5 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Hvordan slette betalingsanmerkning?

Når man misligholder gjeld, kan det ende med betalingsanmerkninger. Dette gjør at du ikke kan ta opp nye lån og kreditter. Den eneste måten å slette betalingsanmerkning er å få betalt ned det du skylder.
Fyll ut låneskjema

For å få slettet anmerkningen din, må du betale ned gjelden du har hos den kreditoren som har registrert betalingsanmerkningen på deg. Har du gjeld hos andre kreditorer, er det viktig at du ikke misligholder denne gjelden mens du prøver å slette betalingsanmerkning et annet sted.

Dessuten kan det være vanskelig å håndtere gjelden, og da kan refinansiering være en mulighet til å få rentene ned til et håndterlig nivå. Men som du vet, gjør en anmerkning slik at du ikke vil få lån hos de fleste.

Dette gjelder også ordinær refinansiering uten sikkerhet. Selv om det er kanskje nå du trenger det som mest. Det finnes likevel én mulighet for refinansiering med betalingsanmerkning.

Det finnes nemlig spesialistbanker, som tilbyr omstartslån. Dette er et refinansieringslån med sikkerhet i bolig, som kan hjelpe deg med å bli kvitt betalingsanmerkninger og inkasso. I tillegg til å få ned renten til et mer håndterlig nivå.

For å få omstartslån, trenger du ledig sikkerhet i bolig. Enten i din egen, eller om du har mulighet til å få refinansiering med kausjonist.

Få uforpliktende tilbud på omstartslån
Refinansier med sikkerhet i bolig og bli kvitt betalingsanmerkninger. Vi tar jobben med å forhandle på vegne av deg med banken, helt gratis.
Eksempel: Nominell rente: 7,15 % Effektiv rente: 7,97%, lån 2.000.000,- o/25 år, kostnad 2.298.261,- Totalt 4.408.261,-

Når blir betalingsanmerkninger slettet?

Som nevnt, forsvinner betalingsanmerkningene med en gang du betaler ned gjelden hos kreditoren som har registrert den på deg. Dette gjelder også renter og salærer.

Med en gang gjelden er betalt og registrert hos kreditor, skal de avslutte saken innen 6 dager og gi beskjed til kredittopplysningsbyråene om å slette betalingsanmerkningen.

Det skal ikke ta lang tid før den er slettet, men om du opplever at det tar litt tid, bør du kontakte inkassobyrået eller kredittopplysningsbyråene og kreve den slettet.

Kredittopplysningsbyråene i Norge er:

En betalingsanmerkning kan også slettes automatisk etter 4 år, men dette er ikke en vanntett strategi for å bli kvitt betalingsanmerkninger. Dessuten kan det være tungt å leve med anmerkninger så lenge.

Slettefrister for betalingsanmerkning

Her får du en liten oversikt over hvilke slettefrister som finnes for betalingsanmerkninger i ulike situasjoner:

  • Dersom du har betalt ned gjeld hos kreditoren som har satt betalingsanmerkning, skal den slettes så fort som mulig. Normalt innen en uke etter saken er registrert som oppgjort.
  • Betalingsanmerkning skal slettes etter 4 år, selv om gjelden ikke er betalt ned. Kreditor må da ta nye rettslige skritt for å gjenåpne saken.
  • Ved gjeldsforhandlinger skal betalingsanmerkning slettes om gjeldsordning stadfestes, eller stå 1 år om det ikke blir gjeldsordning.
  • Om gjeldsordningen stadfestes, får man en betalingsanmerkning for denne. Den slettes først når gjeldsordningen er over.

Når en betalingsanmerkning er slettet, skal den ikke dukke opp under opplysninger under en kredittsjekk.

En betalingsanmerkning skal altså ikke være med å påvirke hvorvidt du får lån eller ikke etter saken er over. Men betalingshistorikken din kan gjøre at du har fått en lavere kredittscore, som kan påvirke vurderinger som gjøres i forbindelse med lån.

Kreditor kan ta rettslige skritt for å gjenåpne saken

Selv om betalingsanmerkninger slettes automatisk etter 4 år, kan kreditor likevel få registrert den samme anmerkningen på deg igjen.

Dette er naturligvis dersom du enda ikke har gjort opp for deg. Selv om du følger nedbetalingsplanen din og ikke misligholder gjelden, vil anmerkningen stå så lenge du ikke har oppgjort saken.

For å åpne saken igjen etter 4 åt, er kreditor nødt til å foreta nye rettslige skritt for å få den registrert på nytt.

Du bør ikke regne med at kreditor ikke ønsker å registrere anmerkningen på nytt, da de vil ha brukt mye tid på saken din. Særlig om du har misligholdt gjelden gjennom perioden. Da vil det også ha løpt mer renter og salær på gjelden din.

Ikke råd til å betale ned betalingsanmerkningen?

Dersom man får betalingsanmerkning som følge av trang økonomi, er det et par ting du kan forsøke. Det første er å ringe de aktuelle kreditorene og forhandle frem en nedbetalingsplan, om du ikke allerede har gjort det.

Du får ikke ordinær refinansiering uten sikkerhet med betalingsanmerkning, men et omstartslån kan hjelpe deg. Da får du samlet gjelden din i et refinansieringslån med sikkerhet, med lavere rente.

Da kan det bli lettere for deg å betale det du skylder hver måned, og for mange kan dette være første steg på veien til å bli gjeldfri.

Ved gjeldsordning slettes betalingsanmerkningen som er registrert av inkassobyråene, men det settes en anmerkning som blir stående under gjeldsforhandlingene. Deretter slettes denne, og en ny blir registrert om du får stadfestet gjeldsordning.

En gjeldsordning er et høyterskeltilbud, og er en tung opplevelse som går over flere år. Før du lar det gå så langt som til gjeldsordning, bør du definitivt ha prøvd å få til noen av de andre løsningene vi nevner.

Få hjelp til å slette betalingsanmerkninger med refinansiering

Dersom du har betalingsanmerkninger eller inkasso, gjelder det å ta grep så raskt som mulig. Som nevnt er refinansiering med et omstartslån, en løsning som kan være mulig for deg med ledig sikkerhet.

Vi hjelper deg med å forhandle omstartslån på vegne av deg, helt gratis. Alt du behøver å gjøre er å søke via skjemaet rett under teksten.

Deretter setter en av våre dyktige lånerådgivere med å finne en låneløsning som passer din situasjon. Når vi er ferdig med å forhandle med banken, presenterer vi det beste tilbudet for deg. Dette er helt uforpliktende.

Et omstartslån forutsetter at du kan stille med ledig sikkerhet i eiendom, enten din egen eller en i en kausjonists bolig.

Har du spørsmål om søknadsprosessen? Ta gjerne kontakt med oss på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected].

Fyll ut låneskjema

Ruben Skumlien
Ruben Skumlien
Ruben Skumlien er leder for omstartslån og seniorrådgiver hos Tjenestetorget Finans. Med mange års erfaring fra både eiendomsmeglerbransjen, samt Bank- og Finansbransjen, bistår han alle sine kunder med optimal låneløsning innenfor alle ulike lånesegmenter. Han bistår i tillegg med verdifull rådgivning i investerings- og kjøpsprosessen innen eiendom.
Fyll ut låneskjema