5 min lesetid
Sist oppdatert: 19 mars 2024

Er du nysgjerrig på billån for unge?

Kostnader knyttet til bil er mange, og for unge kan det være flere utfordringer knyttet til å kjøpe bil. En av løsningene for de under 34 år er billån for unge.
Fyll ut låneskjema

Tar man lappen som 18-åring, er man gjerne relativt uetablert. Man befinner seg på videregående, er lærling, har nettopp begynt å jobbe eller planlegger å ta høyere utdanning.

Billån for unge tar høyde for dette. De som er under 34 år får billån for unge, også kalt billån ung, om de tilfredsstiller krav for å få det.

Dermed har man kanskje ikke råd til å kjøpe bil som er splitter ny, men med et billån for unge kan man i det minste ha råd til en rimelig og trygg bil.

Billån ung er gjerne kaskofritt

Et billån for unge er som regel det som kalles for et kaskofritt billån

Kasko sier noe om dekningen på en bilforsikring. Med kasko, også kalt full kasko, så dekkes bilen din for skader uansett hvem som har ansvaret for ulykken. 

Mens delkasko dekker plutselig ytre hendelser, slik som brann, tyveri, glasskader og veihjelp.

Dersom man har et kaskofritt billån, er det kun krav om ansvarsforsikring. Dette er en lovpålagt forsikring som alle som har en registrert kjøretøy må betale. Er det ikke ansvarsforsikring på bilen må man betale gebyrer helt til man skaffer det eller avskilter bilen.

Ansvarsforsikringen dekker ikke skader på egen bil, men kun skade som påføres personer, biler, bygninger og annet av kjøretøyet ditt.

Et kaskofritt billån er dermed et billån uten sikkerhet. For når man tar lån med sikkerhet, tas det pant i det man kjøper. Kaskoforsikringen er derfor et krav for billån med sikkerhet

Ettersom det er tatt pant i bilen og hvis den totalvrakes uten kasko har ikke banken lenger noe sikkerhet.

Billån ung med kasko eller delkasko

Et kaskofritt billån har noe høyere rente enn et billån med pant i bilen. Men samtidig trenger man ikke betale like mye for forsikring, så man kan regne på hva som gir deg best fordeler.

En tommelfingerregel er at man ikke trenger forsikring til det man enkelt kan erstatte selv. Så hvis du har en bil med lavere verdi som gjerne er litt eldre, så vil det nok lønne seg å droppe kaskoforsikring.

Men de under 34 år får litt bedre rente og gode betingelser på billånet sitt. Som gjør at det koster litt mindre, og gjør lånet lettere å betjene.

Det er også mulig å få billån for unge med sikkerhet i bilen, men da må kommer kravet om en form for kaskoforsikring. For lån fra 30 000 kroner og lån inntil 150 000 kroner kan du slippe krav til kasko.

Hvor lang nedbetalingstid man kan få, pris og krav til bilens alder varierer også ut fra hvilke produkter man velger. 

Det er også mulig å få med en betalingsforsikring i billånet. Dette er en forsikring som sikrer betaling av ditt billån ved flere uforutsette hendelser.

For eksempel om du skulle bli sykemeldt, permittert eller arbeidsledig. Ved dødsfall og alvorlig sykdom blir lånet nedbetalt.

Billån for unge - egenkapital

Når det kommer til egenkapital, vil man som regel kunne få bedre pris på lånet om man kan stille med det. Det er en trygghet for banken, og vil gjøre at du har behov for mindre billån.

Hvor lavere kostnad du får vil avhenge av hvor mye du skal låne og hvor mye egenkapital du kan stille.

Men for mange unge er det ikke sikkert man har rukket å spare opp noe særlig sparepenger enda. Og for mange kan bilen være viktig i bruk på jobben, for eksempel som lærling. Eller kanskje kollektivtilbudet der man bor ikke er tilstrekkelig.

Billån til unge kan man også få selv om man ikke stiller egenkapital, såkalt 100 % finansiering.

Husk at når du sammenligner billån, så er det effektiv rente du bør se på. Dette er fordi det er nominell rente iberegnet gebyrer og kostnader. Den gir derfor et mer presist bilde av hva lånet faktisk koster.

Skal du søke billån for unge?
Vi behandler billån på vegne av deg, og jobber for å finne den beste låneløsningen for deg. Tjenesten vår er helt gratis og uforpliktende
Nominell rente fra 6,80 %. Eks. effektiv rente 8,17 % 250 000 kr o/ 7 år. Kostnad kr: 77 936 kr, totalt kr: 327 936 kr

Billån - student

Som student har man gjerne begrenset inntekt og egenkapital, og mange trenger deltidsjobb for å få hverdagen til å gå opp ved siden av studielånet.

Dermed kan det være vanskelig for studenter å eie bil. Det er utgifter med å forsikre den, drivstoff, reparasjoner og ikke minst lån.

Utgifter til drivstoff er det lite å gjøre med annet enn å la bilen stå og fylle på riktige dager, men både forsikring og lån kan man spare penger på ved å velge riktig tilbyder.

Om du er medlem i et LO-forbund kan medlemsfordelene gjennom LOfavør ofte gi deg bedre pris på forsikringer. Det kan også være lurt å sammenligne forsikringer for å finne beste kjøp.

Det finnes ikke et eget billån for studenter, men det er kanskje raskt nærliggende å søke en form for billån ung. Da vil du ofte få lavere effektiv rente, som gjør lånet lettere å betjene. 

Om man får innvilget billån for unge eller ikke, går på din personlig økonomi. Hvor mye skal du låne, hva har du i egenkapital stiller du og har du råd til å betjene lånet?

Billån som lærling

Mange lærlinger har behov for bil og fordeler det gir, men om man bor borte er det ikke alltid det bugner av kroner etter alle levekostnader er betalt.

Igjen handler det om hvor mye du skal låne, og om du kan betjene dette. Dine fordeler hvis du bor hos foreldrene dine under lærlingtiden er nok større, ettersom du da kanskje har lavere kostnad med å bo.

Skal du søke billån og er mellom 18 og 34 år?

Har du funnet en bil du tenker å kjøpe, eller behøver du finansieringsbevis slik at du vet hva kjøpesummen kan bli? Vi kan hjelpe med å forhandle billån på vegne av deg.

Våre dyktige rådgivere jobber for å finne de beste låneløsningene for deg og din situasjon. Du kan ta kontakt via skjemaet på siden her.

Våre tjenester er gratis for deg, og lånetilbud du mottar er uforpliktende. Samtidig vil du få god rådgivning underveis, slik at du kan føle deg trygg på at du gjør et godt valg.

Har du spørsmål om billån for unge eller om søknaden din? Ikke nøl med å ta kontakt med oss på e-post: [email protected] eller telefon: 66 77 01 01, så hjelper vi deg.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.
Fyll ut låneskjema