5 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Hyttelån med sikkerhet i bolig

Lån til fritidsbolig har gjerne høyere rente enn et boliglån. Derfor er det lurt å vurdere om man kan realisere hyttedrømmen med et hyttelån med sikkerhet i bolig, for å gjøre det billigere å kjøpe.
Fyll ut låneskjema

Det finnes hyttelån hvor man tar pant i hytta og der man tar pant i en bolig.

Har banken sikkerhet i hytta, er det alternativet høyest rente. Mens om du tar pant i boligen, vil det gjerne bli billigere. Mens om du kan øke boliglånet ditt tilsvarende det hytta koster, er det det billigste alternativet.

Når du øker boliglånet ditt for å kjøpe hytta, vil det ikke være et hyttelån, men som et normalt boliglån.

Alternativene forutsetter naturligvis at du har tilstrekkelig sikkerhet i boligen din. Da må man gjerne ha innfridd lånet, betalt ned på boliglånet sitt over en del år, eller gjort større innbetalinger som følge av for eksempel arv.

I tillegg kan du ha fått mer sikkerhet ved at boligens verdi har steget siden du kjøpte den. Vi kan starte med hvor mye ledig sikkerhet du trenger for å kunne øke boliglån.

Få gratis hjelp til å forhandle lån til hytte
Vi hjelper deg med å forhandle frem den beste låneløsningen for din hyttedrøm. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Hvor mye egenkapital trenger du i boligen for å kjøpe fritidsbolig?

Kravet om egenkapital for boligkjøp i Norge er på 15 % for boliger. Summen du kan øke boliglånet med eller stille som sikkerhet, må derfor være innenfor 85 prosent belåningsgrad.

Det er litt ulike satser for egenkapital og belåningsgrad i ulike banker:

  • For fritidsboliger kan kravet om egenkapital være høyere enn 15 %, for eksempel 20 %.
  • Skal du stille med pant i egen bolig for å kjøpe fritidsbolig, må belåningsgraden være lav nok til å dekke egenkapitalkravet.
  • Skal du ta hele hyttelånet inn i boliglånet, må belåningsgraden være lav nok til å romme hele lånet.

I tillegg til at du må ha tilstrekkelig sikkerhet i boligen, må også økonomien din tåle et nytt lån eller økning av lån. Det er altså ikke nok med ledig sikkerhet.

Søker du om lån til fritidsbolig via oss, hjelper vi deg med å se på mulighetene du har og forhandler frem lånetilbud på vegne av deg.

Hva skal til for å få lån med pant i hytta?

For hyttelån, altså lån hvor det er tatt pant i hytta man kjøper, er kravet om egenkapital som regel høyere. Avhengig av banken, kan du låne inntil 75-80 prosent av hyttas verdi.

I tillegg er det som med alle andre lån, at du kun kan ha gjeld opptil fem ganger egen inntekt. Derfor er det mindre sjans for å få hyttelån om du allerede har et stort boliglån. Med mindre du har særdeles god inntekt.

Økonomien din må også tåle en tenkt økning i renter på 5 %. Det vil også bety at du skal ha råd til vanlige utgifter hver måned i tillegg.

Dermed trenger du mer oppsparte midler enn om du kan øke boliglån for å kjøpe fritidsbolig. Eventuelt om du ønsker å kjøpe hytte med kausjonist.

Lån til hytte med sikkerhet i boligen til kausjonist

Det er mulig å få hyttelån med kausjonist. Dette kalles for tilleggssikkerhet, fordi det er sikkerhet som kommer i tillegg til den sikkerheten banken tar i hytta di.

Dette kan være relevant for deg som mangler egenkapital til å få et lån med sikkerhet i hytta. Eller om du mangler deler av egenkapitalen.

Men når det kommer til hyttemarkedet, kan det være mye som skal klaffe for at man ønsker å kjøpe. For eksempel er plasseringen viktig for mange, og det kan være lenge til neste gang en hytte i samme området legges ut.

Kausjon er en seriøs forpliktelse fra begge parter, hvor kausjonisten kan risikere å måtte dekke det du skylder om du misligholder lånet. I verste fall kan de måtte selge boligen sin. Du kan lese mer om kausjonist her.

Kausjonisten løses ikke ut før du har betalt ned nok på hyttelånet til at lånet er under 70-80 prosent av verdien på hytta. Derfor er det verdt å tenke på om dere begge er klare for denne forpliktelsen, og om det er verdt det.

For hytter og fritidsboliger kan det også være mer risiko enn ved vanlige boliger, ettersom hytter kan være vanskeligere å få solgt. Det er dermed ikke gitt at de øker i verdi.

Få gratis hjelp til å forhandle lån til fritidsbolig

Dersom du tenker å kjøpe hytte eller annen fritidsbolig, kan vi hjelpe deg med å forhandle lån til fritidsbolig på vegne av deg.

Vi samarbeider med flere banker, og våre lånerådgivere jobber daglig med å finne frem til de beste låneløsningene for personer i ulike situasjoner. Derfor er vi godt rustet til å forhandle frem best mulig hyttelån for deg, slik at du kan få oppfylt drømmen om egen hytte.

Dette gjør vi helt gratis, og tilbudet vi forhandler frem, er helt uforpliktende for deg. Dermed har du ingenting å tape på å la oss sjekke lånetilbud for deg.

Skjemaet for hyttelån finner du i skjemaet rett under teksten. En av våre dyktige lånerådgivere starter arbeidet med søknaden så raskt som mulig. Trenger vi mer informasjon for å kunne behandle søknaden, tar vi kontakt og hjelper deg med å finne frem.

Har du spørsmål om hyttelån eller søknaden din? Ta kontakt med oss på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected] for en hyggelig prat.

Fyll ut låneskjema

Thomas Sagplads
Thomas Sagplads
Thomas Sagplads er daglig leder i Tjenestetorget Finans. Her hjelper han privatpersoner med å senke boliglånsrenten og realisere lånedrømmen. Dette gjør han med 20 års erfaring fra bank- og finansbransjen, med mange år i Nordea Bank. I tillegg kommer hans kompetanse innen juss fra Universitetet i Oslo godt med.
Fyll ut låneskjema