5 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Bør du velge forbrukslån eller kredittkort?

Trenger du låne penger til noe, og lurer på hva du bør velge av forbrukslån eller kredittkort? Det er fordeler og ulemper med begge, og vi hjelper deg med å velge det som passer best.
Fyll ut låneskjema

Før du kan ta stilling til hva du bør velge, må du klargjøre lånebehovet ditt. Hvor stort lån trenger du? Hvor raskt har du mulighet til å betale tilbake?

Når du bør bruke kredittkort eller forbrukslån kan vi kort oppsummere slik:

  • Kredittkort fungerer godt på når du trenger mindre lån over kort tid, og er fleksibelt.
  • Forbrukslån gjør seg bedre til større summer og gir forutsigbarhet når man skal betale tilbake.

Vi skal utdype dette mer, slik at du får tenkt deg godt om før du velger å låne penger.

Det er ingen hemmelighet at kredittkort, forbrukslån og andre former for forbruksgjeld er en dyr gjeld å ha. Derfor er det fint å oppsøke kunnskap om hva som er best når man først trenger å låne penger.

Trenger du forbrukslån?
Motta tilbud fra flere banker samtidig og finn ut hvor du får det beste tilbudet. Du kan også søke om refinansiering. Tjenesten er gratis og uforpliktende
Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nom. rente fra 8,34-24,9 %. Eff. rente fra 9,8–38,54 %. Eks. eff. rente 11,9 %, 150 000 kr o/5 år, kostnad: 46 000 kr, totalt: 196 600

Hva er forskjellen på kredittkort og forbrukslån?

Både forbrukslån og kredittkort stiller ingen krav om hva du skal bruke pengene til, og er usikrede lån. At et lån er uten sikkerhet, vil si at man ikke trenger å stille pant når man låner. Slik man må med huslån og billån.

Det er kanskje litt uvant for noen å tenke på kredittkort som en type lån, men det er det jo. Kredittrammen du har fått innvilget kan du bruke som du vil, når du vil. Så må du betale tilbake enten hele eller deler av beløpet når måneden er omme. Visse kort har lengre perioder rentefritt også.

Velger du å betale bare deler av det, løper det renter på resten. Akkurat som om du har et lån. Med et forbrukslån løper rentene med en gang du får lånet.

Om du klarer å tilbakebetale kredittkortet før den rentefrie perioden er over, kan du altså slippe å betale renter. Da er det viktig at beløpet er lavt nok til at du klarer å håndtere det med din økonomi.

Skal du låne et beløp som du regner med å måtte ha en nedbetalingstid over flere måneder, kan det være gunstigere med forbrukslån. Dette er fordi rente på forbrukslån er lavere enn kredittkort, og du får en forutsigbar nedbetalingsplan å forholde deg til.

Kredittkort eller forbrukslån – fordeler og ulemper

Her er noen argumenter du kan tenke over når du skal bestemme deg for å velge forbrukslån eller kredittkort:

  • Det å eie kredittkort er ofte gratis, mens forbrukslån har gjerne etableringsgebyr.
  • Det å bruke kredittkort gir høyere rente enn forbrukslån, og for større beløp kan du spare på å ta forbrukslån. Til tross etableringsgebyr.
  • Kredittkort har gjerne fordeler slik som bonus, cashback og reiseforsikring. Det er vel og bra, men om renten løper kan vinninga fort gå opp i spinninga. For å nyte fordelene bør man altså med sikkerhet vite at man har nok penger på konto til å betale det du skylder.
  • Kredittkortet har ofte rentefri periode, som i praksis vil si at du kan få gratis lån om du nedbetaler før rentefri periode er over.
  • Med forbrukslån får man en nedbetalingsplan, som gir en forutsigbar oversikt over hvor mye du må betale hver måned og hvor mye lånet koster deg totalt. Kredittkort lar deg betale minstebeløp, derfor er det lett å la det løpe renter lenger enn man hadde planlagt.

Hvorfor bruke kredittkort eller ta forbrukslån?

Det er flere grunner til det. Kredittkortet er for eksempel lurt å bruke til netthandel, da det er en forsikring på kortet, som hjelper deg om du skulle bli svindlet eller om varen blir borte.

Dessuten kan både forbrukslån og kredittkort fungere som en betalingsutsettelse. Eksempelvis om man ønsker å bestille seg en ferietur i januar, fordi man vet at man får penger senere. Slik som feriepenger og skattepenger.

Da må man være kjent med hvor mye det koster deg å la rentene løpe i tiden frem til du får pengene til å betale tilbake.

Med både kredittkort og forbrukslån er det viktig å tenke over om du trenger å låne penger.

Er det noe som haster, slik som vannlekkasje eller en verkstedregning? Kanskje er du dekket av forsikringen? Er det til generelt forbruk, bør du vurdere å se om du kan justere det ned, da begge deler vil gjøre det trangere i nedbetalingsperioden.

Dersom du har bolig med ledig sikkerhet, vil man kunne øke boliglånet og få et lån med langt bedre renter. Det er for eksempel gunstig om du skal pusse opp huset, men det er mange som bruker forbrukslån og kredittkort som lån til oppussing.

Å pusse opp er et typisk eksempel på en situasjon hvor det kan være lurt å planlegge totale utgifter før du låner. Ser du at det blir såpass mye at du kommer til å betale på det en stund, bør du vurdere forbrukslån fremfor å ta litt og litt på kredittkortet.

Derfor bør du sammenligne kredittkort og forbrukslån

Det er stor konkurranse på markedet for kreditt og lån. Til og med aktører som ikke i utgangspunktet er banker, tilbyr det.

Derfor kan det være mye penger å spare på å sammenligne før du velger. Som nevnt over har hver enkelt sitt bruk, men felles er at det har høyere renter enn sikrede lån. Ta derfor enda en runde med deg selv om du virkelig trenger det, eller om du kan vente og heller spare.

Skal du likevel gå for kredittkort eller forbrukslån, gjelder det å finne den beste prisen, altså laveste renter. Husk at det er effektiv rente du bør sammenligne. Dette er fordi den inneholder nominell rente, i tillegg til gebyrer og andre kostnader.

Hvis du ønsker å se hvilke tilbud du kan få på forbrukslån, har vi et skjema på siden her som du kan fylle ut. Det er helt gratis og uforpliktende å benytte seg av, og vi sender det til flere banker samtidig. På den måten får du enkelt oversikt, og kan velge tilbudet som passer deg best.

Har du dyre smålån eller kredittkortgjeld fra før, kan du også søke om å refinansiere. Det kan hjelpe deg med å få lavere rente og gebyrer, slik at du kan bruke pengene på sparing eller nedbetale lånet raskere.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.
Fyll ut låneskjema