5 min lesetid
Sist oppdatert: 07 februar 2024

Skal du kjøpe bil med heftelser? Dette bør du vite

Skal du kjøpe bruktbil? Da bør du vite om den har heftelser. Slik kan du unngå å kjøpe bil med heftelser. Samt hvorfor det er lurt å styre unna et slikt kjøp.
Fyll ut låneskjema

Det første du kan gjøre for å finne ut om en bil har en heftelse registrert på seg, er å sjekke registreringsnummeret i Brønnøysundregisteret. Gjelden som er registrert kan være en del større enn det den faktisk er, men det trenger ikke skremme deg.

Heftelsen blir nemlig kun registrert når den opprettes. Altså krymper den ikke i takt som lånet nedbetales. Den fjernes kun når all gjeld er nedbetalt på bilen.

Selger vil måtte opplyse om restgjeld på bilen før du kjøper, og bør spesifiseres i en kjøpekontrakt. Det kan likevel være lurt ta kontakt og å få bekreftelse fra selger sin bank om den faktiske størrelsen på lånet.

Er dette snakk om en bil som du må ta lån for å få kjøpt, skal du vite at en bank ikke vil betale ut pengene for bilen dersom pantet ikke er innfridd. Altså at heftelsen er slettet. Det kan ikke være to banker med pant i samme bil.

Skal du selge bilen? Sjekk disse artiklene:

Dette menes med at banken har pant i bilen

Hva er heftelser? Når en bank har pant i bilen, er det en heftelse. Dette følger bilen helt til billånet er helt nedbetalt.

Det er ikke så mange banker som lar deg flytte billån med salgspant, og det er ikke mulig å flytte billånet til en ny bil. Det du derimot kan gjøre er å flytte billånet inn i boliglånet for å lavere rente.

Grunnen til at banken tar pant i bilen, er for at de skal ha en sikkerhet for at de får pengene sine tilbake. Om lånet blir misligholdt kan de ta bilen og selge den.

Eller om bilen blir totalvraket, kan de få betalt pengene sine fra kaskoforsikringen på bilen. Det er også derfor en banker krever en form for kasko på en bil de tar pant i.

Selv om du overtar bilen, og heftelsen følger bilen, betyr ikke det at du overtar lånet. Det som i verste fall kan skje, er at den som er ansvarlig for lånet misligholder det. Da vil du kunne miste bilen din, siden de har pant i den, og kan kreve bilen for å få dekning for gjelden på bilen.

Vi forhandler billån for deg!
Fyll ut et enkelt skjema, og vi tar jobben for deg. Det er helt gratis og tilbudet vi forhandler frem for deg er uforpliktende.

Sørg for at bilen er fri for heftelser før du overtar

Det å miste bilen, for så å gå gjennom en rettslig instans for å få dekket det økonomiske tapet ditt, er tidkrevende og frustrerende.

Verdt å merke seg, er at det å kjøpe en bil med heftelser bare er aktuelt dersom du kjøper den med oppsparte midler, eller et usikret lån. Må du ta opp lån for å finansiere bilkjøpet, krever banken at den er fri for heftelser, før de utbetaler pengene.

Som nevnt innledningsvis, kan restgjelden være langt lavere enn den som står oppført i Brønnøysundsregisteret. Dette er fordi pantet bare registreres når det opprettes, og ikke oppdateres underveis.

Få derfor en bekreftelse fra banken om lånebeløp med renter og andre kostnader, og at heftelsen blir slettet når gjelden innfris. Det anbefales at du betaler direkte til banken, fremfor til selger. Skal du betale mer enn restgjelden, skal resten betales til selger.

Når gjelden er betalt, kan det ta 4-6 dager før heftelsen forsvinner fra Brønnøysundregisteret.

Sørg for å ha kjøpekontrakt

For at salget skal gå trygt for både kjøper og selger, anbefales det å ha en kjøpekontrakt. Da vil man kunne unngå konflikt i ettertid, som kan være både frustrerende og tidkrevende.

Her kan selgeren på en ryddig måte opplyse om vesentlige forhold ved bilen, og andre opplysninger som er lurt å avklare på før man overtar bilen. Sammen med kontrakten kan man ha informasjon om EU-kontroll, eventuelle reparasjoner, mangler og serviceheftet.

Man opplyser gjerne også om heftelser på bilen, og hvordan oppgjøret skal gjøres.

Dere trenger ikke lage kontrakt på egenhånd, det er flere aktører som har laget maler for kjøpekontrakter og bilkontrakt. Det er også mulig for digital utfylling og signering av dem:

 • Forbrukerrådet har en som er gratis for alle
 • NAF har en gratis og en oppgradert. Den oppgraderte inneholder også automatisk salgsmelding og omregistrering.
 • I tillegg kan du sjekke med din bank eller forsikringsselskap om de har en kontrakt
Husk å ordne tilstrekkelig bilforsikring fra dagen du overtar bilen. Så lenge bilen er registrert, vil det være påbudt med ansvarsforsikring. Man får bot for hver dag bilen er uten ansvarsforsikring. Sammenlign tilbud på bilforsikring fra flere leverandører her.

Få gratis hjelp til å forhandle billån

Søk opp bilen i Brønnøysundregistret dersom du skal kjøpe den uten lån, men det er lurt å sjekke for heftelser uansett. Men når du kjøper nybil av en forhandler, er det ikke nødvendig. Det kan også være fordel å kjøpe bruktbil fra forhandler, siden de gjerne har bruktbilgaranti.

Dersom du trenger billån, hjelper vi deg gjerne med å forhandle på vegne av deg. Du kan søke om billån både med og uten egenkapital.

Hvis du ikke vet hvilken bil du skal ha enda, hjelper vi deg med å forhandle finansieringsbevis.

Alt du trenger å gjøre er å fylle ut skjema rett under teksten. Da vil våre dyktige rådgivere forhandle frem den beste avtalen for deg, og presenterer den for deg. Dette koster deg ingenting, og tilbud du mottar er helt uforpliktende.

Har du billån fra før, kan vi sjekke i andre banker om du kan få bedre rente. Dette gjør du enkelt i samme skjema som nevnt tidligere.

Spørsmål om billån eller søknaden din? Ta kontakt med oss på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected].

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.

Spørsmål og svar om heftelser på kjøretøy

 • Hva er heftelser i kjøretøy?

  En heftelse er en begrensning i rettigheter. For eksempel kan heftelser gjøre at eier ikke har rett til å selge kjøretøyet før heftelsene er innfridd. Eksempelvis når man tar opp et lån med pant i kjøretøyet, blir pantet tinglyst. Slik får banken en rett til å kreve at kjøretøyet det er tatt pant i blir solgt for å dekke misligholdt gjeld.

 • Hva betyr salgspant i motorvogn?

  Når noen, oftest en kreditor, har salgspant i et kjøretøy, vil det kunne gi dem rett til å kreve kjøretøyet solgt for å få dekket det de er skyldt. Om den som skylder penger misligholder lånet sitt.

 • Kan det være heftelser på MC og andre kjøretøy?

  Ja, det er ikke bare biler som kan ha heftelser. Så lenge kjøretøyet kan registreres i motorvognregisteret kan en bank ta pant i kjøretøyet. Derfor er det like viktig å sjekke etter heftelser på andre kjøretøy som når man skal kjøpe bruktbil privat.

 • Hvordan bli kvitt heftelser på kjøretøy?

  For å bli kvitt heftelser på kjøretøy, må man innfri lånet i sin helhet. Dette kan du enten gjøre ved å betale ned lånet med oppsparte midler, eller refinansiere restgjelden uten pant.