9 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Hvordan kjøpe bil

Hvis du ikke vet hvordan kjøpe bil, kan du fort komme dårligere ut av det. Både om du kjøper bruktbil eller hos forhandler. Med enkle tips og råd, kan du bli trygg før du kjøper bil.
Fyll ut låneskjema

Det kan være lurt å starte med å finne ut hvor mye du tenker å bruke på bilen på månedlig basis. Det er mange kostnader knyttet til å ha bil, slik som avgifter, forsikring, drivstoff, forsikring og eventuelle bompenger.

I tillegg bør du ha en bufferkonto klar til vedlikehold, uhell og reparasjoner. Eventuelt egenandel for forsikring.

Hvis du trenger å finne ut hvor mye et billån kan koste deg hver måned, kan du bruke vår billånskalkulator lenger ned på siden.

Når du har oversikt over det økonomiske ved å ha bil, kan du begynne å lete etter bilene som passer din økonomi.

Det er noe høyere risiko å kjøpe bruktbil enn bil fra forhandler, blant annet fordi man ikke har samme garantien. Det er uansett greit å sette seg inn i noen ting før man kjøper.

Få gratis hjelp til å forhandle billån
Søk billån/finansieringsbevis og la oss ta oss av forhandlingsjobben. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Nominell rente fra 6,80 %. Eks. effektiv rente 8,17 % 250 000 kr o/ 7 år. Kostnad kr: 77 936 kr, totalt kr: 327 936 kr

Finansieringsbevis hjelper deg å avgrense

Som nevnt, er det greit å starte med økonomien, for å vite hvilken bil du har råd til å kjøpe. Slik at du kan avgrense søket ditt basert på pris, og dermed merke, modell eller om den er brukt eller ny.

Søker du finansieringsbevis til bil, også kalt lånebevis, får du vite hvor mye du kan låne for. I tillegg vil du se hvor mye egenkapital du eventuelt må stille med og nedbetalingstid, samt månedlige kostnader.

Beviset er gyldig i tre måneder og kan omgjøres til lån i løpet av denne perioden.

Du trenger ikke vite hvilken bil du skal kjøpe på forhånd, men banken vil måtte godkjenne bilen du etter hvert finner.

Informasjon banken ønsker før de godkjenner om de vil omgjøre beviset til lån:

  • Hvis bilen er annonsert et sted, send annonsen til banken

  • Bilmerke, modell og år

  • Registreringsnummeret

  • Hvem som selger

  • Kilometerstand

Har du allerede funnet bilen, kan det være at selger ønsker å se et finansieringsbevis for å vite at du har finansieringen i orden. Derfor er det likevel greit å ha beviset klart.

Prøvekjør bilen

Enten du kjøper bil fra forhandler eller brukt, er det lurt å prøvekjøre den. Da finner du ut om bilen har noen feil eller mangler, eller bare om du generelt trives i bilen.

Tenk at du kanskje kommer til å bruke mye tid der, og da bør du vite hva du går til. Sjekk om bilen er god å kjøre, det er ikke sikkert bilen treffer dine behov selv om det er en velkjent modell.

Har du mulighet til det, prøvekjør bilen steder du kjører ofte, eller som ligner.

Det er også lov å ha med andre i bilen, så du kan teste hvordan bilen fungerer for hele familien.

Hvis du kjøper bruktbil, er det også viktig å prøvekjøre. Vil ikke selger gå med på det, bør det være særlig gode grunner til det.

Reklamasjon og garanti

Det er forskjell på reklamasjon (klagerett) og garanti, derfor bør du ta en sjekk om bilen har det ene eller andre i kjøpekontrakten.

Enkelt kan man si at reklamasjon er de rettighetene du har som forbruker som er forankret i lovverket. Garantien er en avtale mellom kjøper og selger, som gir deg rettigheter utover det som står i loven.

Når man kjøper bil fra forhandler, har man fem års klagerett. Dette innebærer reklamasjon på feil og mangler som kan spores tilbake til tidspunktet for kjøp. Ting skal også være slik som selger har fortalt at det er.

