7 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Enklere å bytte bank og flytte lån enn man tror

Det kan være mye penger på å bytte bank. Kanskje er det flere banker som har bedre vilkår på lånet enn din nåværende bank.
Flytte boliglånet?

Nordmenn bytter bank sjeldent, og det kan det være mange grunner til. Dessverre er det mange som taper penger på å være trofast mot sin gamle bank.

Det er enklere å flytte boliglånet eller andre lån, enn man kanskje tror. Ettersom din nye bank vil gjøre mesteparten av jobben. Dessuten vil man kunne gjøre det hjemmefra med digitale løsninger og signering med BankID.

Vi kan også hjelpe deg med noe av jobben med å flytte lånet ditt. Vi forhandler nemlig boliglån på vegne av deg, og gir deg det beste tilbudet vi finner. Dette gjør vi helt gratis og uforpliktende. Søknadsskjema finner du øverst på siden.

Kanskje har du flere spørsmål om det å bytte bank og flytte lån. I denne artikkelen skal vi derfor gå gjennom prosessen for deg. Slik at det blir litt enklere for deg å spare penger i hverdagen.

Sjekk om du kan spare penger på boliglånet
Vi forhandler frem boliglån på vegne av deg. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Tenk betingelser når du skal bytte bank

Det er ikke slik at man er tvunget til å beholde kundeforholdet til en bank livet ut. Internett har dessuten gjort det mye enklere å opprette nye kundeforhold, uten at du trenger å møte opp personlig.

Boliglånet er gjerne det største lånet vi har. Derfor vil en liten endring i rente, ha mye å si. For eksempel vil et tilbud som gir deg 0,5 % lavere rente på et boliglån på 2 millioner kroner, utgjøre 10.000 kroner i året.

Derfor er det definitivt en god idé å undersøke hvor gode vilkårene i din bank er sammenlignet med andre banker.

I tillegg til renter, er det andre ting som kan være viktig for deg for å vurdere å bytte bank. Det kan for eksempel være kundeservice, renter på sparekonto eller beliggenhet.

Likevel bør disse tingene veies opp mot hvor mye penger du faktisk kan spare på å bytte til en annen bank.

Slik går du frem for å flytte lån med pant

Det er banken som gjør mesteparten av jobben når du skal flytte lån med pant. Enten det er snakk om å flytte billån eller boliglån.

Din jobb er å søke om lånet, og gi den nødvendige dokumentasjonen til banken du søker hos. Deretter betaler de ned lånet i din gamle bank, og ordner med flytting av pantet.

Avhengig av hvilken bank, kan det også være etableringsgebyr og tinglysningsgebyr for å flytte lånet.

Den nye banken kan også kreve at du har lønnskonto hos dem når du har lån der. Noe som også kan være en praktisk fordel for deg.

Vanskeligere å flytte lån med fastrente

Med fastrente på lånet, inngår man en avtale som binder deg for en viss periode. Vil du avslutte en låneavtale med fastrente, må du først være klar over forskjellen på underkurs og overkurs:

 • Underkurs er når banken vil tjene på at du går ut av en fastrenteavtale før tiden. Det vil si når renten du har er lavere enn den banken tilbyr nye kunder, og du kan få utbetalt penger.

 • Overkurs er når nye kunder får lavere rente enn den du har. Da kan du måtte dekke bankens tap om du går ut av fastrenteavtalen før tiden.

Det kan med andre ord være slik at det ikke vil lønne seg for deg å refinansiere boliglånet ditt om du har fastrente. Da bør du heller vente til perioden er over, og eventuelt bytte bank da.

Du kan spørre banken din hva det eventuelt vil koste deg å bytte fra fastrente til flytende rente, og du vil finne ut om det blir overkurs eller underkurs.

Derfor bør du flytte usikret gjeld

Har du usikret gjeld i form av forbrukslån eller kredittkort, har disse gjerne høy rente. Det er flere banker på markedet, og konkurransen på lån uten sikkerhet er tøff.

Derfor kan det være mye penger å spare på å bytte bank for forbrukslån. Vi har en gratis og uforpliktende sammenligningstjeneste for refinansiering av forbrukslån, som gjør det enkelt for deg å få oversikt over markedet.

Med lån uten sikkerhet, får man svar omtrent umiddelbart. Den nye banken tar seg av jobben med å betale ned lånene du ønsker å flytte. De vil også sørge for å avslutte lånene som betales ned i sin helhet.

Har du i tillegg flere forbrukslån og kredittkort, vil det lønne seg enda mer å samle dem til et større lån. Ettersom hvert enkelt lån har hver sine gebyrer og renter. I tillegg kan du nyte godt av bedre oversikt, med et terminbeløp og en fast dato.

