5 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Hvordan sjekke heftelse på båt

Å sjekke heftelse båt kan spare deg for trøbbel i fremtiden. Tråkker du feil, kan du i verste fall miste båten din.
Fyll ut låneskjema

Når du skal kjøpe båt av privatpersoner, bør du sjekke om båten er registrert med heftelser. Du kan også finne annen nyttig informasjon, som for eksempel hjelper deg med å finne riktig eier av båten.

Her sjekker du om båten har heftelser, pant eller annet:

  • Løsøreregisteret i Brønnøysund

  • Skipsregisteret NOR (Norsk ordinært skipsregister)

Skipsregisteret må ikke forveksles med Småbåtregisteret. Vi kommer tilbake til forskjellen mellom de to.

Det er ikke påbudt med registrering av båter under 15 meter, men det er ikke anbefalt å kjøpe en som er uregistrert, fordi det kan være utrygt. Det vil uansett kunne bli aktuelt med registrering i forbindelse med båtlån og båtforsikring.

Vi hjelper deg med båtlån
Sjekk tilbud på båtlån. Gratis og uforpliktende tjeneste.
Nominell rente fra 6,80 %. Eks. effektiv rente 8,17 % 250 000 kr o/ 7 år. Kostnad kr: 77 936 kr, totalt kr: 327 936 kr

Slik sjekker du om båten er registrert i Skipsregisteret NOR

Det er i utgangspunktet frivillig å registrere båt mellom 7 og 15 meter i Skipsregisteret, men for å få lån med pant i båten er det krav fra bankens side. Det er obligatorisk å registrere båter over 15 meter i Skipsregisteret.

Siden banken krever at båten er registrert i Skipsregisteret, vil det være en trygghet for deg som skal kjøpe båt.

For å søke i Skipsregisteret kan du søke på flere ting:

  • Båtens navn

  • Kjenningssignal

  • IMO-nummer

Av disse er det kun norske kjenningssignal og IMO-nummer som er unike. Søker du på navn, er det flere båter som kan hete det samme.

Her finner du lenke til søk i Skipsregisteret.

Dersom den ikke er registrert med heftelser i Skipsregisteret, bør du ta en sjekk i Løsøreregisteret.

Sjekk Løsøreregisteret om båten ikke er registrert

Du vil ikke finne båter som er registrert i Skipsregisteret hos Løsøreregisteret, men du vil kunne finne ut om det er tvangspant i båten.

For å sjekke pant i båten hos Løsøreregisteret, trenger du en av disse:

  • Eiers fødselsnummer eller d-nummer

  • Bedriftens organisasjonsnummer

Du kan søke i Løsøreregisteret ved å følge denne lenken. Velger du å motta opplysningene på e-post, er det gratis. Vil du ha det per post, koster det deg.

Det er ikke noe registrer over frivillig pant i båter som ikke er registrert i Skipsregisteret.

Hva med småbåtregisteret?

Småbåtregisteret er registeret for båter som er under 7 meter. Registeret er frivillig, og inneholder ikke oversikt over heftelser.

Det du kan sjekke i Småbåtregisteret er hvem som eier båten, eller om den har vært meldt stjålet.

Både båt og motor kan søkes opp i Småbåtregisteret. Enten med båtens skrognummer (WIN-kode), motornummer, registreringsnummer eller seilnummer (NOR-nummer).

Her kan du sjekke Småbåtregisteret.

Selv om det å registrere båten i Småbåtregisteret er frivillig, så kan det være krav fra en del forsikringsselskap om at den er registrert der for å få forsikring.

Klar for å kjøpe båt?
Få et uforpliktende tilbud på båtlån. Gratis tjeneste.
Nominell rente fra 6,80 %. Eks. effektiv rente 8,17 % 250 000 kr o/ 7 år. Kostnad kr: 77 936 kr, totalt kr: 327 936 kr

Båten er registrert med heftelser, hva bør jeg gjøre?

Heftelser i en båt vil gi pantehaver rettsvern mot nye eiere eller nye pant i båten. Det vil si at du kan i verste fall miste båten dersom det er uoppgjorte heftelser i den, og båten kan vise seg å være en gjeldsfelle.

Derfor er det viktig at du får forsikret deg om at disse heftelsene blir slettet når du kjøper båten.

Skal du selv ta opp båtlån med pant i båten, vil ikke banken kunne ta ny pant dersom det er eksisterende pant.

Dersom du søker om båtlån vil banken din sørge for at pengene går til banken som har pantet. Selger vil dermed få de resterende pengene.

Skal du kjøpe båt med egne sparepenger eller ved å øke boliglånet vil du måtte påse at selger gjør dette selv. Derfor er det lurt å presisere at båtens gjeld blir betalt ned i kjøpskontrakten.

Dersom du har mistanke om at båten er stjålet, for eksempel hvis opplysninger du mottar ikke samsvarer, eller at eier ikke vil utlevere opplysningene, bør du naturligvis ta kontakt med politiet.

Hva bør man sjekke i tillegg til heftelser?

Hvem er båten registrert på? Samsvarer det med personen du kjøper av, eller har du mistanke om at båten kan være stjålet?

Før du skal kjøpe båt og sjekket båten for heftelse er det flere ting du bør ta en sjekk av, før dere skriver kjøpskontrakt for båten.

Er båten laget etter 1998, skal den være CE-merket . Dette garanterer at båten har vært produsert i henhold til HMS-kravene.

For at båten skal være CE-merket, forutsetter dette at båten har et skrognummer, også kalt WIN-kode. Dette nummeret skal finnes på skroget, nærmere bestemt på akterspeilet styrbord side. WIN-kode forteller hvem som er produsent og tidspunkt for produksjon.

I båtens brukerhåndbok skal samsvarserklæringen finnes. Dette er produsentens erklæring om at alle krav er fulgt.

Motornummeret bør du også ha, for å sjekke at motor samsvarer med den som er registrert på båten.

Har du ikke mulighet til å undersøke båt og motor selv, bør du be selger om å sende deg informasjon, slik at du kan sjekke registrene.

Er det noe av denne informasjonen som er vanskelig å få tak i fra selger, samt informasjon om båtens eierhistorikk eller identifikasjon av selger? Da er det grunn til å være på vakt.

Skal du kjøpe båt? Få hjelp til å innhente tilbud på båtlån

Etter du har sjekket hvor båten er registrert og hvilke heftelser som eventuelt finnes, kan det være greit å tenke på finansiering.

Selv om du har skaffet tilbud på båtlån allerede, kan det være lurt å sjekke andre banker også. Slik at du vet om du har det beste tilbudet.

Kanskje blir båtdrømmen realisert? Eller du sparer penger? Du kan søke via skjemaet rett under teksten.

Alle våre tjenester er både gratis og uforpliktende for deg. Derfor har du ingenting å tape på å la oss innhente tilbud på båtlån for deg.

Dersom du tenker å øke boliglånet for å kjøpe båt, kan vi hjelpe deg med å forhandle frem et nytt tilbud på hele boliglånet. Da får du samtidig sjekket om du kan spare penger. Du kan søke om refinansiering av boliglånet her.

Har du spørsmål om båtlån? Ta kontakt med oss i Tjenestetorget Finans på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected], så hjelper vi deg med båtdrømmen.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.