6 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Trenger du inkasso-hjelp?

Det er lurt å ta grep før kostnadene ved inkassogjeld blir for store. Vi går gjennom noen av mulighetene for gjeld- og inkasso-hjelp.
Refinansier inkassogjelden

At du ser etter hjelp nå, er veldig bra, og viser at du er klar for å ordne opp i problemene.

Dersom kravet mot deg ikke er grunnløst, er det å betale ned gjelden i sin helhet, den eneste måten å bli kvitt inkasso på.

Har du penger til det nå, finner du betalingsinformasjon på inkassovarsel eller betalingsoppfordring du skal ha mottatt.

Har du ikke penger for hånden kan du for eksempel spørre arbeidsgiver om forskudd på lønn dersom det er mulig. Men dette vil gjerne gjøre det vanskelig økonomisk neste måned.

Da kan du ha behov for å dele opp betalingen av kravet, og da kan du ta kontakt med kreditor og forsøke å finne en løsning på dette.

En annen måte å dele opp nedbetalingen av kravet er ved å refinansiere inkassogjelden. Det vil gjerne også medføre lavere kostnader for deg, slik at du kan få mer penger til overs hver måned.

Refinansiering av inkasso
Bli kvitt inkasso og få ned kostnadene ved å refinansiere gjelden. Vi hjelper deg med tilbud. Forutsetter ledig sikkerhet i bolig og fast inntekt.
Eksempel: Nominell rente: 7,15 % Effektiv rente: 7,97%, lån 2.000.000,- o/25 år, kostnad 2.298.261,- Totalt 4.408.261,-

Hvordan bli kvitt inkasso?

Med mindre du har fått inkassokrav på feil grunnlag, er det lite annet du kan gjøre enn å betale ned gjelden.

Du bør ta kontakt med kreditor så raskt som mulig å bli enig om hvor mye du skal betale ned på gjelden hver måned, og nedbetalingstiden.

Å ha inkasso-gjeld er dyrt, og det å refinansiere gjelden kan gi deg lavere kostnader. I tillegg blir du kvitt inkassosaken.

Det er ikke bare banker som kan se at du har en sak som har gått til inkasso. Det kan være snakk om tjenester med etterskuddsvis betaling, slik som mobilabonnement, bredbånd, forsikring og til og med utleiere.

Å refinansiere gjeld som har gått til inkasso vil dermed hjelpe deg på veien tilbake til en bedre økonomisk hverdag.

Få oversikt over hvem du skylder penger

Hos gjeldsregisteret kan du finne informasjon om usikret gjeld. Så om du har fått forbrukslån eller kredittkort som har gått til inkasso, kan du finne det ved å logge inn der.

Har du regninger som har gått til inkasso, er ikke dette noe som dukker opp i gjeldsregisteret. Her må du logge inn hos, eller ta kontakt med, inkassoselskapet som har saken din.

Er det gjeld med pant som har gått til inkasso, må du huske på at den du skylder penger kan kreve panteobjektet solgt for å få dekket sitt krav.

Derfor er det ekstra viktig å ta grep raskt for å unngå tvangssalg. Ser du ingen annen løsning enn å selge boligen for å betale krav, er det gjerne lurt å gjøre dette frivillig. Ettersom man gjerne får mindre penger ved tvangssalg.

Refinansiering vil også kunne hjelpe deg ved at du samler gjelden i et lån med sikkerhet i bolig, og får ned kostnadene slik at det blir enklere for deg å betale det du skylder fra måned til måned.

Betal ned den dyreste gjelden først

Dersom du har flere kreditorer og ikke mulighet til å refinansiere gjelden, bør du forsøke å betale ned den dyreste gjelden først.

Nærmere bestemt gjelden med høyest effektiv rente. Dette vil gjerne være gjelden som har gått til inkasso, deretter kredittkort og forbrukslån.

Pass på at du betaler det du skal på de andre gjeldspostene også, slik at du slipper mer inkasso. Men har du mulighet til å betale inn ekstra, er det altså gjelden med høyest effektiv rente du bør prioritere.

Når du har betalt ned en gjeldspost i sin helhet, har du mer å rutte med i måneden. Da er det smart å legge noe av dette inn i neste gjeldspost.

Men det er også en god idé å forsøke å bygge seg opp en solid bufferkonto. Uforutsette utgifter er ofte en grunn til at man skylder penger, og en slik konto vil gjøre deg bedre rustet til dette.

Du har krav på å bli varslet om gjeld som sendes til inkasso

Du kan få inkassovarsel uten å motta purringer først. Inkassovarsel skal gi deg minimum 14 dager til å betale kravet. Gjør du ikke dette, vil du motta en betalingsoppfordring, som også vil ha minimum 14 dagers frist.

