cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos Group 14 Group 14 Faa-tilbud-paa-forsikringer-Tjenestetorget Brukt-av-mer-enn-800000-fornoeyde-brukere-Tjenestetorget
6 min lesetid
Sist oppdatert: 27 september 2021

Hvordan selge bil med lån? Dette bør du vite

Har man kjøpt ny bil, har man ofte en annen å selge. En del velger innbytte hos forhandler, men ofte kan man få mer om man selger den selv. Selge bil med lån? Se her!
Fyll ut låneskjema

Når man velger å selge bilen til en forhandler, vil ikke de kunne gi deg en like god pris. Rett og slett fordi de må kunne tjene penger på å selge den videre.

Om du har gjeld igjen på bilen, vil det naturligvis være i din interesse å selge bilen for så mye som mulig. Slik at du slipper å sitte igjen med restlån. Vi kommer tilbake til hva du kan gjøre med resterende gjeld på bilen.

I denne artikkelen skal vi prøve å ta for oss alt du trenger å vite om heftelser ved salg av bil. Slik at salget skal være trygt og rettferdig for både kjøper og selger.

Ny bil? La oss forhandle billån for deg
Vi forhandler billån på vegne av deg, helt gratis og uforpliktende. Sjekk hvilken rente du kan få.
Nedbetalingstiden er 1-10 år. Nom. rente fra 3,25 %. Eks. eff. rente 5,4 %, 150.000 o/5 år, kostnad: 21.133, totalt: 171.113 kr

Hva betyr det når bilen har heftelser?

Du kommer sikkert til å lese flere begreper i forbindelse med salg av bil med lån. Slik som heftelser, salgspant, sikkerhet og lån.

Alle disse er brukt for å forklare det samme. Det vil si når långiveren, oftest en bank, har rett til å søke dekning for det de skyldes.

I praksis betyr dette at om lånet på bilen blir misligholdt, har långivere rett til å ta bilen og selge den. Slik at de kan få tilbake så mye som mulig av det de har lånt ut.

Dette er også grunnen til at en bank gjerne krever en form for kaskoforsikring på bilene de tar sikkerhet i. Slik at forsikringsselskapet vil dekke tapet de har om bilen skulle totalvrakes.

I et kaskofritt billån tar ikke långiver noe sikkerhet i bilen. Derfor stiller de heller ikke noe krav til kasko. Slike lån er dermed usikrede, og følger deg som tar opp lånet, og ikke bilen. Slik som billån med sikkerhet gjør.

Heftelser følger bilen og ikke eier

Om billånet man tar opp er sikret, er det en heftelse som følger bilens registreringsnummer. En kjøper kan finne ut om bilen har heftelser ved å søke den opp i Brønnøysundregisteret.

Det er viktig å merke seg at beløpet som oppgis her er høyere enn restgjelden. Det er fordi heftelsen registreres kun ved opprettelse av pantet. Det endrer seg altså ikke i takt med pengene du har betalt ned på lånet, bare når det innfris.

Selv om heftelsene følger bilen, betyr ikke det at den som kjøper automatisk blir ansvarlig for gjelden. Det er den som tok opp lånet som er ansvarlig for det. Men skulle vedkommende misligholde lånet, kan långiveren realisere pantet. Kjøperen kan dermed risikere å miste bilen.

Det kan også gå utover deg som selger, fordi kjøper kan kreve deg for erstatning for det økonomiske tapet de har hatt.

Slik blir du kvitt pant i bilen

For å bli kvitt pant i bilen, må gjelden betales ned i sin helhet. Du og kjøper er enig om en sum som skal betales for bilen.

Er salgssummen den samme som hva restgjelden er, betaler kjøper det som skyldes til banken. For kjøpers sikkerhet, kan de betale direkte til banken. Sørg for å be om kvittering for at pengene er ført over.

Etter heftelsen er nedbetalt, kan det ta opptil 4-6 virkedager før den er slettet fra Brønnøysundregisteret.

Dersom salgssummen er høyere enn restgjelden, utbetales overskuddet til deg.

