6 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Finansiering av båt: guide

Når det kommer til finansiering av båt, har man ulike muligheter. Blant annet kommer det an på hvor stor den er, og om båten er registrert i Skipsregisteret.
Fyll ut låneskjema

Kort oppsummert er dette alternativene for båt-finansiering:

  • Båtlån med pant i båten (gjelder kun båter over 7 meter)

  • Forbrukslån til båt (aktuelt for båt under 7 meter)

  • Øke boliglånet for å kjøpe båt

Ønsker du hjelp med å låne til båt? Under går vi gjennom de ulike måtene du kan finansiere båt på, og hvordan du kan gå frem ved hver av dem.

Få hjelp til å forhandle båtlån
Vi hjelper deg med å finne finansiering til båten, helt gratis og uforpliktende tjeneste.

Finansiere båt over 7 meter

Når banken skal bruke båten som sikkerhet for lånet, er det slik at båten må være registrert i Skipsregisteret. Også kalt Norsk Ordinært Skibsregister (NOR).

Registeret ligger som en egen avdeling under Sjøfartsdirektoratet.

I tillegg vil det stilles krav til båtforsikring med kasko når banken har tatt skipspant. Dette er for at banken skal få igjen så mye som mulig av pengene sine, dersom båten skulle bli totalødelagt.

Du kan få en nedbetalingstid opptil 15 år, men om du har mulighet til å velge lavere nedbetalingstid vil du spare penger på rente totalt.

Med skipspant i båten, kan man også få finansiering inntil 100 prosent. Verdt å merke seg at man kan få lavere rente om man stiller egenkapital for lånet.

Finansiere båt under 7 meter

Det er ikke mulig å registrere båter under 7 meter i Skipsregisteret. Derfor kan banken heller ikke bruke båten som sikkerhet.

Man kan likevel få et båtlån med nesten like god rente som med skipspant. Forutsetningen er at du stiller med egenkapital. Minimum 20 prosent av kjøpesummen virker å være vanlig.

For båtlån til båt under 7 meter vil maksimal nedbetalingstid kunne være opp mot 15 år. Også her er det viktig å påpeke at det er anbefalt å velge kortere tid. Da blir kostnad knyttet til renter lavere totalt.

Alternativet for å kjøpe båt under 7 meter, er derfor et lån uten sikkerhet. Altså et forbrukslån. Når banken ikke har sikkerhet, vil også renter på lånet øke. Derfor har forbrukslån høyere effektiv rente enn for eksempel boliglån eller ordinært båtlån.

Maksimal nedbetalingstid for forbrukslån er 5 år. Dette vil også gjelde når man tar lån uten sikkerhet til å kjøpe båt.

Øke boliglånet for å kjøpe båt

Dersom du har ledig sikkerhet i boligen din, kan du øke boliglånet for å kjøpe båt. Da stilles det ikke noen krav til størrelse på båten, eller at den er registrert.

Dette er fordi sikkerhet for lånet ikke vil være i båten, men i boligen. Det er likevel anbefalt at båter over 7 meter registreres i Skipsregisteret uansett.

For å øke boliglånet, må du ha en belåningsgrad under 85 prosent, som er stor nok til å kjøpe båten du ønsker.

Fordelen med å bruke boliglånet til å kjøpe båt, fremfor et ordinært båtlån, er at boliglånet har lavere effektiv rente.

Vi hjelper deg med å forhandle refinansiering og økning av boliglån. Da kan du spare både tid og penger. Du kan søke om refinansiering av boliglån her.

Husk at økningen i boliglånet bør betales ned på tilsvarende, eller raskere, tid som du hadde brukt på å betale ned båtlånet. Da slipper du at renter løper lenger og blir dyrere enn det hadde kostet.

Refinansiere boliglånet for å kjøpe båt?
Skal du øke boliglånet for å kjøpe båt, kan det være lurt å sjekke om du kan få lavere rente på hele boliglånet ved å bytte bank. Vi hjelper deg å sjekke, helt gratis og uforpliktende.

