7 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Trenger penger, får ikke lån: hva gjør jeg?

Når man trenger penger, men får ikke lån, er det ofte gode grunner til det. Her er noe av det som kan gjøre at du ikke får låne penger og hva du kan gjøre.
Søk om refinansiering

Det kan være flere grunner til at du ikke får låne penger, men ofte vil det være fordi banken vurderer det slik at et lån vil kunne gi deg økonomiske problemer.

Enten om du har for lite inntekt eller har mye gjeld fra før, vil det å låne penger bare utsette problemene. For neste måned ville du fått økte kostnader dersom du fikk lån, og trengt penger på ny.

Utveien er enten å øke inntekt, eller å kutte kostnader. Lettere sagt enn gjort, men det er slik veien ut av problemene er.

Har du akutt behov for penger for å dekke helt nødvendige utgifter, kan du forsøke å søke økonomisk sosialhjelp via NAV.

Har du mye gjeld, kan refinansiering være første steg i riktig retning. Da kan du få ned rentekostnadene du har hver måned, og få mer penger til overs og forebygge mot betalingsproblemer i månedene som kommer.

Du kan søke refinansiering med eller uten sikkerhet her. Alle våre tjenester er gratis og uforpliktende.

Har du mye dyr gjeld?
Søk refinansiering med sikkerhet i bolig og få ned de månedlige kostnadene. Du kan søke selv om du har inkasso eller betalingsanmerkninger.
Eksempel: Nominell rente: 7,15 % Effektiv rente: 7,97%, lån 2.000.000,- o/25 år, kostnad 2.298.261,- Totalt 4.408.261,-

Krav for å låne penger

Økonomien din vurderes før du får lån, og bankene kan ha egne vurderingskrav som de legger til grunn for vurdering.

Derfor kan det være at ulike banker vurderer søknaden din annerledes.

I tillegg finnes det flere krav fra myndighetenes side som bankene må forholde seg til.

Her er noen vanlige krav du må oppfylle for å kunne låne penger:

 • Du må ha fast inntekt å vise til

 • Aldersgrense er minimum 18 år, men kan være opptil 25 år. Dette varierer fra bank til bank.

 • Du må enten ha norsk statsborgerskap eller være skattepliktig i Norge. Utenlandske statsborgere må ha norsk D-nummer med minst 3 års ligningshistorikk.

 • Du kan ikke ta opp lån som vil gjøre at samlet gjeld overstiger fem ganger egen inntekt.

 • Økonomien din må tåle en tenkt økning i rente på 3 prosent, og minimum 7 prosent rente. I tillegg skal du ha råd til grunnleggende livsopphold.

 • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger eller inkasso (med mindre det er snakk om omstartslån)

Banken må alltid foreta kredittsjekk

Når du skal søke om forbrukslån, eller andre typer lån, er bankene pliktig å foreta en kredittvurdering av deg. Dette må hver bank som vurderer deg gjøre, og det er ikke mulig å få lån uten kredittsjekk.

Denne jobben utføres av et kredittopplysningsbyrå, som vil gi banken en kredittscore basert på informasjonen de har tilgjengelig om deg.

Det vil blant annet være inntekt, gjeld, inkasso, betalingshistorikk og betalingsanmerkninger som har direkte med økonomi å gjøre.

Mens andre faktorer som vurderes kan være alder, hvor ofte du flytter eller annen statistikk som er knyttet til ditt segment.

Har du et enkeltpersonsforetak vil dette for eksempel kunne dra ned kredittscoren din.

Ofte vil en bank gi deg automatisk avslag på søknaden om du har for lav kredittscore. Dette gjelder kanskje særlig om du skal søke om forbrukslån, siden prosessen er i stor grad automatisert.

Har du betalingsanmerkning?

Betalingsanmerkninger er som prikker på det økonomiske rullebladet ditt. Det betyr at du har misligholdt gjeld og det har blitt tatt rettslige skritt.

Har du betalingsanmerkninger, vil du ikke få lån uten sikkerhet. Selv om det er til refinansiering, som man kanskje kunne særlig trengt for å få orden på økonomien igjen.

Løsningen kan være et omstartslån. Dette er et lån med sikkerhet i bolig, som er spesielt tiltenkt deg med mye gjeld som anses å være ugunstig.

Det trenger ikke være snakk om sikkerhet i egen bolig, du kan også søke om refinansiering med kausjonist.

Betalingsanmerkninger slettes når gjelden hos kreditoren som har satt dem, gjøres opp. Deretter sitter du igjen med et nytt lån, til lavere rente.

Har du inkasso?

Dersom gjeld har gått til inkasso, er det noe de du søker om lån hos vil få vite når de kredittsjekker deg.

Da vil du heller ikke få lån uten sikkerhet, og som med betalingsanmerkninger, er omstartslån løsningen her også.

Dersom du kvalifiserer til det, vil omstartslånet betale ned gjeld hos kreditorene som har sendt saken din til inkasso. Dermed vil saken også avsluttes, og du sitter igjen med et nytt lån med lavere rente.

Samle smålån og kreditter

Dersom du har gjeld hos flere banker, vil dette være negativt hos de du søker om lån hos. Enten det er snakk om forbrukslån, boliglån, billån eller andre lån.

