løsning for å kvitte deg med høy forbruksgjeld. Da kan du få ned kostnadene ved lånet, slik at en større del av terminbeløpet kan gå til avdrag.

Samle flere smålån?
Sjekk tilbud på refinansiering med et enkelt skjema. Tjenesten er gratis og uforpliktende for deg.
Nedbetalingstiden er 1-30 år. Eksempel: Effektiv rente 6,65 %, 2 mill. over 25 år, kostnad kr 2.033.291, totalt kr 4.033.291

3. Høyeste månedlige beløp

En nedbetalingsplan som fokuserer på å bli kvitt lånene med høyeste månedlige beløp er en nedbetalingsplan som tar knekken på lån med kortere nedbetalingsperioder. 

En kortere nedbetalingsperiode gir høye månedsbeløp og vise versa. Når du har en kort nedbetalingsperiode betyr det at du betaler ferdig gjelden på kortere tid fordi du betaler høye månedsbeløp. Denne teknikken er intuitiv for mange - det handler om å bli kvitt gjelda så fort som mulig. 

Dersom dette høres ut som en nedbetalingsplan du kan følge må du få oversikt over de forskjellige gjeldskravene du har og organisere de etter nedbetalingstid. Dette innebærer ofte at du betaler ned smålån, kredittkortgjeld og forbrukslån først. 

4. Høyeste månedlige rentebeløp

En nedbetalingsplan som fokuserer på lånene med de høyeste månedlige rentebeløpene vil redusere hvor mye gjelden øker hver måned. Målet er å betale ned gjelden som koster deg mest å betjene hver måned.

Når du går for denne nedbetalingsplanen skal du betale ned lån som har lang nedbetalingstid som gjerne har høy rente. Sannsynligvis vil dette være et forbrukslån og i noen tilfeller vil kredittkort også falle innenfor denne kategorien.

Denne fremgangsmåten er ideél for de som vil redusere de månedlige renteutgiftene, da du reduserer nedbetalingstiden din betydelig.

Omstartslån

Omstartslån er ikke bare et fint ord for å komplisere gjeldsmarkedet, snarere tvert i mot. Et omstartslån eksisterer for å gjøre hverdagen til de som har mye gjeld enklere. Det er en mulighet for å rydde opp i økonomien. 

Når du har mye usikkert lån som forbrukslån, kredittkortgjeld og smålån er det ofte de som gjør den økonomien i hverdagen vanskelig. Et omstartslån samler alle disse lånene til et rimeligere lån. For å få et slikt lån må man ta lånet med  sikkerhet i bolig eller eiendom, noe som gjør at du kan få lånet selv med betalingsanmerkning.

Omstartslånet betyr at en låneinstitusjon kjøper gjelden din og blir din nye kreditor mot at du stiller boligen din som sikkerhet hos den låneinstitusjonen. Dette gjør at du får én rente og én kreditor å forholde deg til. Det er flere aktører på markedet, som har erfaring med å hjelpe folk med betalingsanmerkinger og inkassosaker.

Tjenestetorget Finans er en låneagent som ønsker å finne de beste låneløsningene for deg, utifra den situasjonen du befinner deg i. Du betaler ingenting ekstra for våre tjenester. Dermed kan du sjekke om du kan få tilbud om omstartslån. Det koster deg ingenting, og tilbudet er helt uforpliktende.

 Det eneste du behøver å gjøre er å fylle inn skjemaet rett under her, så vil du bli oppringt og kan velge det lånet som gir deg de beste betingelsene.

Fyll ut låneskjema

 

Magnus Nebo
Magnus Nebo
Magnus Nebo er daglig leder av Tjenestetorget Finans, en låneagent som hjelper og bistår privatpersoner med å virkeliggjøre lånedrømmen og senke lånekostnadene. Med solid kompetanse fra bank- og finansbransjen, og litt over 13 års erfaring som lånerådgiver, har han hjulpet flere tusen privatpersoner med å ta bedre økonomiske valg og spare penger.
Fyll ut låneskjema