6 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Hvilke muligheter finnes for kortsiktig lån?

Mange har behov for et kortsiktig lån i løpet av livet, men små lån har ofte høy rente. Derfor bør du sammenligne lånetilbud for å gjøre nedbetalingen lettere.
Fyll ut låneskjema

Forbrukslån og kredittkort blir ofte kalt kortsiktig lån. Dette er gjerne fordi det dreier seg om små summer man har tenkt å betale tilbake innen kort tid.

Et eksempel på kortsiktig lån kan for eksempel være om du ønsker å kjøpe noe som er på tilbud, men det lar seg ikke gjøre å vente på lønn. Da er det raskt å dra frem kredittkortet, selv om dette i praksis er det dyreste lånet på markedet.

Kredittkort har gjerne effektiv rente fra over 20 % og opp mot over 30 %. Derfor er det et lån som definitivt bør være kortsiktig.

Andre ganger kan det være større uforutsette utgifter som du har behov for å dele opp over en periode. Da vil det kunne være billigere med forbrukslån, som har lavere rente enn kredittkort.

Kanskje hadde du planer om å innfri lånet lenge før nedbetalingstiden er over, men uforutsette ting kan skje på kort sikt også. Derfor gjelder det å finne et lånetilbud med lav rente som gjør det lett å betjene i slike situasjoner.

Trenger du et kortsiktig lån?
Få tilbud om forbrukslån fra flere banker samtidig, sammenlign og velg det beste tilbudet. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nom. rente fra 8,34-24,9 %. Eff. rente fra 9,8–38,54 %. Eks. eff. rente 11,9 %, 150 000 kr o/5 år, kostnad: 46 000 kr, totalt: 196 600

Hvorfor ta et kortsiktig lån?

Det finnes flere grunner til at man trenger penger raskt. Enten det er uforutsette utgifter som ikke kan vente, eller en rabatt man ikke ønsker å gå glipp av før man får penger inn på konto igjen.

Med et kortsiktig lån, er hensikten å betale tilbake innenfor en kortsiktig tidsramme. Hva som er kortsiktig får være opp til hver enkelt. Men nye forbrukslån har maksimal nedbetalingstid på fem år.

Kredittkort, som også er en form for kortsiktig lån, er mer fleksibel i nedbetalingen. Her kan man betale et minimumsbeløp av det man skylder, og dermed utsette betalingen til neste måneden. 

Problemet med dette er naturligvis de høye rentene. Om grunnen din til å ta et lite lån var for å benytte deg av en tidsbestemt rabatt, kan vinninga fort gå opp i spinninga.

Ha derfor en konkret plan for nedbetaling selv om du bruker kredittkort. Vet du at du må dele opp betalingen over en lengre periode, bør du heller vurdere et forbrukslån. Du kan også planlegge å innfri lånet så raskt som mulig før tiden, for å spare mer på rente.

Kortsiktig lån uten sikkerhet

Når man søker kortsiktige lån, er det gjerne snakk om lån uten sikkerhet. Slik som forbrukslån eller kredittkort.

Et usikret lån er en lånetype hvor det ikke stilles krav til at du stiller pant. Det vil si at det heller ikke stilles krav til hva du kan bruke pengene til.

Usikrede lånetyper har høyere rente enn de med sikkerhet, nettopp fordi de mangler sikkerhet. Rente settes nemlig ut fra risikoen banken har ved å låne ut til deg. Har banken pant, har de en verdi de kan selge om det skulle gå riktig galt.

Kredittkort er som nevnt et raskt lån uten sikkerhet. Kredittrammen din er maksimalt lånebeløp, og du kan låne opp til dette på dagen uten å sende inn søknaden på nytt.

Dette er de dyreste lånene du kan ha, og skal du ta store kostnader som du må regne med å betale over flere måneder, bør du vurdere forbrukslån. For mindre kortsiktige lån kan kredittkort være en god løsning, siden man slipper etableringsgebyr.

Har du allerede høye utgifter med det som skulle være kortsiktig gjeld? Da kan det være lurt å refinansiere lånene før du vurderer nye kortsiktige lån. 

Kutter man kostnader på renter vil dette kunne hindre at man tar nye lån og heller kan legge unna penger til større og mindre kostnader som måtte dukke opp. 

Kortsiktig lån med sikkerhet

Et alternativ, for deg som har ledig sikkerhet i bolig, er rammelån. Dette kalles også boligkreditt, fordi det på mange måter er kreditt med pant i boligen.

Grunnen til at vi velger å nevne dette, er fordi du med dette kan låne mindre summer som du betaler tilbake på kort sikt. 

