4 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Hva er et grønt billån?

Grønt billån er et lånealternativ for deg som tenker å kjøpe lavutslippsbil eller nullutslippsbil. Tilfredsstiller man kravene, kan man få et lån med bedre vilkår.
Fyll ut låneskjema

Et grønt billån, kalles også for klimalån. Det er ment som et insentiv for å få folk til å kjøpe biler som forurenser mindre.

Ofte vil banken gi sin beste billånsrente for grønt billån. Det er likevel verdt å merke seg at det kan vært lurt å sjekke billån hos flere banker. Ettersom bankens beste rente kan være dårligere enn andre bankers rente.

Grønne billån kan for eksempel være et godt lånealternativ til deg som ønsker å kjøpe elbil. Men det er ikke utelukkende elbil som kan kvalifisere til et grønt billån.

Få gratis hjelp til å forhandle grønt billån
Vi tar jobben med å finne det beste tilbudet for deg. Tilbudet du mottar er helt uforpliktende.

Biler som kan kvalifisere til grønt billån

Det stilles krav til bilens utslipp for å kunne få et grønt billån. De fleste bankene følger EUs definisjon av en miljøvennlig bil, men det vil være litt ulikt hvilke typer biler som kvalifiserer.

Disse biltypene kan kvalifisere til grønne billån, avhengig av bankens egne krav:

 • Elbil

 • Etanolbil E85

 • Biler som går på natur- eller biogass

 • Dieselbil med filter/bensinbil/hybridbil som slipper ut mindre enn 120 g/km

Flere fordeler med klimavennlige biler

I tillegg til å få muligheten til å få grønt billån, kan det å kjøpe bil som har lavere utslipp også ha flere fordeler.

Enn så lenge kan man for eksempel kjøre elbiler i kollektivfeltet. I tillegg har man lavere trafikkforsikringsavgift og lavere bompengesatser.

Det er ikke gitt at disse fordelene vil være tilgjengelig i all overskuelig fremtid.

Etter at det ikke blir solgt diesel- og bensinbiler etter 2025, vil det neppe være relevant for bankene å markedsføre grønne billån.

Ettersom normalen vil være nullutslippsbiler, med mindre det er snakk om bruktbiler.

Mer egenkapital gir bedre rente

Det er mulig å få inntil 100 % finansiering av biler, som vil si et billån uten egenkapital. Dette vil naturligvis avhenge av økonomien din.

Men dersom du har mulighet til å stille noe egenkapital, vil du gjerne få enda bedre rente. Desto mer du kan stille, desto mer sikkerhet har banken.

Ofte vil banken gi deg sin beste rente om du kan stille 35 % egenkapital, som vil gi en belåningsgrad på 65 %.

Kjøpe bil med lavere utslipp?
Vi hjelper deg med å forhandle grønt billån. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Nominell rente fra 6,80 %. Eks. effektiv rente 8,17 % 250 000 kr o/ 7 år. Kostnad kr: 77 936 kr, totalt kr: 327 936 kr

Grønt billån inntil 10 års nedbetalingstid

Som med vanlige billån får man inntil 10 års nedbetalingstid på grønt billån også. Likevel er det ikke sikkert du bør gå for så lang nedbetalingstid.

Man bør tenke at man betaler ned lånet i takt med verdifallet på bilen. Slik at du ikke sitter igjen med restlån ved salg. I tillegg vil det være dyrere desto lenger rentene får løpe.

Ofte regner man å betale ned verdifallet i løpet av fem år, ettersom nybilgarantien går ut da, og man gjerne ønsker å kjøpe ny bil.

Man trenger altså ikke nedbetalingstiden til fem år, men nok til at du ikke sitter med høyere lån enn bilen er verdt når du skal selge etter fem år.

Før hadde man ikke nok kunnskap om verdifall på eksempelvis elbiler, men nå som det har blitt vanligere, er det lettere for deg og banken å regne på det.

Sammenlign effektiv rente

Når vi snakker om lån, skiller vi mellom effektiv og nominell rente.

Nominell rente er den løpende rentesatsen på lånet i en bestemt periode. Nominell rente blir vanligvis oppgitt i en ettårig periode.

Effektiv rente på den andre siden er en god måte å få totaloversikt over kostnadene på lånet. Dette er det du faktisk betaler for lånet ditt, og inkludere alle gebyrene som etableringsgebyr og termingebyr. 

Det er alltid best å sammenligne effektiv rente, slik at du enkelt får full oversikt av lånekostnadene.

Få gratis hjelp til å forhandle billån

Skal du kjøpe elbil eller andre miljøvennlige biler, så kan vi hjelpe deg med å forhandle lånet på vegne av deg. Vi samarbeider med flere banker på billån, og vet hvem som tilbyr det beste for deg og din situasjon.

Alle våre tjenester er gratis og uforpliktende. Dermed har du ingenting å tape på å la oss sjekke hvilke tilbud for deg.

Ønsker du å bake billån inn i boliglån? Vi kan hjelpe deg med å forhandle refinansiering av boliglånet med økning. Da kan du potensielt spare enda mer. Du finner søknadsskjema for boliglån her.

Har du spørsmål om grønt billån eller billån generelt? Ta kontakt med oss på e-post: [email protected] eller telefon: 66 77 01 01.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.
Fyll ut låneskjema

Spørsmål og svar om grønt billån

 • Hva er et grønt billån?

  Et grønt billån er et rimeligere lån banker tilbyr om man ønsker å kjøpe bil som tilfredsstiller krav for lavt utslipp. Kriteriene kan variere fra bank til bank.

 • Hvilke biler kvalifiseres til grønt billån?

  Bankene har ulike kriterier for grønne billån, men disse biltypene kan kvalifisere: *Elbil *Etanolbil E85 *Biler som går på natur- eller biogass *Dieselbil med filter/bensinbil/hybridbil som slipper ut mindre enn 120 g/km Du kan selv sjekke bilens utslipp på Statens vegvesen sine nettsider.

 • Hvorfor velge grønt billån?

  Banken gir gjerne sin laveste billånsrente. I tillegg er det flere statlige insentiver for de som velger biler med lavere utslipp.

 • Er det bare elbiler som kvalifiserer til grønt billån?

  Det vil avhenge av hvilken bank, men for eksempel biler som slipper ut mindre enn 120 g/km kan kvalifisere. I tillegg til biler som går på natur- eller biogass.