6 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Hva er en kredittsjekk?

En kredittsjekk kan gjøres av en bedrift som trenger informasjon om din betalingsevne til å ta ut et lån. Hvordan fungerer det?
Fyll ut låneskjema

En kredittsjekk er en sjekk av økonomien din for å vurdere om du har muligheten til å tilbakebetale lånet eller kreditten du søker om.

Det kan være noe begrepsforvirring rundt kredittsjekk og kredittvurdering, og det er ord som gjerne brukes om hverandre:

 • Kredittsjekk undersøker om du har betalingsanmerkninger og tilstrekkelig inntekt.

 • Kredittvurdering er når man ser på den generelle betjeningsevnen din

De to er tett forbundet med hverandre. Banken får for eksempel ikke til å kredittvurdere noen om man ikke har kredittsjekket dem først.

Kredittsjekken fremstår som et poengscore og informerer kredittselskapene om de skal innvilge deg et lån. Den sier noe om risikoen din for å misligholde lånet.

Du vil alltid få beskjed når det er foretatt en kredittsjekk av deg. Dette kalles for et gjenpartsbrev. Beskjeden skal inneholde hvem som har gjennomført kredittsjekken og hvilke opplysninger de har hatt tilgang til.

Få ned låneutgiftene dine
Søk refinansiering via oss, så hjelper vi deg med å finne best tilbud. Alle våre tjenester er gratis og uforpliktende
Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nom. rente fra 8,34-24,9 %. Eff. rente fra 9,8–38,54 %. Eks. eff. rente 11,9 %, 150 000 kr o/5 år, kostnad: 46 000 kr, totalt: 196 600

Få tilgang gratis til egne opplysninger

Kan man kredittsjekke seg selv? Man har krav på å få innsyn i kredittopplysninger som kredittopplysningsbyråene har lagret på deg.

Dette er ikke nødvendigvis slik at du får tilgang til kredittscore gratis, siden dette er noe byråene kalkulerer basert på opplysningene som er tilgjengelig.

Ved å logge inn på de følgende sidene kan du få informasjon om opplysningene som er registrert på deg:

Har du søkt om lån, vil du ofte kunne se en kredittscore i gjenpartsbrevet ditt. Det er denne som har ligget til grunn når du enten har fått tilbud om lån, eller avslag.

Kredittsjekk ikke godkjent?

Dersom du får svar om at kredittsjekken ikke er godkjent når du ønsker et lån vil det si at du ikke tilfredsstiller bankens krav, og de derfor ikke ønsker å ta risikoen ved å låne deg penger.

Her kan være noen grunner til at du ikke har fått godkjent kredittsjekk:

Det kan hende du får godkjent lånesøknad om du søker på lavere summer, men om du har mye gjeld og/eller lite inntekt, bør du heller se på mulighetene for å refinansiere gjelden du har.

Da kan du både få ned utgifter og få bedre oversikt. Du kan finne beste refinansiering for deg her. Alle våre tjenester er gratis og uforpliktende.

Kan man få lån uten kredittsjekk?

Nei, det er ikke mulig å få et lån uten kredittsjekk i Norge. Grunnen til dette er at det skal være ansvarlig å låne ut penger, og senke risikoen for at folk havner i økonomiske vansker.

Er du redd for å få avslag som følge av at banken kredittsjekker deg?

Dersom det er fordi du har mye ugunstig gjeld, betalingsanmerkninger eller inkasso, finnes det en løsning som kan hjelpe deg.

Ordinære banker gir ikke lån dersom du har betalingsanmerkninger eller inkasso, men du kan få et omstartslån. Dette vil kunne senke rentene du betaler betraktelig, og du vil kunne fjerne betalingsanmerkninger.

Omstartslån - få oversikt over økonomien

Kravene for å få omstartslån er:

 • Lånet må brukes til refinansiering av gjeld

 • Du må ha tilgang til ledig sikkerhet i en bolig (egen bolig eller kausjonist)

 • Du må ha fast inntekt

Et omstartslån har litt høyere rente enn et ordinært boliglån, men langt rimeligere enn forbrukslån, kredittkort og inkassogjeld.

Vi kan hjelpe deg med å forhandle omstartslån på vegne av deg, helt gratis og uforpliktende. Du finner søknadsskjema for omstartslån her.