Husk at du flytter konto selv

I et bankbytte, vil det være konto og kredittkort som vil ta mest tid for deg selv. Det er enkelt å opprette ny konto i ny bank, men det vil være en liten periode med overlapp.

For det vil gjerne ta et par dager før du får nytt kort i posten, enten det er snakk om debet eller kreditt. Etter du mottar dette, kan du overføre pengene dine fra den gamle til den nye kontoen, og du kan si opp det gamle.

Du må også huske å opprette nye faste oppdrag og avtalegiroer som du hadde i din gamle bank. Dette er ikke noe som skjer automatisk når du går til den nye banken og du må derfor ordne dette selv.

E-fakturaer vil derimot bli automatisk tilgjengelig i den nye banken når du begynner å bruke denne kontoen.

I tillegg må du oppgi nytt kontonummer til arbeidsgiveren din eller andre som har behov for det. Enten det er snakk om inntekt, eller abonnementer som du vil fortsette å ha.

For flytting av BSU, er det banken som må ordne overføring av penger. Da tar du kontakt med den nye, og gir dem fullmakt til å overføre pengene til seg.

Huskeliste når du skal bytte bank

Her er en rask liste, som gjelder for de aller fleste bankene, på hvordan du kan bytte bank selv:

 1. Søk lån hos en annen bank, de vil flytte lånet for deg når det er innvilget og lånedokumenter er signert.

 2. Bli enig med den nye banken om andre tjenester du ønsker.

 3. Overfør pengene fra din gamle bank til din nye bank, men vent til du har fått nytt kort.

 4. Si opp kort du ikke har behov for lenger, da disse kan ha gebyrer.

 5. Opprett faste betalingsoppdrag og avtalegiro, slik du hadde i den gamle banken.

 6. Opplys arbeidsgiver om ditt nye kontonummer.

 7. Oppdater betalingsinformasjon hos tjenester du abonnerer på og lignende.

 8. Liker du å ha forsikringen din hos banken din? Husk å si opp forsikringen i den gamle, så du ikke er dobbeltforsikret.

Vi hjelper deg med å flytte lånet til en annen bank

Vi hjelper deg med å forhandle nytt boliglån, slik at du er sikker på at du får et godt tilbud. Tjenesten er helt gratis for deg, så sparer du tid på å la oss ta jobben med forhandlingen.

Når vi er ferdig, mottar du det beste tilbudet vi har klart å forhandle frem for deg. Dette tilbudet er helt uforpliktende for deg.

Du kan søke boliglån via et enkelt skjema, som du finner rett under teksten. Har du billån du ønsker å flytte? Da kan det være lurt å refinansiere det inn i boliglånet.

Vi jobber hver dag med å finne de beste løsningene for hva enkelt person trenger i deres situasjon. Derfor kan du være trygg på at du har en dyktig lånerådgiver på laget ditt.

Har du spørsmål om å flytte boliglånet, andre lån eller bytte bank generelt? Du kan gjerne ta kontakt med oss på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected].

Flytte boliglånet?

Thomas Sagplads
Thomas Sagplads
Thomas Sagplads er daglig leder i Tjenestetorget Finans. Her hjelper han privatpersoner med å senke boliglånsrenten og realisere lånedrømmen. Dette gjør han med 20 års erfaring fra bank- og finansbransjen, med mange år i Nordea Bank. I tillegg kommer hans kompetanse innen juss fra Universitetet i Oslo godt med.

Spørsmål og svar om å bytte bank

 • Hvor mye koster det å bytte bank?

  Når man flytter lånet sitt, er det gjerne et etableringsgebyr, som varierer fra bank til bank. For lån med pant finnes det også tinglysningsgebyr for flytting av pantet.

 • Hvor lang tid tar det å bytte bank?

  Det kommer an på hva du skal flytte over. Det kan ta alt fra 1 uke til 4 uker. Skal du flytte lån uten sikkerhet, tar det gjerne kun noen få virkedager.

 • Hvordan overfører jeg penger til den nye banken?

  Etter du har åpnet konto i ny bank, bør du vente til du har mottatt kortet ditt i posten før du overfører penger. Ellers går du enkelt inn i din gamle nettbank og skriver inn ditt nye kontonummer og betaler pengene inn der.

 • Hvor mye kan man spare på å flytte lån?

  Du må sammenligne den effektive renten på lånet du ønsker å flytte. Har man for eksempel et boliglån på 2 millioner kroner, og får 1 prosent lavere rente, vil dette utgjøre 20.000 kroner i året.