5 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Kan man få båtlån uten egenkapital?

Ja, det kan man, men det er ulike krav og ulike renter for de forskjellige lånetypene. Trenger du båtlån uten egenkapital? Her går vi gjennom det du trenger å vite.
Fyll ut låneskjema

Om du skal få et båtlån uten egenkapital, må banken kunne ta skipspant. Båten må registreres i Skipsregisteret for at det skal være mulig. Den kan heller ikke ha heftelser fra før.

Et båtlån med sikkerhet vil gi deg bedre rente, fordi banken har sikkerhet i båten. Dersom du også kan stille med minimum 20 prosent egenkapital, vil du kunne få enda bedre rente på lånet.

Det er kun en båt over 7 meter (23 fot) som kan registeres i Skipsregisteret. Dermed må du se på båtlån uten sikkerhet, om du skal kjøpe en mindre båt. Dette kommer vi tilbake til.

For noen kan det også være relevant å kjøpe båt med sikkerhet i boligen sin. Dette er noe som er mulig dersom du har betalt ned en del på boliglånet ditt og har tilstrekkelig sikkerhet. Du kan også lese mer om rammelån, som også kan være aktuelt.

Få gratis hjelp til å forhandle båtlån
Vi forhandler båtlån på vegne av deg, helt gratis. Tilbud du mottar er uforpliktende.
Nominell rente fra 6,80 %. Eks. effektiv rente 8,17 % 250 000 kr o/ 7 år. Kostnad kr: 77 936 kr, totalt kr: 327 936 kr

Båtlån uten egenkapital til båt over 7 meter

Båter over 7 meter kan registreres i Norsk Ordinært Skibsregister (NOR). Båten må registreres i NOR om den er over 15 meter.

For å få finansiert en båt over 7 meter, må den registreres i NOR. Dette er for at banken skal kunne ta pant i båten.

En båt under 7 meter kan ikke registreres i NOR. Da kan ikke banken ta skipspant. Derfor må du ta opp båtlån uten sikkerhet, for å kjøpe små båter.

Det er flere fordeler med å registrere båten i NOR. Blant annet vil det bli enklere å selge båten senere.

Man får rettsvern som registrert eier, og det er med å sikre at det er kun deg som kan selge båten. Noe som er hjelpsomt om båten skulle bli stjålet.

Dessuten vil du få tilgang til flere potensielle kjøpere, og kan få solgt båten raskere, siden registreringen tilrettelegger for deres finansiering av kjøpet.

Skal du kjøpe båt, kan du også søke etter den aktuelle båtens navn og kjenningssignal i Skipsregisteret.

Båtlån uten sikkerhet

Dersom banken kan ta skipspant, vil de kunne gi deg 100 % finansiering av båten. Som nevnt, må båten kunne registreres i Skipsregisteret for at banken skal kunne ta pant.

Dette er ikke mulig å gjøre med båter som er under 7 meter. Derfor er alternativet å ta opp båtlån uten skipspant, et usikret lån.

To alternativ finnes for å låne penger til båt uten sikkerhet. Det første er dedikerte båtlån uten skipspant. Her vil du få en noe høyere rente enn et båtlån med skipspant.

Forutsetningen er at du må kunne stille 20-35 % egenkapital av kjøpesummen. Krav til egenkapital varierer fra bank til bank.

Alternativ nummer to er å ta opp et ordinært forbrukslån, tilsvarende kjøpesummen på båten du ønsker å kjøpe. Det er nemlig ikke noe krav til hva du skal bruke pengene til. Problemet med dette, er at det er langt høyere rente enn på båtlån.

Derfor bør du vurdere om du heller bør spare opp nok egenkapital til å ta opp båtlån uten skipspant.

Skulle du likevel ønske å søke et forbrukslån, kan du sammenligne tilbud og sjekke priser hos flere banker samtidig med vår sammenligningstjeneste for forbrukslån. Den er gratis og uforpliktende å benytte seg av.

Ikke gitt at man får båtlån uten egenkapital med skipspant

Selv om bankene tilbyr 100 prosent finansiering av båter med skipspant, er det ikke gitt at man får det. For det er flere krav når det kommer til å få lån.

Du vil for eksempel ikke kunne få et lån som gjør at du får samlet gjeld som er høyere enn fem ganger din egen inntekt. Dette kan du enkelt regne ut ved å trekke fra all gjeld du har etter du har ganget årsinntekten din.

En annen viktig faktor er betjeningsevne. Du får ikke et lån om det anses å være høy risiko for at du får økonomiske problemer. Økonomien din må være sterk nok til å kunne tåle en tenkt økning i rente på 3 prosent, og minimum 7 prosent.

Derfor kan det være greit å søke et båtlån først, for å se hva du har råd til uten egenkapital. Får du innvilget lån, vil du kunne få et finansieringsbevis.

Dette forteller deg hvor mye du kan kjøpe for, og hvor mye lånet vil koste. Når du finner en båt du vil ha, kan det omgjøres til lån, gitt at alle forutsetningene er på plass.

Det er gjerne lurt å sjekke priser fra andre selskaper før du slår deg til ro med et tilbud. Sammenlign derfor effektiv rente fra flere banker, før du kjøper båt. Det er dumt om båtdrømmen skal koste mer enn den trenger.

Få båtlån med lavere effektiv rente

Trenger du båtlån uten egenkapital? Vi hjelper deg med å forhandle med banken. Denne jobben gjør vi helt gratis, og tilbud du eventuelt mottar er helt uforpliktende.

Du starter søknadsprosessen med å fylle ut søknadsskjemaet rett under her med lånebeløp, nedbetalingstid og litt nødvendig informasjon for behandling av søknaden.

Vi setter i gang arbeidet med søknaden din så fort som mulig, og snakker med banker vi samarbeider med. Vi kommer til slutt tilbake til deg med det beste lånet.

Har du spørsmål om båtlån? Vi hjelper deg gjerne med søknaden din. Ta kontakt på e-post: [email protected] eller 66 77 01 01.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.
Fyll ut låneskjema