Feilen kan ikke være som følge av normal slitasje eller feil bruk av bilen.

Klager du innen 6 måneder, er det selger som må bevise at feilen ikke går tilbake til kjøpstidspunktet. Klager du etter dette, er bevisbyrden på deg.

Dette bør du vite om nybilgaranti

Når det er snakk om nybilgaranti, vil denne følge bilen når den selges videre. Få denne skriftlig og sjekk hva den inneholder og hvilke begrensninger som finnes.

En garantiavtale kan for eksempel gi deg rett på reparasjon ved et godkjent verksted. Garantien kan være utstedt av forhandler, importør, bilprodusenten eller tredjeparts garantiselskaper.

Garantitiden vil som regel være oppgitt i antall år og antall kilometer. Som betyr at garantien enten utløper når du har kjørt så langt som oppgitt, eller at det har gått gitt antall år. Hva enn som kommer først gjelder.

Produsentene har et program for service som man må følge, for at garantien og reklamasjonen skal være gjeldende. Det fylles inn i serviceheftet hver gang, slik at man har servicehistorikk å vise til.

Dette hjelper deg om du må klage, men også for at bilen skal ha så høy verdi som mulig.

Når man kjøper ny bil, regner man ofte med å betale lånet i takt med verdifallet innen fem år. Mange velger da å bytte til ny bil som har reklamasjonsrett og eventuell garanti.

Grunnen til at man betaler ned lånet i takt med verdifallet, er da at man ønsker at summen man får for bilen skal dekke det resterende lånet. Det er vanskelig å få solgt en bil med heftelser, derfor må lån være gjort opp ved salg.

Dette bør du vite om bruktbilgaranti

Nybilgaranti, vil som sagt følge bilen så lenge den varer. Om du kjøper bruktbil fra forhandler, kan det imidlertid hende at du kan få en bruktbilgaranti.

Også her er det viktig at du finner ut hva som gjelder og hvilke begrensninger som finnes.

Bruktbilgaranti er gjerne en del kortere enn garantien man får på ny bil.

Du er fortsatt dekket av loven, dersom det er feil som regnes som mangler eller at ting ikke er som sagt eller som i annonsen. Bruktbilgarantien supplerer disse rettighetene, og er frivillig fra forhandlers side.

Reklamasjonsrett på fem år har du alltid som kjøper, når du kjøper fra forhandler i Norge. Selv om bilen er brukt. Det vesentlige er at det er feil og mangler som kan spores tilbake til kjøpstidspunkt, eller feilopplysning.

Kjøper du bil fra privatperson, har du to års reklamasjonsrett. Da er det også strengere krav til at du skal reklamere innen rimelig tid etter du oppdaget, eller burde oppdaget mangelen.

Usikker på hvilken bil du skal kjøpe?
Søk om et finansieringsbevis for å vite hvor mye du kan kjøpe bil for. Vi hjelper deg å forhandle frem tilbud. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Nominell rente fra 6,80 %. Eks. effektiv rente 8,17 % 250 000 kr o/ 7 år. Kostnad kr: 77 936 kr, totalt kr: 327 936 kr

Sjekk dette når du kjøper bil fra privatperson

Når du skal kjøpe bil av privatperson, er det ekstra viktig at du undersøker bilen nøye. Blant annet ved å prøvekjøre bilen. Her er flere tips ved kjøp av bruktbil fra privatperson:

Dette bør du se etter på bruktbil

Her er en sjekkliste for noen ting du bør være oppmerksom på når du sjekker bilen før kjøp. Er du usikker, kan det være lurt å ta med en bilkyndig når du skal se på bilen:

  • Starter bilen uten problemer, og er det ulyder? Sjekk under giring både ved manuell og automat. Dette kan du finne ut ved prøvekjøring.

  • Test bilens bremser og håndbrekk. Vil den tåle å stå i en bakke?

  • Om du kjøper bil med drivstoff, bør du se etter lekkasje fra drivstoffsystemet, men også olje og kjølevæske.

  • Er batteriet rent?

  • Er det elbil, bør du ta en ekstra titt på ladekontakt og ladekabel, blant annet om det er skader eller slitasje.