Skulle restgjelden være større enn salgssummen, vil du måtte håndtere den før heftelsen innfris.

Sørg for at det er kjøper som er registrert på ansvarsforsikringen fra de overtar bilen. Slik at det ikke er du som sitter med ansvar for eventuelle ulykker de kan havne i.

Hva skjer om salgssummen ikke dekker restgjeld når du skal selge bilen?

Hvis kjøperen skal ta opp lån for å kjøpe bilen, vil ikke banken deres utbetale lånebeløpet så lenge det er registrert heftelser på bilen.

Skulle det være en differanse mellom prisen du får for bilen, og restgjeld på bilen, må du betale det selv. Det er flere måter å bli kvitt restgjeld på bil:

 • Du betaler ned gjelden med oppsparte midler.
 • Du tar opp et usikret lån for å betale resten av billånet.
 • Du baker restlånet inn i boliglånet ditt.
Restgjeld på bilen?
Sammenlign forbrukslån fra flere banker og finn det billigste for deg. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Nedbetalingstiden er 1-10 år. Nom. rente fra 3,25 %. Eks. eff. rente 5,4 %, 150.000 o/5 år, kostnad: 21.133, totalt: 171.113 kr

Bli enig om oppgjør i kjøpekontrakt

For begge parters skyld, bør man bli enig om flere ting ved salget i en avtale. Slik som hvordan oppgjøret skal gjøres. For enkelhets skyld kan du bruke Forbrukerrådet sin kontrakt for kjøp av bruktbil.

Den kan skrives ut på papir og fylles ut og signeres slik, men den kan også fylles ut og signeres digitalt. Kontrakten inneholder blant annet:

 • Kontaktinformasjon til kjøper og selger
 • Informasjon om bilmerke, type, årsmodell, registreringsnummer, kjørelengde og antall nøkler
 • Hvor lenge selger har eid bilen
 • Informasjon om hvordan oppgjøret skal gjøres.
 • Overtakelsesdato og kjøpesum
 • Kjente feil og mangler
 • Utstyr som følger med
 • Tilleggsopplysninger (EU-godkjenning, tilstandsrapport, tidligere skader og mer)
 • Forbehold

Kontrakten kan forandres ettersom nye regler kan komme. Sjekk derfor om kontrakten dere benytter er den nyeste utgaven.

Få hjelp til å forhandle nytt eller eksisterende kjøretøyslån

Vi forhandler gjerne lån til kjøretøy på vegne av deg. Vi kan hjelpe deg med flere ting når det kommer til kjøp og salg av bil.

Skal du kjøpe ny bil, kan vi hjelpe deg med å forhandle lån på vegne av deg. Alt du trenger å gjøre er å søke via skjemaet rett under her. Våre dyktige rådgivere tar deretter kontakt med bank og starter forhandlingen. Deretter presenterer vi det beste tilbudet for deg.

Denne tjenesten er helt gratis og uforpliktende for deg. Vi kan også hjelpe deg med sjekke om du kan få bedre rente på det eksisterende billånet ditt et annet sted.

Har du restgjeld på bilen, kan du søke om usikret lån via oss. Ved å fylle ut skjema på denne siden, får du tilbud fra flere banker samtidig, slik at du kan sjekke hvor du får lavest rente. Det er også mulig å spare penger om du refinansierer annen kreditt- og forbruksgjeld samtidig.

Det billigste er å bake restgjelden inn i boliglånet. Det kan du kontakte boliglånsbanken din om.

Eller så er det en ypperlig måte å sjekke om du kan få bedre vilkår på boliglånet et annet sted. Ønsker du hjelp til å forhandle boliglån? Følg denne lenken.

Fyll ut låneskjema

 

Magnus Nebo
Magnus Nebo
Magnus Nebo er daglig leder av Tjenestetorget Finans, en låneagent som hjelper og bistår privatpersoner med å virkeliggjøre lånedrømmen og senke lånekostnadene. Med solid kompetanse fra bank- og finansbransjen, og litt over 13 års erfaring som lånerådgiver, har han hjulpet flere tusen privatpersoner med å ta bedre økonomiske valg og spare penger.