Man kan få innvilget boligkreditt på inntil 60 % av boligens verdi. Har du for eksempel en bolig med verdi på 2 000 000 kr, blir dette 1 200 000 kr. Om boliglånet ditt er på 800 000 kr, vil dette kunne la deg låne 400 000 kr.

Denne boligkreditten kan du overføre til din egen konto og bruke til det du vil, og du betaler kun renter av det du bruker. Rammelån gir langt lavere rente enn lån uten sikkerhet. Likevel er det lurt å ha en plan for tilbakebetaling.

Sett gjerne ned en nedbetalingsplan for deg selv om du må betale tilbake over en lengre periode og sett av faste beløp. Som med kredittkort, om du bare minstebeløpene, løper rentene på resten av det du skylder.

Øke boliglånet?
Flytt boliglånet ditt og se om du kan få bedre renter og vilkår når du trenger å låne mer på boligen. Vi forhandler boliglån på vegne av deg, helt gratis og uforpliktende.
Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nom. rente fra 8,34-24,9 %. Eff. rente fra 9,8–38,54 %. Eks. eff. rente 11,9 %, 150 000 kr o/5 år, kostnad: 46 000 kr, totalt: 196 600

Kan man få kortsiktig lån med betalingsanmerkninger?

For de som har betalingsanmerkninger, er det ikke mulig å få nye lån hos bankene. Dersom man har mye gjeld som er vanskelig å betjene, er det i mange tilfeller også vanskelig å refinansiere.

Selv om du ikke får kortsiktig lån med betalingsanmerkninger, finnes det ulike banker som kan hjelpe deg med å få kontroll over økonomien igjen.

Omstartslån er et refinansieringslån for deg med mye ugunstig gjeld, og med mulighet til å stille pant i bolig. Om man har den tilstrekkelige sikkerheten, kan man få det selv om man har betalingsanmerkning eller inkasso.

Fordi lånet er med pant, er renten lavere enn de uten pant. Da kan du bruke mer av pengene dine der det er behov. Eksempelvis for å få kontroll på økonomien eller spare opp buffer.

Høres omstartslån ut som lånet for din situasjon? Du søker via omstartslån-skjema her. Da hjelper vi deg med å forhandle lånet med banker, slik at du får det beste tilbudet for deg.

Kan man få kortsiktig lån på dagen?

Det er sjeldent at en bank ikke har en løsning som lar deg søke digitalt. Dersom lånet ikke har pant, vil søknaden ofte bli automatisk behandlet. Gitt at det ikke er problemer med informasjonen og dokumentasjonen din.

Dermed vil du kunne signere lånedokumentene på dagen, om du har BankID.

Når du har signert, vil banken starte utbetalingen av innvilget lånebeløp. Etter dette følger man tidene for overføring. For eksempel vil man ikke få lånet utbetalt i helger.

For å oppsummere: Kan man få lån på dagen? Nei, ofte ikke, fordi det følger bankenes tidspunkt for overføring. Man kan likevel få svar med en gang, men pengene kommer som regel ikke på kontoen din før 1-2 virkedager.

Det er viktig å huske at selv om man trenger penger så raskt som mulig, så bør du alltid sammenligne priser. Selv om det er snakk om mindre lånebeløp, kan det være høy effektiv rente og etableringsgebyr.

Sammenlign tilbud om kortsiktig lån hos flere banker

Hvis du trenger kortsiktig lån, gjelder det som nevnt å finne et med så lav rente som mulig. Ikke bare koster det deg mindre å ha lån, men det er sikrere for deg om du plutselig må leve trangt en måned.

Små lån og kredittkort er ofte starten på en økonomisk bakevje for mange. Derfor gjelder det å ha en klar plan for nedbetaling før man låner. Å låne penger uten å vite når du får mulighet til å betale tilbake er ikke å anbefale.

Men om du først vurderer et kortsiktig lån, er det kanskje fordi du vet at det ikke er lenge til du får penger til å betale det ned. 

Husk å sammenligne effektiv rente når du sammenligner lån. Dette er de faktiske kostnadene ved å låne, og inneholder både nominell rente og gebyrer i beregningen.

Med vårt skjema på siden her, kan du sammenligne tilbud om kortsiktig lån fra flere banker. Tjenesten er helt gratis, og lånetilbudene du mottar er helt uforpliktende.

Vil du se om du kan få lavere rentekostnader for lånene du allerede har? Du kan søke om refinansiering i det samme skjemaet under her. Det kan være starten på en økonomi med mer rom til sparing, slik at du kan takle uforutsette utgifter i fremtiden.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.
Fyll ut låneskjema