cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos Group 14 Group 14 Faa-tilbud-paa-forsikringer-Tjenestetorget Brukt-av-mer-enn-800000-fornoeyde-brukere-Tjenestetorget
5 min lesetid
Sist oppdatert: 08 juni 2021

Bytte bank

Du kan spare mye penger på å flytte lånet ditt til en bank med bedre betingelser. Les om hvordan man kan bytte bank, og hvor enkelt det er.
Fyll ut låneskjema

Hvordan bytte bank

Å bytte bank er i grunn ganske enkelt. Det er mange banker som tilbyr å bytte bank for deg, slik at du slipper å styre med det. Hvis du ønsker å gjøre dette selv kan du ganske enkelt bruke BankID-brikken eller -appen på telefonen din.

Bytt bank: Steg-for-steg

Her er en rask liste, som gjelder for de aller fleste bankene, på hvordan du kan bytte bank selv:

  1. Du må bli kunde i en ny bank og velge de produktene du har behov for.
  2. Overfør pengene fra den gamle banken til den nye.
  3. Opprett faste betalingsoppdrag slik du hadde i den gamle banken.
  4. Vent med å si opp kontoen før du har mottatt et nytt betalingskort fra den nye banken.
  5. Opplys arbeidsgiver om ditt nye kontonummer.

Tenk betingelser

Det er ikke slik at man må beholde kundeforholdet til en bank livet ut. Internettet har gjort det mye enklere å opprette nye kundeforhold, uten at du trenger å møte opp personlig.

Innledningsvis skrev vi at det er mye penger å spare på å flytte lånet ditt til banker med bedre betingelser. Det er absolutt en god idé å undersøke hvor gode vilkårene i din bank er sammenlignet med andre banker. Gjenta dette hvert år for å se om du kan få en bedre avtale. Finner du bedre vilkår, kan du vurdere å skifte bank, flytte lån eller flytte billån til annen bank.

Det er fult mulig å ha en lønnskonto i en bank, og lån i et annet. Det kan for eksempel være lurt å flytte boliglån til en bank med lave renter, men sette sparepengene i en annen bank som har bedre betingelser på en høyrentekonto.

Undersøk dette når du ser etter bedre betingelser i andre banker:

Lønns- og brukskonto

Noen banker har gebyrer på lønnskontoen din, mens andre er tilnærmet gratis. Å bytte lønns- og brukskonto til en annen bank blir som regel regnet som et bankbytte, nettopp fordi dette er hovedkontoen vi bruker i hverdagen. 

Det er også denne kontoen som krever mest praktisk arbeid av deg. Du må huske på å opprette nye faste oppdrag og avtalegiroer som du hadde i din gamle bank. Dette er ikke noe som skjer automatisk når du går til den nye banken og du må derfor ordne dette selv. E-fakturaer vil derimot bli automatisk tilgjengelig i den nye banken når du begynner å bruke denne kontoen.

Husk på å oppgi nytt kontonummer til arbeidsgiveren din eller til NAV, slik at lønn og pensjon kommer inn på den nye kontoen din. Dette er viktig, da skatteetaaten bruker denne kontoen til selvangivelsen, og skattetrekket ditt.

Til slutt må du huske å si opp debetkortet ditt, slik at du ikke har to kort som du betaler avgifter på.

Boliglån

Noen banker tilbyr et mer attraktivt rentenivå på boliglånet. Det kan  ha stor innvirkning på privatøkonomien nettopp fordi boliglån ofte er det største lånet man tar i privatøkonomien, da er det lurt å bruke litt tid på å få de beste betingelsene. 

Det er noen banker som krever at man oppretter en lønns- og brukskonto når man skal ta opp boliglån dersom man skal få de beste vilkårene. Det betyr ikke nødvendigvis at det gir deg de beste vilkårene på markedet, og det er lurt å sammenligne banker. 

Billån

Det finnes i hovedsak to alternativer å velge mellom når du skal ta et billån. 

Det første alternativet er å ta opp et billån med sikkerhet i din bolig. Dette forutsetter at du kan øke lånerammen du har på boligen i dag med billånet, og fortsatt holde deg innenfor 85 % belåningsgrad på boligen.