Får man båtlån uten egenkapital?

Banker tilbyr inntil 100 prosent finansiering av båter med sikkerhet i båten, det vil si båter over 7 meter. Om du ikke stiller egenkapital, vil renten også bli høyere. Bedre rente får man først ved 20 prosent egenkapital.

For båtlån til båt under 7 meter, tilbyr man ikke uten egenkapital. Konsekvensen av dette er at om du skal kjøpe båt under 7 meter uten egenkapital, må du belage deg på et lån uten sikkerhet.

Ved forbrukslån kreves ingen egenkapital, men renten vil som nevnt øke betraktelig.

Det er likevel ikke gitt at man får fullfinansiert båten, uansett. Ettersom man ikke kan ha samlet gjeld over fem ganger egen inntekt.

I tillegg må økonomien din tåle en tenkt økning i rente på fem prosent. Det vil si at du ikke bare skal ha råd til å betale lånet, men også ha nok til grunnleggende utgifter.

Uavhengig om du har egenkapital eller ikke, vil båter over 7 meter måtte være registrert i Skipsregisteret.

Spar penger til båt

Det er hyggelig med båt og sjøen, men det har sin kostnad også. Kan du vente et ekstra år med å kjøpe båt, kan det spare deg for mye penger. Enten du sparer til full kjøpesum eller til 20 prosent egenkapital.

Kan du stille med minst 20 prosent egenkapital som sikkerhet for lånet når du kjøper båt over 7 meter, kan du få lavere rente på lånet. I tillegg til at du slipper å låne like mye.

Det er flere grep man kan gjøre i hverdagen for å spare penger. Eksempelvis slik som å planlegge mat for hele uken, ta med niste, bytte eller si opp abonnement, strømsparing eller la bilen stå.

Har du lån fra før, bør du sjekke mulighetene for å refinansiere disse. Slik at du får ned månedskostnadene. Pengene du sparer kan du bruke på å betale ned lånet raskere eller spare til båt eller bufferkonto.

Eller om du har mulighet til å hoppe over ferien for et år, og heller legge av feriepengene til å kjøpe båt neste år.

Sammenlign tilbud om forbrukslån til båter under 7 meter

Skal du ha et usikret lån til båt, må du som nevnt være klar over at forbrukslån har høyere renter enn lån med sikkerhet i båten.

Vær derfor helt sikker på at du tenker gjennom båtkjøpet før du søker lån til båt. Kan man heller spare opp penger, eller bruke boliglånet til å kjøpe båt, vil det bli rimeligere.

Skal du likevel søke, bør du sjekke priser fra andre selskaper, før du hopper på første og beste tilbud. Forbrukslån er et marked med mye konkurranse, og du kan spare mye på å sjekke tilbud hos mer enn én bank.

Med vårt enkle skjema, kan du sjekke tilbud hos flere banker samtidig. Da vil du raskt få se hvem som har færrest gebyrer og den laveste renten.

Vår sammenligningstjeneste er gratis, og alle tilbud du mottar er helt uforpliktende.

Få hjelp til å forhandle båtlån med pant i båten

Skal du kjøpe båt med pant i båten, tar vi jobben med å forhandle båtlån på vegne av deg. Fremfor at du får flere tilbud om lån, tar vi jobben med å finne det beste for deg blant bankene vi samarbeider med.

Du finner skjema for lån til kjøretøy rett under teksten, og vi setter i gang med arbeidet så raskt som mulig. Du mottar tilbud om det beste lånet vi forhandlet frem for deg.

Som alle våre tjenester, er det gratis og uforpliktende for deg.

Dersom du enda ikke vet hvilken båt over 7 meter du ønsker å kjøpe, kan du søke om finansieringsbevis. Husk at du sjekker at båten er registrert i Skipsregisteret.

Har du spørsmål om båtlån? Ta kontakt med oss på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected].

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.