5 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Hvordan fungerer betalingsutsettelse på kredittkort?

Blant flere fordeler, vil kredittkortselskapene kanskje lokke med betalingsutsettelse, og til og med rentefrie perioder. Men er betalingsutsettelse på kredittkort så enkelt?
Fyll ut låneskjema

Vi kan si at kredittkort er enklest og billigst når man betaler alt man skylder før forfall. Etter det er det flere ting du bør vite, som vi håper du finner ut av i artikkelen.

Før vi går inn på det, vil det være nyttig for deg å nevne noe som kan potensielt spare deg for penger om du ser deg nødt til å låne penger eller dra kortet.

Drar du kortet fordi du vet at du må utsette tilbakebetalingen over flere måneder? Forbrukslån har lavere effektiv rente enn du har på kortet ditt. Derfor kan det bli billigere for deg totalt sett om du først må låne. Les mer om hva du bør velge av forbrukslån og kredittkort i vår artikkel.

Hva skjer når du velger å utsette betalingen?

Utsetter du en betaling utover den rentefrie perioden, som regnes fra dagen for kjøp, vil det legges renter på beløpet du skylder. Husk at kredittkort har høy rente, og kan bli dyrt om du utsetter gjennom flere måneder.

Når du utsetter betalingen vil du uansett måtte ut med minstebeløpet. Det vil stå på fakturaen din, og er avhengig av saldoen på kredittkortet. Med saldo menes det du har brukt.

Minstebeløpet er enten satt i prosent eller kroner, og det er det som er høyest som vil bli det du minimum må betale. Her er vanlige satser for minstebeløp på kredittkort:

  • Prosent for minstebeløp pleier å ligge mellom 3 og 4 prosent.
  • Minstebeløpet i kroner pleier å ligge mellom 250 til 400 kr.

Det vil si at om du har en saldo på 15 000, vil 3 prosent være 450. Som vil si at om minstebeløpet i kroner er 250, er det 450 kroner som vil bli det du må betale.

Har du brukt 2000 kroner, vil 3 prosent være 60 kroner. Da er det minstebeløpet i kroner, altså 250 kr, som vil være det du må betale den måneden.

Kan du spare penger på å refinansiere kredittkort?
Sjekk om du kan spare penger på å refinansiere kredittkort og forbruksgjeld. Med et enkelt skjema får du tilbud fra flere banker, helt gratis og uforpliktende.
Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nom. rente fra 8,34-24,9 %. Eff. rente fra 9,8–38,54 %. Eks. eff. rente 11,9 %, 150 000 kr o/5 år, kostnad: 46 000 kr, totalt: 196 600

Hva menes med rentefri betalingsutsettelse?

Det er når rentene ikke løper på det du har brukt i en bestemt periode. For eksempel om du gjør et kjøp på 2000 kroner en dag, vil det ikke løpe renter på beløpet du har brukt før etter eksempelvis 30 dager.

Betaler du tilbake de 2000 kronene før den tid, har du ikke betalt noe rente. Men om du skulle velge å dele opp betalingen og kun betale 1000 kroner, vil da de resterende 1000 kroner du skylder bli rentebærende etter de 30 dagene har gått.

Hvis du vet at du kan betale ned hele beløpet før 30 dager er gått, kan du bruke det til din fordel. For eksempel om du ikke vil gå glipp av et godt tilbud, selv om det er før lønningsdag.

Men om du vet at du må dele opp betalingen over flere måneder, kan det ofte lønne seg å ta opp et forbrukslån i stedet for å dra kredittkortet. Dette er fordi forbrukslån gjerne har betydelig lavere rente enn et kredittkort.

Husk at det er viktig å ikke hoppe på det første og beste forbrukslånet du får tilbud om. Sjekk priser fra andre selskaper før du tar en avgjørelse. Hos oss kan du få uforpliktende tilbud om forbrukslån fra flere banker samtidig, via skjemaet øverst på siden.

Hvor lenge kan betalingen utsettes?

Lengden på betalingsutsettelse varierer fra kredittkort til kredittkort, men også om det er snakk om rentefri betalingsutsettelse eller ikke.

30 til 60 dagers rentefri betalingsutsettelse virker vanlig for flere kredittkort. Men det er viktig å sjekke priser fra andre selskaper før du velger å søke kredittkort.

Betalingsutsettelsen kan være lenger om du lar rentene løpe, men da vil gjelden din øke. Noen kan skilte med opptil 9 måneder betalingsutsettelse.

For eksempel bør du også se på kredittgrense, årsavgift, gebyrer, kjøpsforsikringer og eventuelle andre fordeler.

I tillegg bør du alltid sammenligne effektiv rente fremfor nominell rente. Da vil du få et bilde på hvor mye kredittkortet faktisk koster deg.

Vurder å lage en nedbetalingsplan for kredittkortgjelden

Kredittkort har høye renter og det å bare betale minstebeløpet over flere måneder kan derfor koste deg mye. I tillegg får man ikke en nedbetalingsplan av banken å forholde seg til. Da blir det lett å betale mindre i perioder.

Derfor bør du vurdere å lage en fast nedbetalingsplan hvor du setter av så mye du klarer for å få betalt ned gjelden så fort som mulig. Legg gjerne kortet hjemme, slik at muligheten for at du opparbeider deg mer gjeld minsker.

Sett et realistisk beløp for deg selv i nedbetalingsplanen, og sørg for å forplikte deg til nedbetalingen. Dersom det er vanskelig å få til innbetalinger og rentene på kredittkortet får løpe lenge, kan det fort bli en negativ spiral.

Vanskelig å få til innbetalinger på kredittkortet?

Dersom du trenger betalingsutsettelse fordi utgiftene på kredittkort eller forbrukslån er uhåndterlige, bør du vurdere refinansiering. Å utsette betalingen vil få rentene til å løpe, og gjør gjelden din større, slik at den blir enda vanskeligere å håndtere.

Med refinansiering kan du få ned rentekostnadene. Har du flere lån eller kredittkort, vil det også få ned antall gebyrer du betaler. Ettersom du da samler alt i et lån, og kun betaler gebyrer på det.

Da får du ikke bare en gjeld som kan være mer økonomisk håndterbar, men også mer oversiktlig. Hvis du ønsker å få tilbud om refinansiering fra flere banker, kan du enkelt fylle ut vårt skjema under teksten her.

Vi sender da skjemaet til flere banker, slik at du kan sammenligne. Dette er helt gratis for deg. Tilbud du mottar er uforpliktende. Dermed har du ingenting å tape på å sjekke om du kan spare penger.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.
Fyll ut låneskjema