Dersom bilen har heftelser, må disse gjøres opp før den vrakes. Med mindre du har laget en avtale med banken om å fortsette å betale på lånet etter den vrakes.
Når banken har pant i bilen, vil det være et krav til at du har en form for kasko. Har du for eksempel totalskadet bilen, kan forsikringsselskapet dekke opptil hele lånet, eller erstatte med en ny.
Dersom kaskoforsikringen ikke dekker det som er årsaken til at din bil må vrakes, eller at forsikringen blir avkortet, kan du sitte igjen med restlån på bilen.
Slik leverer du bilen til vraking
Du må kunne vise legitimasjon, vognkort og bilen må ha chassisnummer.
Vrakpant for personbiler er for tiden på 3 000 kroner, som utbetales av Skatteetaten, og kommer på konto etter noen få virkedager. Noen bilopphuggerier gir deg vrakpant kontant. Da får de refundert summen fra Skatteetaten senere.
Kan du ikke levere bilen selv? En del bilopphuggerier kan hente kjøretøy gratis eller mot en liten avgift. Dette vil avhenge av hvor du bor og hvilke tilbud som er i nærheten av deg.
Før måtte man vrake bilen før 21. mars for å slippe årsavgift, men det er ikke relevant etter man gikk over til trafikkforsikringavgift. Nå betaler man kun for den perioden bilen har skilter, eller mens forsikringen er registrert på deg.
Derfor må du sørge for å avregistrere bilen og forsikringen med effekt fra og med den dagen du leverer bilen til vraking.
Etter bilen er vraket, må du også levere skiltene til en av Statens vegvesen sine trafikkstasjoner.
Du må kunne dokumentere når du leverer bilen til vraking
Har du ikke sjekket om bilen har heftelser før du kjøper den? I verste fall kan banken kreve inn bilen, selv om gjelden står på noen andre. Fordi panteretten de har i bilen gir dem rett til å selge den for å få tilbake pengene sine.
Du kan enkelt sjekke om bilen har heftelser på Brønnøysundregistrene sin nettside. Det er gratis, og du finner også informasjon om hvem bilen er registrert på.
Det er den som leverer bilen til vraking som er ansvarlig for å gjøre opp heftelser før vraking. Ellers må man regne med å ta med bilen hjem igjen.
Du vil også bli bedt om å vise frem vognkort for å bevise at understellnummer og kjennemerke er det samme som på bilen du leverer. Har du allerede levert inn skilter til Statens vegvesen, kan du vise frem kvittering for dette.
I tillegg er den som leverer inn bilen nødt til å vise frem legitimasjon for å få utbetalt vrakpant. Det trenger ikke være eier som står som mottaker av vrakpanten.
Vrake bil med pant i bilen
Som nevnt, må banken godkjenne at en bil de har pant i kan vrakes. Panten er deres sikkerhet for å få pengene de har lånt ut, tilbake fra den som låner.
Det er også den som har pant i bilen som må sende slettemelding til Brønnøysundregistrene for å fjernet en heftelse. I dette tilfellet vil det være banken.
Bankene vil helgardere seg mot situasjoner hvor bilen blir totalvraket, ved at de krever en form for kaskoforsikring på bilen.
Denne kommer da til å dekke opptil hele beløpet du skylder, eller gi deg en ny bil. Avhengig av årsak for vraking og dekningen til forsikringen.
I enkelte tilfeller kan forsikringen din bli avkortet, for eksempel ved at den ble vraket som følge av uaktsom kjøring. I disse situasjonene kan det være at du sitter igjen med lånet uten å ha en bil.
Da må du og din bank bli enig om hva som skjer videre, for eksempel en nedbetalingsplan for det resterende lånet. Det kan man for eksempel gjøre med usikret lån.
Om det er snakk om mye gjeld, kan du forsøke å refinansiere den inn i boliglånet for å få lavere rente.
Refinansier restlånet på bilen før du vraker
Sitter du igjen med restlån på bilen som, men må få den vraket? Sjekk hvor du kan få best rente på lånet, før du leverer kjøretøyet.
Om banken allerede gir deg en god rente på restlånet, og gir deg fritt frem for vraking, er det bra. Men i tilfeller hvor de gir deg tilbud om et usikret lån, kan du spare penger på å sjekke tilbud andre steder også.
Du kan enkelt sammenligne lån uten sikkerhet fra flere banker samtidig med vår sammenligningstjeneste. Den er gratis å bruke, og alle tilbud er uforpliktende.
Det billigste vil likevel ofte være å refinansiere gjelden inn i boliglånet. Ettersom boliglån har den laveste renten på markedet.
Vi kan hjelpe deg med å sjekke om du kan få et nytt tilbud på boliglånet ditt med økning for å dekke bilens gjeld. Da forhandler vi på vegne av deg med banker vi samarbeider med, og presenterer det beste tilbudet for deg.
Denne tjenesten er, som alle våre tjenester, alltid gratis og uforpliktende.
Skal du kjøpe ny bil?
Enten du skal kjøpe ny bil eller bruktbil, kan vi hjelpe deg med å forhandle billån på vegne av deg. Mest sannsynlig koster bilen du ønsker deg mer enn vrakpanten du fikk for den gamle.
Du søker enkelt via vårt skjema rett under teksten her. Vi presenterer det beste tilbudet for deg, som er helt uforpliktende.
Vi kan hjelpe deg med billån med pant i bilen. Både med og uten egenkapital. Kaskofritt billån får du også søkt om, dersom lånet er under 150 000 kroner.
Du trenger ikke vite hvilken bil du ønsker å kjøpe. I de tilfellene kan du få tilbud om finansieringsbevis til bil, som kan omgjøres til lån i løpet av tre måneder. Gitt at banken godkjenner bilen.
Vi kan også hjelpe deg med lån til andre kjøretøy enn bil også. Du finner en liste over kjøretøy vi kan hjelpe med å finansieringen til her.
Husk å sjekke kjøretøyet for heftelser før du kjøper.
Har du spørsmål om billån? Ta kontakt med oss på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected].