Krav om 15 prosent egenkapital

Når du skal søke boliglån, stiller banken krav om at du skal kunne stille minst 15 egenkapital for boligens totalpris.

Det er kanskje lett å tenke at egenkapitalen bare skal dekke kjøpesum, men det er da ikke tilfellet.

Totalprisen for boligen inneholder:

  • Boligens pris

  • Omkostninger (eksempelvis dokumentavgift)

  • Boligens andel fellesgjeld

I egenkapital-kalkulatoren tar vi høyde for dette, og det er enkelt for deg å taste inn hvert element av totalprisen.

Kalkulatoren gir deg også en pekepinn på hvor mye du må låne for å få kjøpe denne boligen.

For å gjøre det enkelt for deg, har vi også lagt til boliglånskalkulator som en egen fane. En for hvor mye lånet kommer til å koste deg, og en som gir en pekepinn på hvor mye du kan låne.

Eksempler på hvor mye egenkapital du trenger

Boligen koster Du trenger minimum Lån fra banken
1 500 000 kr 225 000 kr i egenkapital 1 275 000 kr
2 000 000 kr 300 000 kr i egenkapital 1 700 000 kr
2 500 000 kr 375 000 kr i egenkapital 2 125 000 kr
3 000 000 kr 450 000 kr i egenkapital 2 550 000 kr
3 500 000 kr 525 000 kr i egenkapital 2 975 000 kr
4 000 000 kr 600 000 kr i egenkapital 3 400 000 kr
4 500 000 kr 675 000 kr i egenkapital 3 825 000 kr
5 000 000 kr 750 000 kr i egenkapital 4 250 000 kr

Ikke bare egenkapitalen som er viktig

Selv om du har klart å samle opp nok egenkapital til boligen du ønsker deg, så er det ikke gitt at dette vil gi deg lån.

I tillegg til kravet om egenkapital, er det flere krav du må tilfredsstille før banken kan gi deg lånet.

Først er det regelen om at du ikke kan ha gjeld som totalt overstiger fem ganger din egen inntekt. Det vil si at etter du har ganget årsinntekten med fem, trekker du fra all gjeld.

Det betyr all gjeld. Alt fra studielån, billån, forbrukslån, kredittkort og til og med ubrukt innvilget kreditt.

Et annet krav er at økonomien din skal tåle en tenkt økning i renten på 3 prosent, og minimum en rente på 7 prosent. Mens du i tillegg har råd til grunnleggende livsopphold fra måned til måned.

Hvor mye egenkapital har jeg i boligen?

Vi har også en belåningsgrad-kalkulator som du kan prøve, dersom du allerede har bolig. Der kan du finne ut hvor stor belåningsgraden på boligen er.

Når du har betalt ned mer på lånet ditt, vil også andelen egenkapital øke i boligen din. Samme gjelder om boligens verdi har økt siden sist.

Desto mer egenkapital du har i boligen, desto mer sikkerhet har banken for at de får tilbake pengene du skylder dem.

Derfor får man gjerne flere fordeler når man har lavere belåningsgrad. Banken gir gjerne sin beste rente når man har en belåningsgrad under 50 prosent.

Andre fordeler kan være at du kan øke boliglånet eller søke om rammelån, for eksempel for å kjøpe bil eller pusse opp, og få samme lave månedlige renten som boliglånet har.

I kalkulatoren kan du få en pekepinn på belåningsgraden din. Kanskje gjør du lurt i å forhandle boliglånet på nytt nå? Du kan enkelt søke om refinansiering av boliglån via oss også. Da gjør vi forhandlingsjobben på vegne av deg.

Finansieringsbevis viser hvor mye du kan låne

Ikke funnet boligen du skal kjøpe enda? Du kan fremdeles søke om finansieringsbevis. Da får du vite konkret hva banken er villig til å gi deg i lån, i tillegg til rente, krav til egenkapital og annen nyttig informasjon.

Selv om en boliglånskalkulator kan være med på å gi deg en god pekepinn hvor mye du kan låne eller hvor mye boliglånet vil koste deg, så er det best å få konkret svar.

Det koster ingenting å søke lån, og et lånetilbud er uforpliktende. Det er ikke før lånet er godtatt og signert at du må betale rente og gebyrer.

Finansieringsbeviset varer normalt opp til 3 måneder, så lenge økonomien ikke har vært utsatt for store endringer siden utstedelse.

Med et finansieringsbevis er det mye lettere å vite hvilke boliger du har råd til. Slik at du kan gå mer målrettet på visninger, og du er klar umiddelbart til budrunder.

Få hjelp til å sjekke hvor mye boliglånet vil koste deg

Tjenestetorget Finans er en låneagent som forhandler boliglån på vegne av deg, slik at du skal få et så godt tilbud som mulig.

Vi hjelper deg med å forhandle finansieringsbevis eller lån, og finner løsningen som passer din situasjon best. Alle våre tjenester er gratis og helt uforpliktende.

Du finner skjema for boliglån øverst på siden. En av våre dyktige rådgivere setter i gang arbeidet med søknaden din så raskt det lar seg gjøre.

Til slutt mottar du det beste tilbudet vi kunne få til for deg, fra en av bankene vi samarbeider med.

Vi kan også hjelpe deg med å flytte boliglånet, dersom du har et i dag. Det er ikke sikkert banken du har i dag har den beste renten. Derfor kan det være mye penger å spare på å sjekke hva en annen bank tilbyr.

Har du spørsmål om boliglån eller din søknad? Ta kontakt med oss på e-post: [email protected] eller telefon: 66 77 01 01.

Spørsmål og svar om egenkapital-kalkulatoren

  • Hvordan regner man ut egenkapital?

    Legg sammen kjøpesum og eventuell fellesgjeld. 15 prosent av denne summen i tillegg til omkostninger er det du må dekke med egenkapitalen din.

  • Hvordan regner man ut 15 prosent egenkapital?

    Ta et eksempel hvor boligen koster 3 millioner og ikke har fellesgjeld. Kravet om egenkapital er på 15 prosent. Da ganger du 3 millioner med 0,15 og ser at du trenger 450.000 kroner + kjøpsomkostninger som må dekkes av egenkapital. Du kan også benytte deg av vår egenkapital-kalkulator.

  • Hva telles som egenkapital?

    Egenkapital er en verdi du stiller enten i form av penger eller sikkerhet i fast eiendom.

  • Kan man få boliglån uten egenkapital?

     

    Det forutsetter i så fall tilleggssikkerhet i form av realkausjon. Altså at en kausjonist stiller sikkerhet i sin egen bolig for å dekke egenkapitalen du mangler. Andre krav du må tilfredsstille er at du ikke kan ha samlet gjeld som overstiger fem ganger egen inntekt, i tillegg til at økonomien din må tåle en tenkt økning i rente på 5 prosent.