Kreditor må følge kravene for inkassovarsel. Det må være skriftlig og dessuten kan det ikke sendes ut før fristen for det opprinnelige kravet har gått ut.

Om inkassovarselet er sendt til deg på forsvarlig måte og i tide, ligger risikoen hos deg dersom det er problemer med posten. For eksempel om postgangen er forsinket eller at brevet blir borte.

Det er også ditt ansvar å ha oppdatert adressen din til enhver tid. Kommer inkassovarselet i retur fordi det ble sendt til gammel adresse, vil kreditor fremdeles ha dekning for kravet sitt.

Vil du ha problemer med å betale inkassovarselet innen fristen, bør du ta kontakt med kreditor så raskt som mulig.

Inkasso-problemer?
Vi hjelper deg med tilbud på refinansiering av inkasso. Gratis og uforpliktende tjeneste. Forutsetter ledig sikkerhet i bolig samt fast inntekt
Eksempel: Nominell rente: 7,15 % Effektiv rente: 7,97%, lån 2.000.000,- o/25 år, kostnad 2.298.261,- Totalt 4.408.261,-

Uenig i kravet?

Har du oppdaget en feil ved kravet du har mottatt? Da bør du ta kontakt med kreditor så raskt som mulig.

Dersom saken din går videre til forliksrådet, vil det være til hjelp om du kan dokumentere at du har tatt kontakt med kreditor.

Ta derfor vare på e-poster eller brev som sendes. Har du hatt telefonisk kontakt, skriv ned navnet på de du har snakket med, samt når. Unngå å slette telefonens samtalelogg, og ta gjerne et skjermbilde for å være sikker.

Dersom dine innvendinger mot kravet ikke blir sett på som åpenbart grunnløse, vil saken bli omtvistet. Da kan ikke kreditor kreve inn penger ved ordinær inkasso, men må avgjøres rettslig i Forliksrådet.

Dersom inkassobyrået fortsetter å drive inn inkasso etter du har protestert kan du klage dem inn til Finansklagenemda.

De kan avgjøre om inkassobyrået har brutt god inkassoskikk, eller lagt på gebyrer de ikke har rett til å legge på. De kan altså ikke hjelpe deg med det opprinnelige kravet, der er det forliksrådet som kan hjelpe.

Ta grep så raskt som mulig

Å ha regninger som har gått til inkasso gjør gjelden dyrere enn den trenger å være. I tillegg står du i fare for at økonomien kommer ut av kontroll.

Har du ikke mulighet til å betale kravet i sin helhet nå, vil det kanskje bli verre når gjelden vokser ytterligere med forsinkelsesrenter og gebyrer.

Det er også slik at man får skattefradrag for gjeldsrenter, men ikke på inkassogebyr. Derfor er det bedre å ha et ordinært lån, enn krav hos inkassobyrå.

Hvis saken din går videre til rettslig behandling vil det bli registrert betalingsanmerkning på deg hos kredittopplysningsbyråene.

Selv om det virker håpløst og du helst vil grave deg ned, er det viktig at du tar grep så raskt som mulig.

Kan du ikke betale det du skylder med en gang? Ta kontakt med kreditor og se om dere finner løsninger for å dele opp betalingen.

Du kan også forsøke refinansiering med sikkerhet i bolig. Da betaler den nye banken ned krav hos kreditorene dine, og du sitter igjen med et nytt lån hos dem, med lavere renter og som er lettere å håndtere.

Få hjelp til refinansiering med inkasso

Dersom du trenger hjelp med å bli kvitt inkassogjeld, kan et omstartslån være løsningen for deg. Det er et refinansieringslån du kan få selv om du har inkasso eller betalingsanmerkning.

Lånet forutsetter tilgang på ledig sikkerhet i bolig, og at du har fast inntekt å vise til.

Vi tar jobben med å forhandle omstartslån på vegne av deg. Tjenesten er kostnadsfri for deg, og tilbud du eventuelt mottar er helt uforpliktende.

Du starter søknaden i skjemaet rett under teksten.

Våre dyktige lånerådgivere er godt kjent med slike situasjoner, og vil sette i gang arbeidet så raskt som mulig etter søknaden er mottatt.

Har du spørsmål om søknaden din eller om omstartslån? Ta kontakt med oss på e-post: [email protected] eller telefon: 66 77 01 01, så hjelper vi deg så godt vi kan.

Refinansier inkassogjelden

Ruben Skumlien
Ruben Skumlien
Ruben Skumlien er leder for omstartslån og seniorrådgiver hos Tjenestetorget Finans. Med mange års erfaring fra både eiendomsmeglerbransjen, samt Bank- og Finansbransjen, bistår han alle sine kunder med optimal låneløsning innenfor alle ulike lånesegmenter. Han bistår i tillegg med verdifull rådgivning i investerings- og kjøpsprosessen innen eiendom.
Refinansier inkassogjelden