5 min lesetid
Sist oppdatert: 08 februar 2024

Hvordan velge bank?

Vi har alle ulike behov, og hvilken bank som passer dine behov best, er noe som er lurt å finne ut av. Her tar vi opp flere ting som hjelper deg med å velge bank.
Fyll ut låneskjema

Det første du bør gjøre før du ser etter banker, er å finne ut hvilke tjenester du trenger, og hva som er viktig for deg.

Alle ønsker en billig bank, med lav rente på lån og høy rente på sparekonto. Det er ikke sikkert man får begge deler som kunde hos én bank, og man må ta noen valg underveis.

Kanskje er kundeservice og digitale løsninger vel så viktig for deg når du skal bedømme hva som er den beste banken for deg?

Det er mulig å være kunde i flere banker samtidig, men det er ikke så lett å sammenligne. Dette er fordi mange banker har andre priser for de som er såkalte totalkunder. Det vil si en kunde med flere tjenester og produkter i banken.

Noen banker krever også at du har en brukskonto hos dem om de skal innvilge deg lån. Om du tenker å være kunde hos flere, bør du vurdere om oversikt også er verdt noe for deg, eller mulighet til å overføre raskt mellom kontoer.

Få gratis hjelp til å forhandle boliglån
Vi tar jobben med å forhandle nytt boliglån eller refinansiering for deg. Tjenesten er helt gratis, og tilbudet vi ender opp med å presentere for deg, er helt uforpliktende.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Finn en bank som passer dine behov

Forbrukerrådet har laget en liste over tjenester de mener kan være relevante å legge vekt på når du vurderer å bytte bank:

  • Rente på innskudd i sparekontoer
  • Rente og betingelser på lån
  • Pris på tjenester du trenger (Det kan tenkes at det er snakk om blant annet kortbruk, uttak, og kredittkort).
  • Nettbankløsninger (og eventuelt andre digitale løsninger)
  • Kundeservice og tilgjengelighet.

En del banker gir deg også fordeler med å være totalkunde. Forbrukerrådet nevner eksempler som:

  • Lavere lånerente
  • Høyere innskuddsrente
  • Gode fordeler på kredittkort
  • Ulike rabatter. Slik som på forsikring, provisjon ved kjøp av fond eller fordeler ved boligkjøp og -salg.

Bedre betingelser på lån eller konto?

For mange er boliglånet den største utgiftsposten hver måned. Det er da naturlig å tenke seg at dette er en viktig faktor for mange, når de leter etter den beste banken.

Det kan nemlig være mye penger å spare på å få ned rente på et boliglån. En halv prosent av et boliglån på 2 millioner, vil tilsvare 10.000 kroner i året. Det er mye penger på de fleste.

Samtidig, om man ikke er der hvor man har kjøpt bolig enda, vil en bank med høy rente på BSU være noe du kan bytte til. Ettersom man da er i en prosess hvor man gjerne ønsker å spare opp egenkapital til bolig. BSU-rente og skattefradraget, vil være god drahjelp til dette.

Er du med i en forening eller organisasjon, kan dette også gi deg fordeler i noen banker. Eller om du har tilhørighet til et sted med en lokalbank.

Hvordan bytte bank?

Det kommer an på hvilke av tjeneste du skal flytte. Når det gjelder boliglånet eller billånet, vil du måtte søke om dette i den nye banken, og de vil flytte lånet til dem om de innvilger søknaden. Da betaler de ned lånet i din gamle bank.

Vi hjelper deg gjerne med dette, da vi daglig forhandler med bankene på vegne av våre kunder. Finn søknadsskjemaer for de fleste typer lån i menyen øverst på siden, eller på forsiden vår.

Er det snakk om brukskonto eller sparekonto. Må du ofte be den nye banken om å opprette dette for deg, men overføre det fra den gamle banken selv. Nytt kort kommer gjerne til deg når du oppretter brukskonto.

For BSU-konto, må du signere et skjema, og den nye banken tar kontakt med den gamle for å flytte den for deg.

Skal du samle flere forbrukslån og kredittkort i et refinansieringslån? Da søker du refinansiering hos én bank med det totale beløpet av gjelden du ønsker å refinansiere. Etter det er innvilget, må du fylle ut innbetalingsinformasjon for de ulike lånene du vil ha refinansiert.

Vil du få tilbud om refinansiering fra flere samtidig? Søk gjerne refinansiering via vår gratis og uforpliktende sammenligningstjeneste her.

Vi har en utdypende artikkel om bankbytte her.

Sammenligne flere banker kan være vanskelig

Som du kanskje skjønner, er fordelsprogrammene ment å være gode for trofaste kunder. Samtidig gjør de det også vanskeligere å sammenligne de ulike bankene.

For selv om du kan se hva de tilbyr på hver enkelt nettside, så er det kanskje ikke før du får et skreddersydd tilbud, at du virkelig ser hva du tjener på å bytte.

Om du kaster forsikring inn i alt dette også, blir det enda vanskeligere å få oversikt og sammenligne de ulike bankene.

Derfor bør du vurdere om du bestemmer deg for de tjenestene som er viktigst for deg i livet ditt akkurat nå. Det er heller ikke noe problem å bytte bank senere.

Faktisk kan det være mye penger å spare på å sjekke tilbud på lån hos andre banker, slik at du vet at du har den beste renten på markedet.

Få hjelp til å forhandle boliglån

Dersom du søker boliglån gjennom oss, vil en av våre dyktige lånerådgivere forhandle lån på vegne av deg med banker vi samarbeider med.

Alt du trenger å gjøre er å fylle ut et enkelt skjema, som du finner under dette avsnittet. Så setter vi i gang med å finne låneløsningene som er best for deg og din situasjon. Du blir deretter presentert for det beste tilbudet vi finner for deg.

Tjenestene vi tilbyr er gratis, og tilbud du mottar er helt uforpliktende. Dermed har du ingenting å tape på at vi hjelper deg med å forhandle frem lån for deg.

Vi kan hjelpe deg både med nye lån og med å flytte eksisterende lån. Har du spørsmål? Ta kontakt på e-post: [email protected] eller telefon: 66 77 01 01.

Fyll ut låneskjema

Thomas Sagplads
Thomas Sagplads
Thomas Sagplads er daglig leder i Tjenestetorget Finans. Her hjelper han privatpersoner med å senke boliglånsrenten og realisere lånedrømmen. Dette gjør han med 20 års erfaring fra bank- og finansbransjen, med mange år i Nordea Bank. I tillegg kommer hans kompetanse innen juss fra Universitetet i Oslo godt med.
Fyll ut låneskjema