5 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Hvordan få refinansiering med kausjonist?

Når man refinansierer gjelden sin med sikkerhet i annet enn egen bolig, kalles det refinansiering med kausjonist. For mange kan det være en viktig mulighet for å komme seg ut av en økonomisk krise.
Fyll ut låneskjema

Å skylde mye penger er ingen enkel sak, om man i tillegg har høye renter, kan det være umulig å betjene lånene. Løsningen er da å refinansiere, som vil si at du tar opp et nytt lån med lavere renter, bruker dette til å betale ned dyrere lån.

I tillegg til at du kan få ned lånekostnader betraktelig, vil du også få bedre oversikt over gjelden din. Du kan søke lån uten sikkerhet for å refinansiere gjelden, dersom du har økonomi til det og ikke har betalingsanmerkninger eller inkasso.

Er det vanskelig å få refinansiering i den situasjonen du er i nå, kan du prøve å søke om refinansiering med sikkerhet. Dersom du ikke har bolig som du kan stille med sikkerhet i selv, kan løsningen være en kausjonist. Du kan lese mer om kausjonist-rollen her.

Fordelen med å refinansiere med sikkerhet er også at du kan få lavere rente enn ved å refinansiere uten sikkerhet. Noe som lønner seg særlig for deg med mye gjeld.

Få gratis hjelp til å forhandle lån med kausjonist
Vi hjelper deg med å forhandle omstartslån, helt gratis. Tilbud du eventuelt mottar er helt uforpliktende.

En løsning for deg uten egen bolig eller egenkapital

Det er fort for å havne i økonomisk bakevje med dyre forbrukslån og kredittgjeld, som kanskje har ledet til inkasso eller betalingsanmerkninger. Men selv når man trenger det som mest, kan det være vanskelig å få refinansiering.

For deg med mye ugunstig gjeld, kan et omstartslån være løsningen. Dette er en form for refinansiering som tar sikkerhet i bolig. Noe som gjør at banken kan gi deg en lavere rente og gjøre gjelden mer håndterlig.

Et omstartslån kan til og med hjelpe deg som har betalingsanmerkning eller inkasso. Som du kanskje vet, vil ikke tradisjonelle banker gi lån til deg om du er i en slik situasjon. Alternativet er da spesialistbanker, også kalt omstartslånsbanker.

For deg som ikke har ledig sikkerhet i bolig som du eier selv, kan en kausjonist hjelpe deg. Slik at du får ned renter og blir kvitt eventuelle betalingsanmerkninger.

Har du problemer med å betale ned gjeld, er det viktig at du tar grep så raskt som mulig. Å vente vil gjøre gjelden større, og forverre situasjonen ytterligere.

Er betalingsanmerkninger, inkasso eller misligholdt gjeld en hindring?

Som nevnt, kan ikke tradisjonelle banker hjelpe deg om du har betalingsanmerkninger, inkasso eller misligholdt gjeld. Det er heller ikke mulig å få et lån uten sikkerhet til refinansiering.

Omstartslånsbankene kan refinansiere til lavere rente enn refinansieringslån uten sikkerhet.

Bankene som tilbyr omstartslån ser på helheten i økonomien din. Deriblant fremtidig betalingsevne. Da kan man for eksempel se at du kan betjene lånet, om du får ned rentekostnadene tilstrekkelig i måneden.

Det å refinansiere med kausjonist, kan gi deg det lånet du trenger for å komme deg på rett kjøl igjen. Enten du har betalingsanmerkning eller bare mye vanskelig gjeld å betjene.

Hvem kan stille som kausjonist?

Det er ingen klare regler for hvem kausjonisten din kan være. Likevel foretrekker noen av bankene at det er nærstående som stiller som kausjonist. Ofte er dette foreldre eller samboer.

Viktigst av alt er det at kausjonisten har tilstrekkelig med sikkerhet i eiendommen det er aktuelt å ta pant i. Kausjonisten må også ha stødig økonomi, hvor gjelden ikke er høy i forhold til inntekten.