  • Vinduer bør sjekkes for steinsprut og riper.

  • Alle dører og luker åpnes og lukkes uten problemer. Låsene fungerer som de skal.

  • Fungerer alle bilens lys, og er glass og reflektorer i orden?

  • Vær oppmerksom på slitasje på dekkene til bilen, og de som eventuelt følger med. Minste mønsterdybde er 1,6 millimeter for sommerdekk, og vinterdekk er 3 millimeter (med eller uten pigg).

  • Innvendig kan du sjekke for fukt, og at alle funksjoner fungerer som de skal. Slik som varme i seter og vinduer, klimaanlegg, kamera, skjerm, knapper og speil.

Salgsmelding og omregistrering

Ved bilhandel må det sendes inn en salgsmelding for gå registrert overføring av eierskap. Dette er noe både selger og kjøper kan gjøre, men det anbefales av Statens vegvesen at dere gjør det sammen. Det kan gjøres digitalt på deres nettsider.

Dette er ikke det samme som kjøpekontrakt, da kontrakten inneholder informasjon om bilens stand og hvilke vilkår dere er enig om. Mens salgsmelding er utelukkende for omregistrering av kjøretøyet.

Etter salgsmelding er sendt inn, må kjøperen godkjenne denne. Det kan du gjøre digitalt på Statens vegvesen sine nettsider. Er det kjøper som har sendt inn meldingen, er det selger som må godkjenne.

Det er kjøper som skal betale omregistreringsavgift. Hvor mye du må betale er avhengig av hvilket kjøretøy det er snakk om. Altså om det er personbil, motorsykkel, lastebil eller noe annet. Vekt og alder vil også ha noe å si.

Noen biler har fritak for omregistreringsavgift, slik som elbiler. Dette fritaket vil som regel skje automatisk.

Kjøretøyet må være EU-godkjent og ha ansvarsforsikring før omregistrering. Hvis EU-kontroll ikke er godkjent, må manglene rettes opp i før fristen. Derfor er det viktig at du sjekker frist for EU-kontroll når du skal kjøpe bil privat.

Etter omregistrering får du nytt vognkort. Fram til du får det, kan du skrive ut midlertidig vognkort fra Vegvesenet sin nettside.

Lovpålagt forsikring av bilen

I Norge må man ha lovpålagt ansvarsforsikring på bilen, dersom bilen er registrert og har skilter. Er ikke bilen registrert med skilter, kan du heller ikke kjøre den.

Konsekvensen av å ikke ha forsikring er gebyr hver dag kjøretøyet er uforsikret. Vil du slippe gebyrer, må bilen avregistreres og skiltene leveres inn.

Skulle du havne i en ulykke uten ansvarsforsikring, kan du bli erstatningspliktig for høye summer om kjøretøyet ditt har gjort skade på andre biler, ting eller personer.

Forsikringsselskapet krever også inn trafikkforsikringsavgift på vegne av staten.

Har du billån med pant i bilen, vil banken ofte ha krav om at du forsikrer bilen utover ansvarsforsikring. Delkasko eller kasko, avhengig av hvor mye bilen koster.

Få hjelp til å forhandle billån

Når man står hos en forhandler, er det lett å la seg blende av en karismatisk selger og iveren etter en ny bil. Dessverre kan finansieringsavtalene man tar på stedet være med på å gjøre bilen dyrere enn den trenger å være.

Tar du deg litt tid til å sjekke priser på billån før du skal kjøpe bilen, vil du potensielt kunne spare en del penger. Enten du skal kjøpe bil fra forhandler eller privatperson.

Vi forhandler billån på vegne av deg med banker som vi samarbeider med. Vi presenterer deretter det beste tilbudet vi får til for deg. Tjenesten er gratis, og tilbud du mottar er uforpliktende.

Du finner søknadsskjema for billån rett under teksten her. Etter du har søkt, setter vi i gang arbeidet med søknaden din så raskt som mulig.

Har du spørsmål om finansiering av bil? Kontakt oss gjerne på e-post: [email protected] eller telefon: 66 77 01 01 for en hyggelig prat.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.