5 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Dette bør du vite om kaskofritt billån

Med et kaskofritt billån får man lavere kostnader til forsikring, samtidig som rente er noe høyere. Når bør du velge et lån uten kaskoforsikring?
Fyll ut låneskjema

Det som skiller et kaskofritt billån fra et ordinært billån, er at banken ikke tar sikkerhet i bilen når du låner. Dette gjør at et kaskofritt billån får høyere rente.

Kaskofritt billån er aktuelt når man kjøper rimeligere og gjerne eldre biler. Da vil det ofte ikke ha noen hensikt å bestille kaskoforsikring til den, ettersom forsikringen koster mer per måned.

Så, selv om billån uten kasko har høyere rente, sparer man inn mye på å ikke ha kasko.

Husk at selv om lånet ikke stiller krav til kasko, er det fremdeles obligatorisk for alle registrerte kjøretøy å ha en ansvarsforsikring.

Ha også en god rutine på å sjekke bilen for heftelser før du kjøper. Les mer om å kjøpe bil med heftelser her.

Kaskofritt billån må ikke forveksles med billån uten egenkapital. Da banken tar pant i bilen selv om du ikke stiller egenkapital. Les mer om billån uten egenkapital her.

Hva er et kaskofritt billån?

Et billån uten kasko er et lån uten sikkerhet, og ligner på et forbrukslån. Siden rente regnes fra hvor høy risiko det er for at banken ikke får pengene tilbake, vil renten være høyere ved usikrede lån.

Når man låner med sikkerhet i bilen, kan banken selge bilen dersom du skulle misligholde lånet, slik at de får tilbake så mye som mulig av pengene du skylder.

Derfor krever banken kasko, for hvis bilen skulle bli totalvrak, kan banken få utbetalt penger fra forsikring. I tillegg vil du slippe å sitte med et stort billån uten å ha bilen.

Tommelfingerregelen er at man ikke trenger å ha forsikring på det man har råd til å erstatte det selv. Det er lurt å bygge opp en bufferkonto, slik at man er rustet for uforutsette utgifter.

Med eldre biler, kan man ha råd til å sitte igjen med restlånet selv om bilen skulle bli totalvraket.

Det er ikke alle biler du kan kjøpe med et kaskofritt billån. Vi kan for eksempel hjelpe deg med kaskofritt billån opptil 150 000 kroner.

Husk ansvarsforsikring

Som nevnt, må du fremdeles ha ansvarsforsikring på bilen, til tross for at du har et kaskofritt lån. Det er ikke banken som krever dette, men myndighetene.

Ansvarsforsikring dekker skader på andre biler, gjenstander og personer. Har du ikke dette om du havner i en ulykke, kan du bli gjort økonomisk ansvarlig for skaden.

Den dekker altså ikke skader på egen bil. Om det er en annen sjåfør som har skylden, kan de bli ansvarlig for skaden på din bil.

Når du overtar en bil, må du ha ansvarsforsikring så lenge bilen er registrert og har skilter. For hver dag du ikke har ansvarsforsikring, vil du bli ilagt dagsbøter.

For å slippe dagsbøter, må du avregistrere bilen fra dagen du overtar den. Eller bestille ansvarsforsikring fra dagen du overtar bilen.

Få tilbud om kaskofritt billån
Sjekk prisen på lån fra flere banker samtidig med vår sammenligningstjeneste? Billån med sikkerhet? Da forhandler vi på vegne av deg. Alle våre tjenester er gratis og uforpliktende.
Nominell rente fra 6,80 %. Eks. effektiv rente 8,17 % 250 000 kr o/ 7 år. Kostnad kr: 77 936 kr, totalt kr: 327 936 kr

Kasko dekker skader på egen bil

Utover ordinær ansvarsforsikring, som er obligatorisk for alle biler på veien, kan man få kasko eller delkasko på bilen. Man kan også få toppkasko, men dette er mest relevant for nye biler.

Kaskoforsikring på bilen dekker skader på egen bil, slik som ved kollisjon og utforkjøring. Mens delkasko gjerne dekker tyveri, brann og lignende.