Det andre alternativet er å ta opp et billån med pant i bilen. Her vil renten være noe høyere enn ved et tradisjonelt boliglån.

Hvis du allerede har et billån bør du undersøke muligheten for å refinansiere billånet og få bedre betingelser. Det kan være gode penger å spare på dette.

Det er ikke alle banker som tilbyr refinansiering av billån. Ta gjerne kontakt med oss via et av skjemaene på siden her, så hjelper vi deg med å se på muligheten for dette.

Kan du spare penger på lån til kjøretøy?
Sjekk om du kan få et godt tilbud på lån til bil eller annet kjøretøy, enten du trenger et nytt eller ønsker å flytte det du har.
Nedbetalingstiden er 1-30 år, Eks: Nominell rente 1,69 % gir effektiv rente 1,75 %, 2 mill. over 25 år, kostnad kr 467.058, totalt kr 2.467.058

Forbrukslån og usikret lån

Man skal alltid tenke seg om to ganger før man tar opp et usikret lån. Det er sterkt anbefalt å sjekke minimumsrenter, tilbakebetalingstid og andre vilkår før du skal ta opp et slikt lån, slik at du får det enklest mulig å betale tilbake når du har økonomien til det. 

I Norge er det mange banker som tilbyr forbrukslån og her er vår anbefaling å velge den banken som kan tilby deg de beste betingelsene. Forbrukslån er et produkt hvor lånerenten kan variere ganske mye mellom de ulike bankene. Her kan det altså være mye penger på å sammenligne tilbud fra flere.

Gjennom Tjenestetorget Finans kan du enkelt sjekke vilkår fra flere forbrukslånbanker samtidig via denne lenken.

Dersom du allerede har forbrukslån, kan du se om du kan spare penger på å refinansiere lånene. Har du fått betalingsanmerkning vil du i de aller fleste tilfeller ikke få lån. Selv om det er til refinansiering. Unntaket er da et omstartslån, som du kan kvalifisere til om du har ledig sikkerhet i boligen.

Kredittkort

Det er forskjell på gebyrer ved bruk, renter og fordelsprogrammer for de forskjellige bankene. Man trenger ikke bytte kredittkort bare fordi man flytter lønns- og brukskontoen til en ny bank.

Kredittscoren som du har bygd opp på kortet påvirker rammen for hva du kan låne. Det påvirker også betingelsene som du får av å bruke kortet. Det er lurt å se hvilke fordeler du har på kortet ditt - det er lov å flere enn ett kort. 

Et kredittkort kan gi bedre fordeler utifra hvordan du bruker kortet. Noen kredittkort gir deg mest avkastning dersom du faktisk bruker kortet til å betale for ting, andre gir deg rabatter og fordeler ved visse kjøp og andre har ingen gebyr når du bruker den.

Kredittkortgjeld er noe av den dyreste gjelden du kan ha. Renten kan gjerne ligge på 20 % og oppover. Dersom du har kredittkortgjeld i dag, er det beste rådet å refinansiere gjelden i et forbrukslån, hvor renten kan ligge mellom 7-12 %. Har du ledig sikkerhet i boligen din, er det alternativet som gir deg lavest rente.

Høyrentekonto

Se etter den banken som tilbyr beste effektiv rente på høyrentekontoen du har tenkt å spare i. Det er enkelt å opprette én enkel konto slik som en høyrentekonto. Da sikrer du deg at du får mest mulig igjen for å spare i banken. 

Det samme gjelder også for BSU. Derimot er det lurt å forhøre seg med den nye banken du har tenkt å flytte til. Det regnes nemlig som uttrekk dersom man flytter pengene fra BSU til en annen konto - selv om det er til en BSU konto.

Fyll ut låneskjema

 

Thomas Sagplads
Thomas Sagplads
Thomas Sagplads er avdelingsleder og fagansvarlig for boliglån i Tjenestetorget Finans. Her hjelper han privatpersoner med å senke boliglånsrenten og realisere lånedrømmen. Dette gjør han med 20 års erfaring fra bank- og finansbransjen, med mange år i Nordea Bank. I tillegg kommer hans kompetanse innen juss fra Oslo universitet godt med.
Fyll ut låneskjema