Du kan samle lån og kreditter i et forbrukslån tiltenkt refinansiering. Dette vil ikke bare gjøre det mer oversiktlig for deg, men også gi deg lavere rente.

I tillegg er det slik at man betaler termingebyr på hvert enkelt lån, og når du samler lånene vil du bare betale på dette ene.

Da har du færre fakturaer å forholde deg til og færre betalingsfrister. Det er med andre ord lettere å planlegge økonomien fra måned til måned, og vanskeligere å glemme regninger.

Søke sammen med medlåntaker?

Som du vet, kan du ikke låne penger hvis det vil gjøre at samlet gjeld overstiger fem ganger egen inntekt.

Er dere to som søker om lån, vil dere ha to inntekter å søke med. Samtidig vil deres gjeld også påvirke hvor mye dere kan få innvilget i lån.

En medlåntaker er like ansvarlig for å betjene lånet som det du er. Så om du allerede har betalingsproblemer, vil det kunne gå utover dem om de stiller som medlåntaker på lånet ditt.

Om det er snakk om et lån til refinansiering, vil det stille seg noe annerledes, ettersom det da kan hjelpe deg ut av betalingsproblemene og få økonomien på rett kjøl igjen.

For å bli kvitt medlåntaker på lånet, må du refinansiere når du på et tidspunkt har økonomien til å takle et lån alene.

Eier du ikke egen bolig?

For å få innvilget refinansiering når du har betalingsanmerkninger eller inkasso, trenger du sikkerhet i bolig. Det er ikke nok med å ha boligen, det er nødt til å være ledig sikkerhet i den også.

Det kan med andre ord ikke være for mye gjeld knyttet opp i boligen fra før. Ettersom at banken bare gir lån opptil 85 prosent av boligens av verdi.

Alternativet for deg som ikke eier egen bolig, men sitter med inkasso eller betalingsanmerkninger, er å søke om refinansiering med kausjonist.

Kausjonisten stiller med sikkerhet i egen bolig, slik at banken får den sikkerheten de trenger for å kunne låne deg penger.

De er ansvarlig for den delen de garanterer for dersom du misligholder lånet ditt. Dette ansvaret kan utløses helt frem til du har betalt ned lånet, eller om du kan dokumentere at du har tilstrekkelig sikkerhet på egenhånd.

Vi hjelper deg med refinansiering

Har du bestemt deg for å rydde opp i økonomien, eller bare sjekke om du kan få ned kostnadene? Vi hjelper deg med refinansiering, enten det er med eller uten sikkerhet.

Våre tjenester er alltid gratis, og tilbud du eventuelt mottar er helt uforpliktende for deg.

For refinansiering uten sikkerhet, sender vi søknaden din til flere banker samtidig. Deretter velger du det tilbudet som gir deg lavest effektiv rente. Du søker om usikret refinansiering her.

Dersom du ønsker å refinansiere med sikkerhet i bolig, og få enda lavere rente, kan du søke om refinansiering med sikkerhet her.

Da forhandler vi enten omstartslån eller ordinært boliglån på vegne av deg, alt ettersom hva din økonomiske situasjon er.

Har du betalingsanmerkninger og inkasso kan du søke om omstartslån, dersom du ikke har dette, kan du søke om å refinansiere det ordinære boliglånet ditt.

Har du spørsmål om refinansiering eller om søknaden din? Ta kontakt med oss på e-post: [email protected] eller telefon: 66 77 01 01, så hjelper vi deg så godt vi kan.

Søk om refinansiering

Ruben Skumlien
Ruben Skumlien
Ruben Skumlien er leder for omstartslån og seniorrådgiver hos Tjenestetorget Finans. Med mange års erfaring fra både eiendomsmeglerbransjen, samt Bank- og Finansbransjen, bistår han alle sine kunder med optimal låneløsning innenfor alle ulike lånesegmenter. Han bistår i tillegg med verdifull rådgivning i investerings- og kjøpsprosessen innen eiendom.
Søk om refinansiering
Forutsetter fast inntekt og tilgang på ledig sikkerhet i bolig

Spørsmål og svar om lån

 • Hvorfor får jeg ikke lån?

  Som regel vil et avslag bety at økonomien din ikke hadde tålt mer gjeld. Enten fordi du har for lav inntekt eller for mye gjeld fra før. Det er ikke en rask løsning på det å ikke få lån, men refinansiering kan hjelpe deg med å kutte kostnaden på gjelden du har i dag. I tillegg bør du sette opp et budsjett for å få oversikt over utgiftene dine.

 • Kan man få innvilget lån med betalingsanmerkninger eller inkasso?

  Du kan få et omstartslån til refinansiering, dersom du kan stille med ledig sikkerhet i egen og/eller en kausjonists bolig. I tillegg må du ha fast inntekt.

 • Kan man få innvilget lån uten kredittsjekk?

  Nei, alle banker i Norge må foreta en kredittsjekk av alle de vurderer å låne penger til.

 • Hva gjør jeg når jeg trenger penger, men får ikke lån?

  Dersom du har behov for å dekke helt nødvendige utgifter, kan du søke NAV om økonomisk sosialhjelp. Du bør også vurdere å ta grep som kutter kostnader, for eksempel ved å sette opp budsjett og refinansiere gjeld du har i dag.