cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
4 min lesetid
Sist oppdatert: 08 juni 2021

Kredittsjekk og kredittscore - hva er det?

En kredittsjekk, også kalt en kredittvurdering, kan gjøres av en bedrift som trenger informasjon om din betalingsevne til å ta ut et lån. De må bekrefte at du er kredittverdig til å kunne låne på kreditt. Hvorfor må de sjekke deg, og hva innebærer det?
Fyll ut låneskjema

Hva er kredittsjekk?

En kredittsjekk er en sjekk av økonomien din for å vurdere om du har muligheten til å tilbakebetale lånet du skal ta. Kredittsjekken fremstår som et poeng-score og informerer kredittselskapene om de skal innvilge deg et lån. 

I en kredittsjekk kan man få innsikt i en god del økonomiske aspekter i ditt liv. Man vil kunne se gjeldsordninger, aktive inkassosaker og betalingsanmerkninger

Du vil alltid få beskjed når det er foretatt en kredittsjekk av deg. Beskjeden skal inneholde hvem som har gjennomført kredittsjekken og hvilke opplysninger de har hatt tilgang til. 

Kredittvurdering av meg selv

Det er mange som lurer på hvordan de kan kredittsjekke seg selv. Man trenger ikke mer enn BankID og et opplysningsbyrå for å sjekke kredittverdighet på seg selv. 

Ved å logge inn på de følgende sidene kan du få informasjon om opplysningene som er registrert på deg:

På disse sidene kan man foreta en gratis kredittsjekk på seg selv, men det kan hende at det koster penger for å kjøre en sjekk kredittscore. Dersom du ønsker å kredittsjekke privatpersoner vil dette også koste penger, men kan være en god løsning om du har et enkeltmannsforetak.

Kredittsjekk ikke godkjent?

Dersom du får svar om at kredittsjekken ikke er godkjent når du ønsker et lån vil det si at låneinstitusjonene ikke ønsker å ta risikoen om å låne deg penger. Dette kan skyldes at du har betalingsanmerkninger, gjeldsordninger eller en dårlig kredittscore.

Om du mener at det er uriktig, er det lurt å undersøke hvorfor du har fått avslag. Da kan du logge inn på en av tjenestene som tilbyr kredittsjekk, som Bisnode og Experian, for å finne hvilke opplysninger som er tilknyttet deg i forhold til gjeld. Det kan gjerne hende at opplysningene ikke er oppdatert.

Uriktige opplysninger

Opplever du at det ligger uriktig informasjon om deg i gjeldsregisterert kan du forsøke å rette opp i dette. Det er for eksempel mulig at en betalingsanmerking eller gjeldsordning ikke er slettet etter at du har betalt gjelden. Da skal du ta kontakt med namsmannen for å rette opp i gjeldsordningene og inkassobyrået om betalingsanmerkningen. 

Etter at du har rettet opp i uriktig eller gammel informasjon kan du gå tilbake til låneinstitusjonen og be om en ny kredittsjekk.

Lån uten kredittsjekk

Det er ikke mulig å få et lån uten kredittsjekk i Norge. Grunnen til dette er at mennesker som ikke er kredittverdig eller har en dårlig kredittscore ikke skal kunne ta opp store lån som gjøre økonomien deres mye vanskeligere å rette opp.

Ønsker du å rydde opp i økonomien din med et nytt lån er det fortsatt muligheter. Dette kan dreie seg om å refinansiere lånene du har tatt opp, og da trenger du i utgangspunktet ikke ha en god kredittscore, da hensikten er å få bukt med gjelden din.

Rydde opp i økonomien

Dersom du har mye usikret gjeld, kan det være mye penger å spare på å refinansiere. Det at du får samlet gjelden i et lån, gjør at du har færre kreditorer å forholde deg til, og du betaler kun gebyrer på et lån. I tillegg er det mye å spare på å få ned rentekostnadene.

For deg som har betalingsanmerking eller inkassosaker er det i utgangspunktet ikke mulig å ta opp nye lån. Selv om dette er til refinansiering. Unntaket er det som heter omstartslån. trenger du et omstartslån.

Et omstartslån er et refinansieringslån med sikkerhet i bolig, og kan hjelpe deg med å bli kvitt betalingsanmerkninger og inkassosaker. Slik at du kan få kontroll på økonomien din igjen.

Hvis du har ledig sikkerhet i boligen, kan du sjekke om du kan få omstartslån. Da kan du få samlet lånene dine og få bedre oversikt, i tillegg til at du kan kutte rentekostnadene og gjøre tilbakebetalingen mer overkommelig.

Velger du å refinansiere smålånene dine med et nytt forbrukslån må nedbetalingstiden på det nye lånet være kortere enn det lånet du ønsker å refinansiere. Jo kortere nedbetalingstiden er, jo høyere er de månedlige betalingsbeløpene. Samtidig blir de totale rentekostnadene lavere om du betaler raskere, ettersom renten regnes av hva du til enhver tid skylder.

Frivillig kredittsperre

Om man ønsker det, kan man opprette en frivillig kredittsperre som gjør at ingen kan innhente kredittopplysninger om din økonomi. Dette er ofte brukt i sammenheng med identitetstyveri for å unngå at uvedkommende tar opp lån eller kjøper på kreditt i ditt navn.

Derimot betyr det også at du ikke får tatt opp et sikret lån hos låneinstitusjoner. Det kan være en løsning dersom du er redd for at du skal fortsette å ta opp nye forbrukslån når du ikke trenger det. 

For å opprette en frivillig kredittsperre må du ta kontakt med kredittopplysningsbyråene. For å komme i kontakt med dem må du identifisere deg ved å logge inn på deres nettsider med BankID. Her kan du igjen bruke Bisnode eller Experian.

Fyll ut låneskjema

 

Magnus Nebo
Magnus Nebo
Magnus Nebo er daglig leder av Tjenestetorget Finans, en låneagent som hjelper og bistår privatpersoner med å virkeliggjøre lånedrømmen og senke lånekostnadene. Med solid kompetanse fra bank- og finansbransjen, og litt over 13 års erfaring som lånerådgiver, har han hjulpet flere tusen privatpersoner med å ta bedre økonomiske valg og spare penger.
Fyll ut låneskjema