Kaskoforsikring kan fort koste noen tusenlapper i året. Har du forsikring i dag, kan du spare mye på å sjekke priser fra andre selskaper.

Kaskofritt er et godt alternativ dersom du tenker å kjøpe bruktbil. En eldre bil er kanskje ikke verdt nok til å skaffe seg kaskoforsikring, da verdien på kjøretøyet ikke er særlig høy.

For yngre bilkjøpere er kaskoforsikring også dyrere. Ettersom man ikke har rukket å bygge opp rabatt.

Betingelser for lån uten kaskoforsikring

Vi kan hjelpe deg med kaskofritt billån opptil 150 000 kroner.

Når du tegner et kaskofritt billån kan du låne 100 % av bilverdien. Du kan få inntil 10 års nedbetaling, men det anbefales at du velger så kort nedbetalingstid som mulig.

Siden mangel på full kasko vil medføre høyere risiko som banken, vil som nevnt rente vil ofte ligge på samme nivå som forbrukslån. Det vil si rundt 10 prosent og oppover i effektiv rente.

Det er lurt å sjekke med forskjellige låneinstitusjoner når du skal tegne et kaskofritt lån, da priser fra andre selskaper kan ha lavere rente eller høyere lånebeløp.

Refinansiere billån uten kasko?

Dersom du har et billån uten kasko, fungerer refinansiering litt annerledes enn om du skal flytte ordinært billån med pant.

Med billån med pant i bilen, er man nødt til å betale ned lånet i sin helhet ved salg. Mens kaskofritt billån er uten sikkerhet, og du kan sitte igjen med restlån selv om du selger bilen.

Eller om bilen skulle bli totalvraket, kan du levere bilen til vraking uten å bekymre deg for heftelser.

Problemet er uansett at du sitter igjen med et lån uten å ha en bil. Da kan det være lurt å se på muligheter for refinansiering.

Det er for det første ikke mulig å flytte billån til en ny bil. Uavhengig av hvilken type lån det er.

Mulighetene for å refinansiere kaskofritt billån er dermed:

Få hjelp til å innhente tilbud på kaskofritt billån

Tjenestetorget Finans hjelper deg å sammenligne de forskjellige låneinstitusjonene. Vi hjelper deg med å få tilbud om billån, eller andre typer lån.

Husk at du alltid bør sjekke betingelsene og vilkårene for lånet ditt når du velger å tegne en avtale, slik at du har full oversikt på når lånet ditt er betalt og hvor mye det kommer til å koste.

Søker du billån uten kasko, vil maksimalt lånebeløp være 150 000 kroner. Skal du søke om noe mer enn dette, vil det stilles krav til at du har sikkerhet, og dermed kasko i bilen.

Vi kan hjelpe deg med både kaskofritt billån og ordinært billån med pant i bilen.

Du finner søknadsskjema for begge typer lån i skjemaet rett under teksten. Alle våre tjenester er gratis og alle tilbud er uforpliktende for deg.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.
Fyll ut låneskjema

Spørsmål og svar om kaskofritt billån

  • Hva er et kaskofritt billån?

    Banken stiller ikke krav til kaskoforsikring på bilen du skal kjøpe. Dermed er det et lån uten sikkerhet, ettersom bilen ikke er forsikret dersom noe skulle skje.

  • Når lønner det seg å ha kasko?

    Det vil gjerne lønne seg om du har nyere bil med høy verdi, da det ville kostet mye å fikse den eller erstatte den om den totalvrakes. Bankene tilbyr ofte ikke kaskofrie lån over 100.000-200.000 kroner, avhengig av banken.

  • Hva er forskjellen på delkasko og kasko?

    Delkasko dekker det samme som ansvarsforsikring, men også ytre påvirkninger som brann, tyveri, glasskader, fastmontert utstyr, veihjelp, naturskader og hærverk. Kasko dekker det samme, men også flere skader på egen bil, uavhengig av hvem som har skylden.