7 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Vanskelig å få refinansiering?

Har du mye dyr gjeld, og syns det er vanskelig å få refinansiering? Vær sikker på at du har sjekket alle muligheter, og ikke gir opp.
Fyll ut låneskjema

Det kan være mange grunner til at man har mye dyr gjeld. For noen handler det om forbruk over evne, men det kan også være uforutsette hendelser. Slik som samlivsbrudd, sykdom eller lignende. Uansett grunn, er det viktig å ta tak så tidlig som mulig.

Mulige årsaker til at det kan være vanskelig å få refinansiering:

  • Du har betalingsanmerkning.
  • Du har inkasso.
  • Du har mye kreditt- eller forbruksgjeld.
  • Du har lav inntekt, eller problemer med å betjene lån.

Når man har økonomiske problemer er det gjerne da man trenger som mest å få refinansiering. Derfor kan det være ekstra frustrerende når det er vanskelig å få refinansiert.

Har du tilgang på sikkerhet i bolig, kan du få refinansiering selv om du har betalingsanmerkninger eller inkasso.

Dette kalles for omstartslån, og kan hjelpe deg med å samle dyr gjeld i et lån med lavere rente. Ikke bare får du lavere månedskostander, men du får også bedre oversikt. Det kan være første steg på veien ut av gjeldsproblemene dine.

Få en omstart på økonomien
Få gratis hjelp til å forhandle omstartslån og få ned rentekostnaden på dyr gjeld. Lånet forutsetter ledig sikkerhet i en bolig. Tilbud du eventuelt mottar er uforpliktende.
Eksempel: Nominell rente: 7,15 % Effektiv rente: 7,97%, lån 2.000.000,- o/25 år, kostnad 2.298.261,- Totalt 4.408.261,-

Derfor er refinansiering så viktig

Forbrukslån og kredittkortgjeld er dyr gjeld å ha. Har man flere, mister man raskt oversikt og kan havne i økonomisk bakevje. Det gjelder å ta grep så raskt som mulig. Lar du gjelden vokse, eller pådrar deg inkasso eller betalingsanmerkninger, blir det vanskelig å få refinansiering.

Når man refinansierer, flytter man lån til en annen bank som har bedre rente. Enten det er boliglån, billån eller forbrukslån.

Har man flere forbrukslån eller kredittkort, får man også bedre oversikt om man samler disse i et lån til refinansiering. Det finnes forbrukslån for refinansiering, og det finnes refinansiering med pant i bolig.

Får du lavere rente, vil det kunne gi deg mer penger til overs i løpet av måneden. Dette kan være viktig enten det er snakk om å få råd til helt grunnleggende ting, eller at man ønsker å få mer penger til sparing.

For andre kan det være en mulighet til å få økonomi til å betale lånet ned raskere. I bunn og grunn handler det om å få til beste økonomiske situasjon for seg selv og sine.

Bli kvitt betalingsanmerkninger og inkasso

En grunn til at det er vanskelig å få refinansiering, er dersom man har betalingsanmerkninger eller inkasso. Har man dette vil man ikke få lån uten sikkerhet, ikke engang til refinansiering.

Betalingsanmerkninger og inkasso forsvinner ikke før man har betalt ned den aktuelle gjelden. Noe som kan være vanskelig å få til når man ikke får refinansiert. Slik havner man i en ond sirkel hvor gjelden bare vokser.

Selv om man har bolig og ledig sikkerhet i den, vil man ikke få refinansiert gjelden inn i boliglånet. Det er likevel noen banker som spesialiserer seg på refinansiering med sikkerhet i bolig, som man kan få med inkasso eller betalingsanmerkning.

Dette kalles som nevnt for omstartslån. Banken tar pant i bolig, og tar med seg så mye av forbruksgjelden din som mulig. Da får du lavere rente, som gjør det lettere for deg å betale ned lånet.

Søk lån uten sikkerhet til refinansiering i flere banker

Selv om en bank gir deg avslag, er det ikke sikkert alle gjør det. Derfor kan det være lurt å sjekke flere steder før man gir helt opp.

Her finner du søknadsskjema for refinansiering uten sikkerhet. Fyller du ut det, sender vi det til flere banker, slik at du eventuelt kan få flere tilbud å sammenligne. Da sparer du tid ved å ikke måtte søke hos hver enkelt bank.

Tjenesten er gratis og uforpliktende, så du har ingenting å tape på å sjekke hvilke tilbud du kan få. Om du får mulighet til å refinansiere kun deler av gjelden, vil dette kunne hjelpe deg mer enn å ikke refinansiere noe.

Får du kun refinansiert deler av gjelden, bør du refinansiere gjelden med høyest effektiv rente. Ofte er det kredittkort som har høyest rente.

Når du sammenligner lån, er det viktig at du ser på effektiv rente. Dette er fordi det forteller deg hva lånet faktisk kommer til å koste deg. I effektiv rente har man nominell rente, iberegnet gebyrer og andre kostnader.

