6 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Selge bruktbil til forhandler?

Å selge bruktbil til forhandler har sine fordeler og ulemper. Vi går gjennom begge deler samt hvordan du går frem, slik at bilsalget går som smurt.
Fyll ut låneskjema

I de fleste tilfeller vil man få bedre pris om man velger å gå for privat salg, enn om man velger å selge bilen til forhandlere.

Grunnen til at mange velger salg til forhandler, handler i stor grad om forutsigbarhet og tidsbesparelse. I tillegg overtar forhandleren ansvar for reklamasjon når de selger den.

I stedet for å bruke tid på å annonsere bilen selv, og deretter vise den til potensielle kjøpere, får man i stedet kort prosess hos forhandlere.

Velger du å selge bil til forhandler du også tenker å kjøpe ny bil fra, vil du kunne levere inn bilen samme dag som du henter ut den nye. Da slipper du praktiske problemer med overgangsperiode.

Kjøpe ny bil? Sjekk om du kan få billigere finansiering
Vi forhandler billån på vegne av deg med banker vi samarbeider med, helt gratis og uforpliktende. Du mottar det beste tilbudet.

Selge bilen med innbytte

Når man skal selge bil til forhandler, har man mulighet for innbytte. Altså at det du får for den gamle bilen blir trukket fra på den nye bilen du kjøper hos forhandleren. Det forutsetter at du får innfridd eventuelt lån på bilen.

Har du billån med pant i bilen og restgjeld på den, kan summen du får brukes til å betale ned dette. Blir det noe til overs fra dette, kan det brukes som egenkapital for kjøp av ny bil.

Kjøper du en billigere bil enn den du selger, får du utbetalt differansen.

Etter en verdivurdering vil forhandleren komme med et tilbud. Der vil du se hvor mye du får for bilen din, samt hvor mye den nye bilen koster deg. Da blir differansen det du må få finansiering for.

For å få mest mulig for bilen din, bør den naturligvis være i så god stand som mulig. Enkle grep du kan gjøre for å gi et bedre inntrykk, er å rengjøre den innvendig og utvendig. Dyre reparasjoner vil ofte ikke lønne seg.

Før du går til forhandleren, kan det være lurt å undersøke markedet litt på egenhånd. Sjekk hva din bil ligger ute for på bruktmarkedet, så vet du mer hva du bør kunne forvente av pris. Har du ekstrautstyr, kan det trekke opp prisen.

Men husk at forhandleren skal tjene penger på bilen, og ikke har mulighet til å gi den samme prisen som private kjøpere.

Selge bilen uten innbytte

Hos noen forhandlere får du også solgt bilen uten innbytte. Det vil si at du får penger for bilen din, uten en ny bil.

Dersom du har restlån på bilen, kommer forhandler til å sjekke dette. Da blir ikke penger utbetalt direkte til deg, men til banken som har pant i bilen. Det som eventuelt blir til overs, blir utbetalt til deg.

Når bilen er solgt til forhandler vil du slippe å tenke på at den som kjøper bilen vil reklamere og eventuelt be om erstatning. Som nevnt er det forhandleren som overtar dette ansvaret når kjøper den av deg.

Forhandler undersøker bilen nøye før de kjøper den av deg, og gjør den i stand til videre salg.

Lånet må innfris når du skal selge bil

Skal du selge bil, må som nevnt lånet innfris enten før du selger den, eller med summen du får for bilen.

Dette gjelder både når du selger privat eller til forhandler. Banker vil ikke betale ut lån til biler som enda har heftelser på seg. Det er gjerne derfor kjøper må overføre pengene direkte til banken som har pantet og ikke deg.

Om prisen du får for bilen ikke dekker hele restgjelden, vil du måtte dekke dette selv. Enten om du refinansierer restlånet til et lån uten sikkerhet for å slette heftelsen eller om du bruker oppsparte midler.

Det er slik at heftelsen følger bilens registreringsnummer og ikke deg som person. Det betyr ikke at den som kjøper bilen får ansvar for lånet. Det betyr at hvis den har tatt pant i bilen ikke får pengene sine, har de krav på å få dekket pantet i bilen.

Derfor vil den som kjøper bilen stå i fare for å miste bilen. Forhandler vil alltid sjekke i Brønnøysundregistrene om bilen din har heftelser eller ikke.

Du kan lese mer om å selge bil med heftelser i vår artikkel.

Få uforpliktende tilbud om nytt billån
Vi forhandler billånet på vegne av deg, slik at du får gode vilkår når du skal kjøpe ny bil. Alle våre tjenester er gratis.

Bør du selge bilen privat eller til forhandler?

Som nevnt er det ulike fordeler og ulemper med begge deler, og hva du bør gjøre vil være basert på hva du anser som viktig.

Fordeler med privat salg:

  • Oftest få man bedre pris enn når man selger biler til forhandler.

Ulemper med privat salg:

  • Man må klargjøre bilen selv, og være oppmerksom på feil og mangler.

  • Selv om man selger bilen «som den er», kan du ha et visst ansvar om kjøper klager innen rimelig tid.

  • Du må annonsere bilen selv, samt vise den til potensielle kjøpere.

  • Kan ta en del lenger tid å få solgt.

Fordeler med å selge bilen til forhandler:

  • Forhandleren tar over ansvaret for reklamasjon.

  • Dere kan planlegge en dato for oppgjør og kan planlegge slik at du slipper overgangsperioder.

Ulemper med å selge bilen til forhandler:

  • Man får lavere pris enn når man selger bilen privat.

Slik går du frem for å selge bilen til forhandler

Når du tar kontakt med en forhandler, vil nok prosessen starte med en verdivurdering av bilen. Dette koster ikke noe for deg.

Etter verdivurderingen er gjort, vil du få et tilbud basert på dette. Har du tenkt å kjøpe ny bil av forhandleren, vil du kunne få et tilbud med innbytte.

Deretter avtales dag for oppgjør. Det vil si den dagen du leverer inn bilen, eventuelt henter den nye, samt transaksjoner av penger.

Du bør huske å avbestille forsikringen på den gamle bilen til siste dag du har bilen. Samt sørge for at den nye har forsikring fra og med du kjører ut fra forhandler.

Salgsmelding og kjøpskontrakt vil du og forhandler fylle ut sammen hos dem.

Forhandlere har gjerne sine egne tilbud om finansiering, som de kan foreslå for deg når du kjøper ny bil. Du kan gjøre lurt i å søke om finansieringsbevis til ny bil før du drar til forhandleren, da det kan gi deg et gunstigere tilbud.

Selge bil? Vi forhandler lånet til den nye bilen

Vi i Tjenestorget Finans jobber hver dag med å forhandle lån på vegne av folk. Søker du billån via oss, før du kjøper ny bil, kan det være mye å spare.

Ved å sjekke markedet på forhånd, er du godt rustet mot å betale for mye i billån. Biler koster allerede nok å eie, så det å kutte kostnader for lån, er et tiltak med lav terskel.

Du kan søke om nytt billån ved hjelp av skjemaet under teksten her. Det er både gratis og uforpliktende.

En av våre lånerådgivere starter arbeidet med søknaden din så raskt det lar seg gjøre, før de forhandler med en av bankene vi samarbeider med for å finne det beste lånetilbudet for deg. Du mottar det beste tilbudet.

Har du spørsmål om billån? Ta kontakt på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected] for en hyggelig prat.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.