6 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Guide: Finansieringsbevis til bil

Før du kjøper bil, er det lurt å ha finansieringen i boks. Selv om du ikke vet hvilken bil du skal kjøpe enda, kan du søke finansieringsbevis. Vi hjelper deg med å forhandle.
Fyll ut låneskjema

Finansieringsbeviset kalles også for billånsbevis, og er et bevis for hvor mye du kan kjøpe bil for, samt hvor mye lånet vil koste deg. Beviset er gyldig i tre måneder etter det er innvilget, og vil kunne gjøres om til lån i løpet av denne perioden.

Ytterligere informasjon du vil finne i finansieringsbeviset er avtalt nedbetalingstid. Om du og banken har avtalt at du skal stille med egenkapital, vil det stå hvor mye dette utgjør.

Lånebeviset kan du bruke i møte med bilselgere, for å dokumentere at du har finansieringen i orden. Mens detaljene i det bør du holde for deg selv.

Det er også mulig å få finansieringsbevis til andre typer kjøretøy.

Få gratis hjelp til å forhandle finansieringbevis til bilen
Søk billån via oss, og vi hjelper deg med forhandlingen. Tilbud du mottar er uforliktende.

Slik søker du om finansieringsbevis til bil

Du søker om finansieringsbevis til bil, på samme måte som du søker billån. Det gjør du på nettsidene til bankene, eller så kan du søke via oss og la oss forhandle billånet på vegne av deg.

Våre lånrådgivere forhandler billån hver dag, både lån og finansieringsbevis. Derfor vet de hva som skal til for at du skal få den beste låneløsningen for deg og din situasjon. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Krav for å få finansieringsbevis til bil:

  • Du kan ikke ha lån mer enn fem ganger egen inntekt.
  • Du må kunne betjene lånet. Det vil innebære at økonomien din er god nok til å tåle en renteøkning på 3 %, og minimum 7 % rente.
  • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger eller inkasso.
  • Det er ikke krav om egenkapital for alle billån, men for større lån kan det være det.
  • Bilen må kvalifisere til finansiering.

I tillegg vil du i en lånesøknad oppgi noen grunnleggende opplysninger om husstandens økonomi, deriblant inntekt og gjeld. Det kan være dokumentasjon, slik som lønnsslipper, siste skattemelding og informasjon fra Gjeldsregisteret.

Dette er for å kunne vurdere om du kan få billån, hvor mye billån du kan få, og hvor mye rente du må betale.

Slik bruker du finansieringsbeviset

Når du har fått finansieringsbeviset og skal gå for å se på bilen du ønsker, er det viktig at du ikke viser det direkte til selger.

Informasjonen i selve beviset er mer ment for deg selv, slik at du vet hvor mye du har å gå på, kostnader og hvilke krav som stilles for finansieringen.

Om selgeren vet hvor mye du har å handle for, kan det brukes for å presse priser opp. Derfor skal du heller be selger om å ringe banken som har utstedt beviset, og få dem til å bekrefte at finansiering er i orden.

Det samme gjelder når det kommer til finansieringsbevis til bolig. Ikke vis det til megleren, da dette kan presse prisen opp.

Husker du på dette, er det langt større sjanse for at du kan prute til deg bedre priser på biler og dermed lavere lån.

Du trenger ikke vite hvilken bil du ønsker å kjøpe

Et finansieringsbevis kan brukes på både ny eller brukt bil, og som nevnt trenger du ikke vite om hvilken bil du spesifikt tenker å kjøpe, men om lånesummen din oversiger en viss sum, bør du ha formening om hvilken type bil du vil ha.

Du må også vite hvor mye egenkapital du ønsker å stille, eller om du trenger inntil 100 % finansiering av bilens verdi. Da dette vil påvirke hvor mye du kan låne, samt hvilken rente og nedbetalingstid det blir på lånet.

Selv om bilen kan være ny eller brukt, og det kan være grønt billån eller vanlig billån, er det ikke helt fritt frem for hvilken bil du kan kjøpe.

For eksempel er det et krav om at bilen er EU-godkjent. I tillegg skal det ikke være heftelser i bilen, eller skader. Er det veteranbil du ønsker å kjøpe, er det også andre krav for å få veteranbillån.

Skal du ha pant i bilen, er det også krav om at du har en kaskoforsikring som dekker totalskade på bilen. Dette er fordi bilen i slike tilfeller er bankens sikkerhet for at de får pengene sine tilbake.

Et kaskofritt billån er derfor uten sikkerhet, og har dermed noe høyere rente. Likevel er det slik at biler som er litt eldre og har lavere verdi, ikke er lønnsomt å forsikre. Du kan lese mer om kaskofritt billån her.

Få hjelp til bilkjøpet
Vi forhandler billån på vegne av deg, slik at du kan spare både tid og penger på bilkjøpet. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Du kan få billån med inntil 10 års nedbetalingstid

Hvor lang nedbetalingstid du kan få på bilen, kommer an på hvor mye finansiering du trenger og hvor gammel bilen er.

Bankene tilbyr gjerne 10 års nedbetalingstid på billånet, men oftest bør man betale det ned innen 3 til 5 år. Desto lenger lånet får løpe, desto mer renter betaler du totalt.

Du bør helst nedbetale lånet i takt med verdifallet på bilen, om du tenker å ta opp lån med restverdi. Kjøper du en bil til 300.000 kroner, og tenker å selge for 200.000 kroner etter 3 år, bør du dermed ha betalt ned 100.000 i løpet av 3 år.

Finansieringsbeviset er uforpliktende

Når du søker finansieringsbevis, er det en bekreftelse på hvor mye du kan låne fra banken. Det har som nevnt en varighet på 3 måneder etter utstedelse.

Bankene kan som nevnt ha visse betingelser for at de skal kunne gjøre ditt lånebevis til et lån. Men så lenge din bil anses å være innenfor, og det ikke har vært store endringer i økonomien din, vil du få finansiering som avtalt.

Det er derimot ikke obligatorisk for deg å gjøre det om til lån i dette tidsrommet. Dermed er det et uforpliktende tilbud, og lurt å ha i bakhånd når du leter etter bil.

Lar du det gå 3 måneder, må du fornye finansieringsbeviset. Det kan du gjøre ved å kontakte banken som utstedte beviset i første omgang, eller sjekke priser fra andre selskaper.

Få hjelp til å forhandle billån til ny eller brukt bil

Det kan være mye penger å spare på å finne riktig billån. Våre lånerådgivere jobber hver dag med å forhandle billån på vegne av folk, og presenterer de beste låneløsningene for dem.

Tjenesten vi tilbyr er gratis, og tilbud du mottar er uforpliktende. For å få hjelp til å søke billån hos oss, søker du enkelt via skjemaet rett under teksten her.

Du trenger ikke å vite hvilken bil du ønsker å kjøpe for å søke. Vi kan hjelpe deg med både billån med pant i bilen, billån uten egenkapital og kaskofritt billån.

Med andre ord har du ingenting å tape på å sjekke hvilket tilbud vi kan forhandle frem for deg. Trenger du hjelp med søknaden, kan du ta kontakt på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected]. Du finner også mye informasjon på nettsidene våre.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.