cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
4 min lesetid
Sist oppdatert: 08 juni 2021

Grønt billån

Et grønt billån er et godt lånealternativ til deg som ønsker å kjøpe elbil. Det er allikevel noen detaljer man burde være klar over dersom man tenker på å ta opp et slikt lån.
Fyll ut låneskjema

Hva er et grønt billån?

Idéelt sett og ofte, er et grønt billån et gunstig billån som er tiltenkt biler med ingen eller lavt utslipp. Det skal være et insentiv til å kjøpe biler som forurenser mindre og være miljøbevisst. 

Et grønt billån har ofte en kortere nedbetalingstid enn ordinære lån fordi verdifallet på elbiler er ikke godt nok kjent. Dette er grunnen til at bankene gjerne vil ha tilbake pengene raskere. 

Kriterier for et grønt billån

Det stilles et par krav til et grønt billån. De fleste bankene følger EU-parlamentets definisjon av en miljøvennlig bil, som skal ha et CO2-utslipsnivå på maks 120g/km. Dette gjelder også for bensin-, diesel, og hybridbiler med samme maksimale utslippsnivå. 

Det er typisk med en 10 års tilbakebetalingsfrist for et grønt billån, på grunn av det ukjente verdifallet. Med en 10 års tilbakebetalingsfrist, har du betalt ned hele eller store deler av lånet når du skal selge bilen igjen. 

Som med alle avtaler er det lurt å sjekke betingelser og vilkår når du skal tegne en avtale, og det samme gjelder for et grønt billån. Ikke alle banker prioriterer et slikt tilbud, men det er godt å vite at noen tar denne lånet seriøst og ønsker å bidra til det grønne skiftet. 

Alltid sjekk med flere låneinstitusjoner

Det er alltid lurt å sjekke betingelser og vilkår når du skal tegne en avtale. Det finnes mange konkurrenter på markedet, og da er det viktig å undersøke slik at du får tilbud om de beste lånene med de beste rentevilkårene. Tjenestetorget Finans kan gjøre denne jobben for deg helt gratis med uforpliktende tilbud fra låneinstitusjoner - det eneste du trenger å gjøre er å velge.

Trenger du grønt billån?
Vi hjelper deg med å finne lånetilbud med et enkelt skjema. Det koster deg ingenting, og er helt uforpliktende.
Nedbetalingstiden er 1-10 år. Nom. rente fra 3,25 %. Eks. eff. rente 5,4 %, 150.000 o/5 år, kostnad: 21.133, totalt: 171.113 kr

Nominell rente og effektiv rente

Når vi snakker om lån, skiller vi mellom effektiv og nominell rente.

Nominell rente er den løpende rentesatsen på lånet i en bestemt periode. Nominell rente blir vanligvis oppgitt i en ettårig periode.

Effektiv rente på den andre siden er en god måte å få totaloversikt over kostnadene på lånet.  Dette er det du faktisk betaler for lånet ditt, og inkludere alle gebyrene som etableringsgebyr og termingebyr. 

 Det er alltid best å sammenligne effektiv rente, slik at du enkelt får full oversikt av lånekostnadene.

Typer billån

Selv om et grønt billån er en god løsning til å finansiere kjøp av en el- eller lavutslippsbil, har du en del andre alternativer du også kan bruke. I noen situasjoner kan det riktige valget være å gå for et ordinært billån.

  • 100 % finansiering

Dersom man ønsker å finansiere kjøpet av en bil med 100 % lånte penger snakker vi om 100 % finansiering. Når man velger å gå for inntil 100 % finansiering tar banken pant i en kaskoforsikret bil. Du vil da få en nedbetalingstid på inntil 10 år. Når du tar pant i en kaskoforsikret bil får du også en lavere rente. Du kan også få billigere billån om du har litt egenkapital å stille med.

  • 10 % egenkapital

Dersom bilen som banken tar pant i ikke er kaskoforikret vil renten være høyere, og renten vil være høyere enn et ordinært billån. Vanligvis kan du låne inntil 100.000 kr og vil få en endbetalingstid på inntil 5 år. I dette alternativer må du ha 10% egenkapital.

  • Uten sikkerhet

Dersom du vil låne mer enn de 100.000 kr eller ikke har 10 % egenkapital, må du tegne et billån uten sikkerhet. Renten blir en del høyere.

  • Rammelån

Ved å finansiere bilen med sikkerhet i boligen din vil du få en ganske lav rente sammenlignet med ordinære billån, som alternativene ovenfor. Husk at du maksimalt kan låne opptil 60% av boligens verdi ved et rammelån, så det krever en stødig og trygg personlig økonomi.

Billån-kalkulator

Rett over her finner du en enkel billån-kalkulator som du kan bruke for å få en forventning av de månedlige kostnadene ved å ha billån. Selv om det ikke finnes en egen «grønt billån kalkulator», er det allikevel en god pekepinn på om grønt billån er et godt alternativ for deg.

Husk også at et grønt billån kan godt være det billigste billånet i en bank. Mens det kanskje er andre banker som har ordinære billån som er billigere enn det igjen. Derfor er det smart om du skaffer deg oversikt over markedet.

Fyll ut låneskjema

 

Magnus Nebo
Magnus Nebo
Magnus Nebo er daglig leder av Tjenestetorget Finans, en låneagent som hjelper og bistår privatpersoner med å virkeliggjøre lånedrømmen og senke lånekostnadene. Med solid kompetanse fra bank- og finansbransjen, og litt over 13 års erfaring som lånerådgiver, har han hjulpet flere tusen privatpersoner med å ta bedre økonomiske valg og spare penger.
Fyll ut låneskjema