6 min lesetid
Sist oppdatert: 23 oktober 2023

Hva er finansieringsbevis?

Et finansieringsbevis er en bekreftelse på hvor mye du kan kjøpe for. Altså hvor mye du kan låne fra banken. Finansieringsbeviset er aktuelt for lån med pant i kjøpsobjektet, slik som når du skal kjøpe bolig eller bil.
Fyll ut låneskjema

Finansieringsbeviset, også kalt lånebevis, er uforpliktende for deg. Så det at du søker om å få et finansieringsbevis har du ingenting å tape på, samtidig som du får konkret informasjon om hvor mye du kan få i boliglån eller billån

Banken gjør en vurdering av hvor mye du kan få i lån ut fra din økonomiske situasjon og etter gjeldende regler for lån. Da vil man til slutt stå igjen med en låneramme, som er hvor mye totalprisen på boligen kan være.

For eksempel kan du ikke låne mer enn fem ganger din egen årsinntekt. Det vil si at etter man har ganget med fem, så må man trekke fra all gjeld du har for å sitte igjen med hvor mye du kan låne.

Det er også krav om 15 % egenkapital ved boliglån, som også vil påvirke lånerammen din. Om du ikke har spart opp 15 % selv på sparekonto eller fra et kommende boligsalg, så er det mulig å stille tilleggssikkerhet.

Du må også kunne betjene lånet, så selv om du stiller med tilleggssikkerhet må du kunne betale terminbeløpene uten problemer og ha nok til livsopphold. Da ser man om økonomien din tåler en renteøkning på 3 %, og minimum en rente på 7 %.

Hva trenger man for å få finansieringsbeviset?

Som nevnt er det en rekke krav som må oppfylles, og det kreves dokumentasjon for at banken skal kunne gjøre en sikker vurdering av deg utover en kredittsjekk foretatt av en av kredittopplysningsbyråene.

Du trenger å dokumentere inntekten din, som man gjerne gjør med kopi av selvangivelse og de tre siste lønnsslippene dine. Hvis du søker med en medlåntaker må samme informasjon oppgis for dem.

Dokumentasjon av forbruksgjeld finner du ved å logge inn i gjeldsregisteret og eksportere informasjonen om lån som er der. Les mer om gjeldsregisteret her.

Har du en bolig du skal selge, må du legge ved en verdivurdering eller takst som ikke er mer enn seks måneder gammel.

Hvordan brukes finansieringsbeviset?

Et finansieringsbevis benyttes først og fremst av deg for å vite hvor mye du kan kjøpe for. Informasjonen om hvor mye du kan låne, egenkapital du har og totalpris er med på å snevre inn søket ditt.

Du bør ikke vise det til noen andre på visning. Det er naturligvis interessant for deg å få boligen for en lavest mulig pris. Hvis megler vet hvor mye du har å gå på, kan denne informasjonen brukes til å presse opp prisen. Det er ikke nødvendigvis alle som gjør det, men risikoen for det kan være der.

Samme gjelder andre som er interessert i den samme boligen, som kan bruke opplysningene til å legge opp en strategi i budrunden.

Dessuten er megler pliktig til å ringe din bank for å høre om finansieringen er i boks. Altså er ikke finansieringsbevis noe erstatning for denne prosessen.

Når megleren ringer banken din for å få bekreftet finansieringen, vil banken kun svare på dette, og ikke gi noe mer informasjon om din finansielle situasjon.

Finansieringsbevis - bolig

Siden finansieringsbevis er en bekreftelse på hvor mye du kan kjøpe bolig for, er det lurt å skaffe seg dette før man går i gang med boligjakten. Ettersom det kan gå fort i svingene når boligen som passer deg dukker opp.

Det er kort fra visning til budrunder, og det er gunstig å vite hvor mye man kan kjøpe bolig for. Med finansieringsbevis vet du hvor mye du kan få i boliglån og kan snevre inn søket ditt deretter, og kun se etter relevante boliger for deg. 

Dessuten slipper man å gi bud med forbehold om finansiering. Det er nemlig ikke alle som ønsker å godta bud med forbehold, fordi det blant annet er en usikkerhet for selger og kan føre til merarbeid.

I et finansieringsbevis ligger også informasjon om krav til egenkapital, nedbetalingstid (25 år er vanlig for boliglån) og hvor mye lånet kommer til å koste deg i måneden.

