5 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Guide til bruktbilgaranti

Å kjøpe bruktbil fra forhandler, vil gi deg bedre rettigheter når du kjøper fra en privatperson. Men hva kan man egentlig forvente at en bruktbilgaranti skal inneholde?
Fyll ut låneskjema

Kjøper man bil fra forhandler, vil man ha mange rettigheter regulert av forbrukerkjøpsloven. En garanti på bruktbil er derimot noe forhandleren ikke er forpliktet til å gi.

Dermed blir det opp til den enkelte forhandler hva garantien skal inneholde. Derfor er det viktig for deg å sjekke innhold.

Bruktbilgarantier er ofte en avtale mellom deg og forhandleren, men garantien kan også være gitt av en tredjepart. Det kan for eksempel være et forsikringsselskap.

Bruktbilgarantier kan for eksempel inneholde:

  • Bruktbilgaranti for hele bilen, uten forbehold.

  • 50/50-garanti, hvor du og selger deler ansvaret.

  • Garanti som dekker motor og gir over et gitt tidsrom.

Finansiere bil?
Vi hjelper deg med lånetilbud, helt gratis og uforpliktende.
Nominell rente fra 6,80 %. Eks. effektiv rente 8,17 % 250 000 kr o/ 7 år. Kostnad kr: 77 936 kr, totalt kr: 327 936 kr

Hvor lenge varer bruktbilgarantier?

En nybilgaranti følger bilen, og gjelder gjerne 5 år. Eller til man har kjørt et visst antall kilometer. Det kan for eksempel være 100 000 kilometer.

Selv om forhandler sjekker biler omfattende og retter opp eventuelle feil, så er garantier for bruktbiler kortere.

Bruktbilgarantier gjelder fra dagen man kjøper eller får overlevert bilen.

Garantiene er forskjellige fra forhandler til forhandler, og gjerne fra bil til bil. For eksempel kan det være snakk om 1 eller 2 år, med maks 12 000 kilometer.

Det er viktig at du selv leser gjennom garantiene som tilbys ved kjøp av bruktbil. Både hva gjelder dekning og varighet.

Er bruktbilen du kjøper såpass ny, kan det være at det finnes restgaranti som følger bilen.

Når man kjøper bruktbil fra forhandler

En bilforhandler må forholde seg til forbrukerkjøpsloven når de selger deg noe. Der har man som forbruker bedre regulerte rettigheter enn kjøpsloven, som gjelder når man kjøper fra privatperson.

En bilforhandler kan for eksempel ikke benytte seg av en «bilen selges som den er»-klausul for å fraskrive seg ansvar.

Det som står i forbrukerkjøpsloven er noe alle har, men garantien er noe forhandleren selv bestemmer. Derfor vil en garanti kunne dekke ulikt ettersom hvem selgeren er.

Når man kjøper biler fra forhandler, har man klagerett i fem år. Unntak er hvis forhandleren har avtalt at garantien varer lenger, eller i tilfeller hvor selgeren har opptrådt grovt uaktsomt eller uredelig ved salget.

Klageretten kan også bortfalle dersom du har brukt bilen uaktsomt eller feil, eksempelvis om du ikke har fulgt serviceprogrammet.

Dersom du mener selgeren er ansvarlig for mangelen, må du klage innen rimelig tid. Kravet kan bortfalle dersom du er for sent ute. Det skal være greit at du klager innen to måneder fra du oppdaget feilen.

Viktig at du følger bilens serviceprogram

Det er viktig å følge bilens serviceprogram. Hvis det ikke blir gjort, vil man kunne miste garantien.

Dette bør være i orden når du kjøper bil fra forhandlere, men ved kjøp fra privatpersoner, bør du sjekke bilens servicehefte. Der ser du om forrige eier har fulgt serviceprogrammet til bilen.

Å sjekke serviceheftet er gjerne noe neste kjøper vil sjekke også, enten du selger bil til forhandler eller privatperson. Ser de at du har unngått service, kan det påvirke prisen du kan få for bilen.

Hva defineres som feil og mangler?

