6 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Lån for å betale gjeld

Å ta opp lån for å betale gjeld, kalles for refinansiering. I praksis betaler den nye banken ned lån i en eller flere banker, og du ender opp med lån med lavere rente hos dem i stedet.
Fyll ut låneskjema

Det er en viktig ting å vite om refinansiering, at ingen gjeld blir borte. Den bare forflyttes. De lavere rentene skal gjøre lånet billigere å betale ned. For noen kan gjelden også ha blitt uhåndterlig, og refinansiering er første steget på vei til en økonomisk lettere hverdag.

Lån uten sikkerhet, også kalt forbrukslån, brukes gjerne til å refinansiere dyre smålån, kredittkort eller andre dyrere forbrukslån. Det vil også gi deg bedre oversikt over gjelden.

Forbrukslån er kjent for å ha høyere renter enn eksempelvis boliglån. Likevel er konkurransen på markedet stor, og det er store forskjeller fra bank til bank.

Her er noen fordeler med å ta opp lån for å betale gjeld:

  • Lavere rente.
  • Har du flere lån og kredittkort, får du bedre oversikt om du samler disse hos én kreditor.
  • Du betaler også færre gebyrer, med færre lån.
  • Pengene du sparer kan du bruke til å spare eller betale ned gjeld raskere.

For deg med mye ugunstig gjeld, kan det være lurt å se på omstartslån som et alternativ. Dette er en form for refinansiering med sikkerhet. Kravet er at du blant annet kan stille med ledig sikkerhet i bolig, mot at du får en lavere rente enn refinansiering uten sikkerhet.

Les mer om omstartslån her. Ønsker du å refinansiere uten sikkerhet? Få uforpliktende tilbud fra flere banker samtidig gjennom skjemaet under, og finn ut hvor du sparer mest penger.

Få tilbud om refinansiering fra flere banker samtidig
Med et enkelt skjema, kan du få tilbud om lån for å betale gjeld fra flere banker samtidig. Tjenesten er gratis, og alle tilbud du mottar er uforpliktende.

Få bedre oversikt over gjeld

Det er ikke bare lavere rente som er en god grunn til å refinansiere gjeld. For de med flere lån og kredittkort, kan det bli lett å miste oversikten.

Med et forbrukslån til refinansiering, kan du samle opp flere gjeldsposter i ett. Da blir det mer oversiktlig for deg, når du skal betale gjeld hver måned. I tillegg blir det lettere å planlegge økonomien sin.

I tillegg til at oversikten blir bedre, vil du også få færre gebyrer å betale på. Hvert lån kan ha sine egne termingebyr. Mens om du samler gjeld i et enkelt forbrukslån, vil du bare betale gebyr på det.

Det er penger spart for deg, og du kan bruke pengene du sparer til å betale gjeld raskere, eller om du vil sette pengene til sparing.

Ta opp lån for å betale ned kredittkort

Med betalingsutsettelse på kredittkort, og andre fleksible nedbetalingsløsninger, er det raskt for å hope seg opp med kredittkortgjeld.

Selv om det finnes flere fordeler med å bruke kredittkortet, har man også en av de høyeste rentene, når de først begynner å løpe. Å ta opp forbrukslån for å betale ned kredittkortgjeld, kan dermed spare deg for mye i renter.

Dessuten får du en fast sum å forholde deg til, når du skal betale ned gjelden hver måned. Da er det lettere å sette av penger, og planlegge økonomien sin.

Når du har betalt ned et kredittkort, kan det være lurt å si det opp, eller sette ned kredittrammen på det. Det er også verdt å merke seg at selv ubrukte kredittrammer telles som gjeld, og vil påvirke hvor mye du kan låne senere.

Har du flere kredittkort, kan du samle disse til et lån. Du kan også samle smålån, kredittkort og andre forbrukslån i samme lån. Noe som vil gjøre den totale gjelden din mer oversiktlig.

Sammenlign effektiv rente fremfor nominell

Når du skal ta opp forbrukslån til refinansiering, kan du spare mye på å sammenligne rente hos flere banker. Avhengig av hvilken rente du har på gjelden fra før, kan du potensielt spare tusenvis i året på å finne riktig lån.

Det er viktig at det er den effektive renten du ser på når du sammenligner tilbud om refinansiering. Det gjelder også for alle typer lån.

Den effektive renten er nemlig hva det faktisk koster deg å ha et lån. Den inneholder den nominelle renten, i tillegg til andre gebyrer, slik som termingebyr.

Når du skal samle flere lån, er det viktig at du ikke refinansierer lån som har lavere effektiv rente enn det nye. Da er det bedre å la det stå, og bare samle de nye.

Har du penger til overs, og lurer på om du skal spare eller betale gjeld? Da er en tommelfingerregel at du gjerne setter pengene der renten er høyest. Ofte vil dette være smålån og kredittkort, dersom du har det.

Selv om noen sparefond har høyere rente, er det gjerne lurt å kvitte seg med forbruksgjeld først. Dersom du ikke har kjøpt din første bolig, er det gjerne lurt å prioritere det fremfor fond også.

Slik går du frem for å få forbrukslån til å betale gjeld

Det første du bør gjøre før du refinansierer, er å få oversikt over alle lån. Dette kan du enkelt gjøre ved å logge deg inn i Gjeldsregisteret. Der finnes informasjon om all forbruksgjeld og kredittrammer.

Deretter søker du om det lånebeløpet du trenger, for å refinansiere de lån du har. Vi har en sammenligningstjeneste som lar deg få tilbud fra flere ulike forbrukslånbanker samtidig.

Vår sammenligningstjeneste er gratis og uforpliktende, og kan spare deg for tid, ettersom du bare trenger å fylle ut et skjema.

Sammenlign effektiv rente på de lånetilbudene du får. Du kan for eksempel bruke vår forbrukslånkalkulator på denne siden, eller rett over dette avnsittet, for å se hva kostnader blir ved ulik effektiv rente.

Velg det beste tilbudet, og takk ja til dette. Du kan signere lånedokumenter med BankID, og pengene er ofte utbetalt til de ulike långiverne innen et par dager.

Dersom lånene innfris hos de andre bankene, pleier den nye banken å sørge for at lånene blir avsluttet. Det kan likevel være lurt å følge med i Gjeldsregisteret noen dager senere, for å være helt sikker på at det ikke er noe utestående igjen.

Ta kontakt med flere banker samtidig

Hvis du skal finne beste tilbud for refinansiering, kan det lønne seg å be om tilbud fra flere banker samtidig. Da får du raskt bedre oversikt over hvem som tilbyr lavest rente, og hvor du kan spare mest på refinansiering av din gjeld.

Med vår tjeneste, har du mulighet til å søke hos flere banker samtidig. Da sparer du tid på at du kun trenger å fylle ut én lånesøknad, samtidig som hver bank presenterer sine tilbud for deg.

Du kan søke gjennom skjemaet rett under teksten. Vår sammenligningstjeneste er gratis og alle tilbud du mottar er uforpliktende.

Du kan søke om refinansiering av forbrukslån, kredittkortgjeld og andre smålån du måtte ha. Det er lurt å refinansiere gjeld med høyest rente, for da sparer du mer på å få lavere rente.

Denne artikkelen har handlet om refinansiering uten sikkerhet. En mulighet for deg med ledig sikkerhet i boligen, kan være å refinansiere gjeld inn i boliglånet. Siden boliglånet gir deg enda lavere rente.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.