Økonomien til kausjonisten påvirkes av kausjonen, derfor bør det være sikkert at vedkommende ikke har noen planer om å selge boligen sin eller ta opp større lån i årene fremover.

Skal du refinansiere med kausjonist, bør de blant annet være klar over hvilken risiko de tar, men også hvilke rettigheter de har. I tillegg til at dere begge bør være klar over konsekvensene av at du misligholder lånet.

Risiko for banken

Banken setter rente ut fra hvor stor risiko banken har med å gi deg et lån eller å refinansiere. Desto mer sikkerhet du har, altså egenkapital i banken eller i bolig, desto bedre rente kan du få. Dette er grunnen til at lån uten sikkerhet har høyere rente enn for eksempel et boliglån.

Selv om et omstartslån er med sikkerhet, vil det ha noe høyere rente enn et boliglån. Fordi det er mer risiko knyttet til mye ugunstig gjeld. Det vil likevel kunne spare deg for mye penger hver måned.

I tillegg blir det utført en kredittsjekk av alle som blir vurdert for lån i norske banker. Der ser banken om du har betalingsanmerkninger eller inkasso, i tillegg til en kredittscore. Denne scoren forteller banker hvor høy risikoen er for at du misligholder gjelden din.

Kausjonist er en måte å få ned risikoen for banken, for om de har sikkerhet i fast eiendom, vil de kunne få pengene sine tilbake om du misligholder gjeld. Vi har også en artikkel om hva du kan gjøre for å øke kredittscore.

Risiko for kausjonisten

Men for kausjonisten vil det innebære en viss risiko å stille med pant i boligen på vegne av deg. Dersom du misligholder lånet, vil banken kunne kreve pengene fra dem. Blir ikke gjelden betalt, kan banken ta boligen det er pant i, for å få pengene du skylder.

For å få rette krav mot kausjonisten, må banken ta rettslige skritt mot deg som låntaker for å få tvangsgrunnlag.

Kausjonisten har regressrett mot deg som låntaker om de må dekke gjelden din. Det vil si at de kan kreve deg for det de har betalt.

Det er viktig at dere begge tenker nøye gjennom dette, før dere får satt i gang prosessen med refinansiering. Hvis dere ønsker hjelp underveis, hjelper vi dere gjerne.

Få hjelp til å refinansiere med kausjonist

Har du mulighet til refinansiering med kausjonist, kan det være mye penger å spare for deg med mye ugunstig gjeld. Enten det er flere dyre smålån, høy kredittkortgjeld eller annen gjeld med høye renter.

Med et omstartslån kan du få en omstart på økonomien din, ved å samle gjeld til et lån med lavere rente. Selv om du har betalingsanmerkninger eller inkasso.

Vi gir deg gratis hjelp til å forhandle omstartslån. Enten du tenker å refinansiere med kausjonist eller med sikkerhet i egen eiendom.

Tilbud du eventuelt mottar er helt uforpliktende. Dermed har du ingenting å tape på at vi sjekker hvor mye du kan spare på å refinansiere dyre lån.

Du søker refinansiering med omstartslån ved å fylle ut skjemaet som er rett under. Etter vi mottar søknaden, starter vi arbeidet med å finne den beste låneløsningen for deg og din situasjon. Har du spørsmål, kan du kontakte oss på tlf: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected].

Fyll ut låneskjema

Ruben Skumlien
Ruben Skumlien
Ruben Skumlien er leder for omstartslån og seniorrådgiver hos Tjenestetorget Finans. Med mange års erfaring fra både eiendomsmeglerbransjen, samt Bank- og Finansbransjen, bistår han alle sine kunder med optimal låneløsning innenfor alle ulike lånesegmenter. Han bistår i tillegg med verdifull rådgivning i investerings- og kjøpsprosessen innen eiendom.