Feil og mangler er det som kan spores tilbake til produksjonen av bilen, i tillegg til skader som følge av disse.

Om du ikke vedlikeholder bilen som anbefalt, eller tar den med på service når det er anbefalt, kan man miste garantien.

Skade som følger av ytre påvirkning, regnes heller ikke som feil og mangler. For eksempel ved kollisjon. Likevel, om det viser seg at for eksempel airbag ikke utløses når den skal, vil dette være en feil eller mangel.

Et annet eksempel er om bilen brenner. Oppstår brannen i garasjen, er det en sak for forsikring, mens om bilen tar fyr kan det være snakk om feil eller mangler.

Skaff et godt lånetilbud
Vær forberedt til du kjøper bil. Vi hjelper deg med å finne et godt lånetilbud, helt gratis og uforpliktende.
Nominell rente fra 6,80 %. Eks. effektiv rente 8,17 % 250 000 kr o/ 7 år. Kostnad kr: 77 936 kr, totalt kr: 327 936 kr

50/50-garanti

En form for bruktbilgaranti er når du og forhandler deler ansvaret mellom dere. Det vil si at du betaler halvparten av summen for utbedring eller reparasjon av feil og mangler.

Selv om det etter loven vil regnes som en mangel, kan du likevel måtte betale halvparten av kostnadene.

Det vil si om du ikke er dekket av forbrukerkjøpsloven, og har krav på utbedring av feilen deretter.

Dette er derfor ment som en tilleggsservice, for å gjøre det enda litt mer attraktivt å kjøpe bruktbiler fra forhandlere.

Garanti eller loven?

Loven gir oss grunnleggende rettigheter ved kjøp og salg, som blant annet er til for at vi ikke skal bli lurt eller få mindre enn hva man bør kunne forvente.

Hos forhandlere vil dette være forbrukerkjøpsloven, som gir deg fem års reklamasjonsrett.

Handler du av privatperson er det kjøpsloven som gjelder for reklamasjonsrett. Her har man to år fremfor fem.

For eksempel ved å holde tilbake informasjon som kjøper bør vite om. Slik som om bilen har vært med i trafikkulykke eller skjulte feil og mangler.

Du som kjøper har også undersøkelsesplikt, så be gjerne om å prøvekjøre bilen når du går gjennom den med selgeren.

Forsikring som bruktbilgaranti

Noen forsikringsselskap tilbyr en forsikring som skal dekke ulike skader som oppstår etter man har kjøpt bilen. Som en erstatning for garantien, eller som et tillegg.

Det er begrenset hvilke biler en slik forsikring gjelder for, så det er viktig å undersøke dette først.

Man kan få dekket skade på eksempelvis motor, gir, elbilbatteri, styring og annet.

Forsikringen kan skaffes både for kjøp av bruktbil fra forhandler og fra privatperson. Hvor lenge den varer vil avhenge av om du har andre forsikringsprodukter hos selskapet eller ikke.

Dette gjelder ikke ved det som regnes som normal slitasje, om bilen har blitt modifisert, feilreparering eller at bilen ikke har fulgt service eller andre anvisninger.

Ellers er det ansvarsforsikring, i tillegg til delkasko eller kasko, som dekker ulykker og skade. Alt ettersom hvilken dekning du har.

Vi hjelper deg med finansiering av bilen

Skal du kjøpe bil, enten du kjøper bruktbil eller ny bil, vil du gjerne trenge et godt billån. Vi i Tjenestetorget Finans hjelper deg med lånetilbud til bil, slik at du skal kunne spare både tid og penger.

Du finner vårt enkle skjema rett under teksten her, og vi setter i gang arbeidet så raskt som mulig. Du mottar det beste tilbudet vi fikk til fra en av bankene vi samarbeider med.

Er bilen du kjøper eldre og har lavere verdi? Vi hjelper deg med kaskofritt billån inntil 150 000 kroner. Dette er et billån uten sikkerhet. Det har derfor litt høyere rente, men man sparer penger på å slippe å ha kasko.

Har du spørsmål om billån? Ta kontakt med oss på telefon 66 77 01 01 eller på e-post: [email protected].

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.