Men husk at man ikke får usikrede lån dersom man har betalingsanmerkninger eller inkasso. Med mindre det er et omstartslån.

Kan man få refinansiering med lav inntekt?

Bankene har gjerne et minstekrav til fast inntekt når du skal søke lån. Hvor mye det er, varierer fra bank til bank.

Har du en bolig med ledig sikkerhet, kan dette hjelpe deg med å få refinansiering. Enten i et boliglån eller omstartslån. I tillegg til at det kan hjelpe deg med å få ned rentekostnadene betraktelig, og gir deg bedre oversikt.

Sørg for at du har sjekket alle muligheter. Om du ikke har mulighet til å få usikret refinansieringslån, har du sjekket om du kan få omstartslån? Det trenger ikke være egen bolig, det kan også være noen som stiller med kausjon.

Får dere kausjonist, bør alle parter være klar over hva dette innebærer. Du kan lese mer om kausjon her, men dere vil også få informasjon hos banken.

Hvis inntekten din er så lav, at ingen banker klarer å gi deg lav nok rente til at du kan håndtere lånet, kan gjeldsordning være eneste utvei. En gjeldsordning er en vanskelig opplevelse, og bør være siste utvei.

Kommunene må stille med gjeldsrådgivning

Der hvor du bor, skal det finnes en kommunal gjeldsrådgiver. Dette er en gratis tjeneste underlagt det lokale NAV-kontoret ditt. Her kan du i første omgang få gjeldsrådgivning.

Du kan også ringe NAV for å få veiledning til å få oversikt over situasjonen din, svare på eventuelle spørsmål eller for å bestille time hos din lokale gjeldsrådgiver. Nummeret du kan kontakte NAV på er 55 55 33 39.

Bestiller du et møte med gjeldsrådgiveren, vil du få informasjon om rettighetene du har. I tillegg vil du få informasjon om hvordan man lager nedbetalingsplan og budsjett. Slik at du forhåpentligvis kan redusere utgiftene dine.

I tillegg kan det være snakk om å forhandle med kreditorer eller kontakte namsfogden for eventuell gjeldsordning.

Ofte kan dette dessverre ha lang ventetid i noen muligheter. Har mulighet til å ta noen grep for å bedre situasjonen mens du venter, er det lurt.

Hvordan øke sjansene for å få innvilget refinansiering?

Det er flere ting du kan vurdere, om du får avslag på refinansiering. Alle har ikke mulighet til alt, men i en vanskelig situasjon må man tenke at alle monner drar.

Sett opp budsjett og sjekk hvilke inntekter og utgifter du har. Er det noe du kan kutte og heller bruke til å betale ekstra ned på lånene du har? Det kan hjelpe å ha egne kontoer for mat, regninger og sparing.

Skaff oversikt over all gjeld du har. Om du har penger til overs til ekstra innbetaling, velg lånet med høyest effektiv rente.

Si opp kredittkort du ikke bruker. Kredittrammene på disse telles som gjeld, selv om du ikke har brukt dem. Da minsker man også risiko for mer kredittkortgjeld.

Har du gjeld som har betalingsanmerkning eller inkasso? Eneste måten å få fjernet det er å betale ned gjelden i sin helhet. Men ikke la det gå på bekostning av andre innbetalinger, ettersom det kan gi deg ytterligere problemer.

Få gratis hjelp til refinansiering

Tjenestetorget Finans består av dyktige rådgivere som hjelper deg mot en bedre økonomisk hverdag. Sammen ser vi på din situasjon og hjelper deg med å finne den beste låneløsningen.

Dette gjør vi for deg helt gratis, og tilbud du eventuelt mottar er helt uforpliktende. Du kan starte prosessen med å bruke søknadsskjemaet rett under teksten.

Det som skjer videre er at vi vurderer søknaden din, og forhandler med bankene for å finne en løsning som passer deg og din situasjon. For å kunne få et omstartslån, må banken kunne ta pant i boligen til deg eller en kausjonist.

Med bedre rente vil du kunne få ned månedskostnadene. Med bedre økonomisk spillerom, minsker sjansen for at du tar opp nye forbrukslån. Har du mulighet til å bygge opp en buffer, er det et godt tiltak for å håndtere fremtidige uforutsette utgifter.

Første prioritet bør likevel være å komme seg ut av en vanskelig økonomisk situasjon. Trenger du hjelp med din søknad? Ta kontakt med oss på telefon 66 77 01 01 eller e-post: [email protected].

Fyll ut låneskjema

Ruben Skumlien
Ruben Skumlien
Ruben Skumlien er leder for omstartslån og seniorrådgiver hos Tjenestetorget Finans. Med mange års erfaring fra både eiendomsmeglerbransjen, samt Bank- og Finansbransjen, bistår han alle sine kunder med optimal låneløsning innenfor alle ulike lånesegmenter. Han bistår i tillegg med verdifull rådgivning i investerings- og kjøpsprosessen innen eiendom.