Dersom du ikke har betalingsanmerkninger eller inkasso, kan du også søke om å refinansiere ugunstig gjeld inn i det vanlige boliglånet, og spare ytterligere. Det kan vi også hjelpe deg med, og du finner søknadsskjema for refinansiering av boliglån her.

Har du ikke tilgang på ledig sikkerhet, kan du også søke om å refinansiere uten sikkerhet. Da får du et nytt forbrukslån til å betale ned andre forbrukslån, smålån og kreditter. Dette forutsetter som nevnt at du ikke har betalingsanmerkninger eller inkasso.

Frivillig kredittsperre

En frivillig kredittsperre hindrer at noen kan utføre en kredittsjekk på deg.

Det kan være relevant for eksempel om dine opplysninger er på avveie som følge av identitetstyveri. En frivillig kredittsperre kan da stoppe noen fra å søke om lån i ditt navn, ettersom bankene ikke kan gi lån uten kredittsjekk.

Andre grunner kan være at man ønsker å hindre seg selv i å ta opp flere lån. For eksempel om man sliter med at man ofte tar opp nye kreditter.

Men husk at det ikke bare er banker som trenger å utføre en kredittsjekk. Blant annet kan en utleier kredittsjekke deg før de vil leie ut, eller bedrifter som selger abonnement som betales etterskuddsvis.

For å opprette en frivillig kredittsperre må du ta kontakt med hvert enkelt av kredittopplysningsforetakene For å komme i kontakt med dem må du identifisere deg ved å logge inn på deres nettsider med BankID.

De som driver med kredittopplysninger i Norge er:

 • Bisnode

 • Creditsafe

 • Experian

 • Infotorg (Tietoevry)

Lav kredittscore? La refinansiering være første steg

Dersom du ønsker å øke din kredittscore og bedre din økonomiske situasjon, kan vi hjelpe deg med å sjekke tilbud på refinansiering.

Du kan søke refinansiering uten sikkerhet via flere banker samtidig via oss. Alle våre tjenester er gratis og uforpliktende. Du finner skjema rett under teksten her.

Med flere tilbud kan du enkelt få oversikt over hvem som tilbyr den beste renten, og hvor du kan spare mest på å flytte din usikrede gjeld.

Du kan refinansiere alle former for usikret gjeld og kreditt, og samle disse. Sjekk gjerne Gjeldsregisteret om du er usikker på hvor mye gjeld uten sikkerhet du har.

Du kan også få enda lavere rente. Vi kan nemlig hjelpe deg med refinansiering med sikkerhet. Denne tjenesten innebærer at vi forhandler med banker vi samarbeider med og kommer tilbake til deg med det beste tilbudet vi fikk til for deg.

Har du spørsmål om søknaden eller refinansiering generelt? Ta kontakt med oss på telefon: eller e-post: [email protected], så hjelper vi deg så godt vi kan.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.
Fyll ut låneskjema

Spørsmål og svar om kredittsjekk

 • Hva er en kredittsjekk?

  En kredittsjekk gir en bank eller tjenestetilbyder informasjon om risikoen for at du ikke betaler det du skylder. Da regnes det en kredittscore som tilbyderen kan vurdere deg ut fra.

 • Hvordan kredittsjekke seg selv?

  Du kan oppsøke nettsidene til en av kredittopplysningsforetakene og enkelt bestille kredittsjekk av deg selv. De kan gi litt ulik informasjon, men opplysninger knyttet til betalingsanmerkninger eller inkasso vil alltid dukke opp.

 • Hvem kan kredittsjekke meg?

  Det er kredittopplysningsforetak som foretar kredittsjekk i Norge. Kunder av disse foretakene må begrunne hvorfor de ønsker kredittsjekk av deg. Det kan for eksempel være i forbindelse med at du har søkt lån eller kreditt hos dem, eller en tjeneste som blir betalt etterskuddsvis.

 • Hva er et gjenpartsbrev?

  Du vil få tilsendt et gjenpartsbrev når noen har bedt om en kredittsjekk eller kredittvurdering av deg. Den vil også inneholde noe informasjon om hvilke opplysninger de har fått tilgang på.