Når du sender inn søknaden om finansieringsbevis er det viktig at opplysninger du oppgir er riktige og kan dokumenteres. Banker kan trekke finansieringsbeviset tilbake om opplysninger i dokumentasjonen ikke stemmer med søknaden.

Husk at når man kjøper leilighet, er det ofte fellesgjeld med i bildet. Dette er en gjeld som påvirker lånerammen din i likhet med annen gjeld du har. Derfor må du se på totalprisen og ikke bare prisantydning.

Trenger du finansieringsbevis til bil?
Vi kan forhandle billån på vegne av deg, helt gratis og uforpliktende.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Finansieringsbevis - bil

Det er noe annerledes med finansieringsbevis for billån. Bankene må også godkjenne bilen du velger å kjøpe når du sender inn søknad om billån.

Når bankene tar pant i bilen er det for å ha en sikkerhet. Altså at de kan selge det som det er tatt pant i for å få så mye som mulig av pengene sine tilbake, hvis du misligholder lånet. 

At bilen må godkjennes handler derfor om risiko for banken, mens det er langt mindre risikabelt å finansiere en bolig.

Finansieringsbeviset for bil blir effektivt et bevis til selgeren om at du har finansiering i orden. Da kan du raskt ta kontakt med banken og eventuelt få innvilget lån til kjøpet.

Dersom du allerede har funnet bilen du vil kjøpe, kan du gå rett til å søke om billån.

Har du billån fra før? Vi kan hjelpe deg med å sjekke om du kan få bedre tilbud hos en annen bank og flytte billånet dit.

Hvor lenge er finansieringsbevis gyldig?

Det varierer fra bank til bank, men et finansieringsbevis er gjerne gyldig tre til seks måneder etter utstedelsesdato. Det kan alltids ta lenger tid enn beviset varer når man skal kjøpe bolig eller bil. Det er mye som må klaffe.

Etter de tre månedene har gått, går det an å fornye finansieringsbeviset sitt. 

Skal du fornye beviset, er det som regel bare å ta kontakt med rådgiveren som er ansvarlig for søknaden din. Da må du naturligvis oppgi om det har skjedd vesentlige endringer i økonomien din siden sist.

Finansieringsbevis på dagen

Plutselig dukker drømmeboligen eller drømmebilen opp, og man trenger bekreftelse på finansiering så raskt som mulig. Dette er noe bankene er klar over og kan hjelpe deg med og du kan få et finansieringsbevis relativt raskt. Med forbehold om at du har de nødvendige dokumentene klar når du søker og at saken din ikke er altfor kompleks.

Dette er noe som kan gjøres digitalt, og muligheter for å signere med BankID er med på å gjøre prosessen enda enklere. Dermed er det muligheter for at du rekker å være med på budrunden og slipper å la en god bolig glippe.

Meglerne kan få muntlig bekreftelse fra banken når de ringer for å sjekke om finansieringen er i orden. Husk at det er strategisk viktig for deg å ikke opplyse hvilken låneramme du har til megleren, da dette er informasjon som kan benyttes til å presse prisen oppover.

Skal du søke finansieringsbevis?

Vi kan hjelpe deg med boliglån og billån. Søker du finansieringsbevis via oss, forhandler vi med banken på vegne av deg, og jobber for å finne de beste låneløsningene for deg.

Underveis får du også god rådgivning. At vi forhandler finansieringsbevis på vegne av deg er gratis for deg, og tilbud du mottar er uforpliktende.

Her kan du søke om ulike finansieringsbevis: billån-søknaden finner du her, og boliglån-søknaden finner du her. Da får du kontakt med en av våre dyktige rådgivere som hjelper deg underveis, slik at du kan spare både penger og tid.

Vi kan også hjelpe deg med refinansiering av ulike lån. Du finner mer informasjon under de ulike kategoriene våre.

Fyll ut låneskjema

Thomas Sagplads
Thomas Sagplads
Thomas Sagplads er daglig leder i Tjenestetorget Finans. Her hjelper han privatpersoner med å senke boliglånsrenten og realisere lånedrømmen. Dette gjør han med 20 års erfaring fra bank- og finansbransjen, med mange år i Nordea Bank. I tillegg kommer hans kompetanse innen juss fra Universitetet i Oslo godt med.
Fyll ut låneskjema