6 min lesetid
Sist oppdatert: 20 mars 2024

Bør du selge eller kjøpe bolig først?

Om du skal selge eller kjøpe bolig først vil avhenge av forutsetningene dine og markedet du skal selge i. Dette er tingene du bør tenke over.
Fyll ut låneskjema

Du vil finne fordeler og ulemper med begge deler, og du må finne ut av hva som passer din situasjon best.

Det er heller ikke sikkert din økonomi tillater deg å kjøpe ny bolig først. Du må ha solid økonomi for å kunne sitte med to boliger samtidig, og for å få mellomfinansiering.

Mens det å selge bolig først vil kunne sende deg ut på leiemarkedet en kortere periode, og du må flytte mer enn en gang. Samtidig som du ikke vet når riktig bolig vil komme på markedet.

Et kjøp starter gjerne med å søke om boliglån, mens et salg gjerne starter med en verdivurdering fra megler. Det å innhente tilbud på lån og megler koster deg ingenting, så det kan være lurt for å få overblikk.

Å kontakte banken for å få råd før du bestemmer deg for om du skal kjøpe eller selge først, kan være et godt tiltak for å bli mindre usikker.

Nytt boliglån?
Vi forhandler på vegne av deg, enten du skal kjøpe eller selge først. Gratis og uforpliktende tjeneste.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Fordeler og ulemper ved å kjøpe en ny bolig først

Å lete etter drømmeboligen kan ta tid, og det er ikke sikkert den dukker opp på et tidspunkt som passer med salget ditt. Dermed vil du ha bedre tid til å finne rett bolig til rett pris, om du velger å kjøpe først.

For det kan være en risiko for å ikke få solgt den gamle boligen så raskt som man ønsker. Dette kan gjøre deg mer desperat etter å selge, og du kan få mindre for boligen enn du hadde håpet på.

Det å beregne inn et tenkt verdifall på den gamle boligen, og kjøpe ny bolig deretter, som vil kunne minske risikoen for problemer.

Dessuten er det vanskelig å vite nøyaktig hvor mye du kan kjøpe bolig for, når du ikke vet hvor mye du kommer til å få solgt den gamle boligen for.

Tenker du å kjøpe en billigere bolig enn den du har i dag, er du ikke like avhengig av å vite hvilken pris du får for den gamle boligen med det første.

Det å kjøpe først i samme markedet er dermed noe du kan vurdere dersom økonomien din tillater det. Altså at du har en økonomi med mye å gå på, og solid buffer til å takle kostnadene knyttet til å ha to boliger samtidig.

Fordeler og ulemper med å selge bolig først

Velger du å selge bolig først, vil du få vite hvor mye du har å rutte med når du skal kjøpe ny bolig.

Du slipper kostnadene med å sitte med to boliger samtidig, men du trenger jo et sted å bo. Du kan dermed risikere å måtte leie om du skal selge før du kjøper.

Med mindre du finner en bolig for korttidsleie, vil det å leie ofte medføre oppsigelsestid. I tillegg kan boligen være mindre, slik at du eventuelt må leie lager for å få plass til alle tingene dine.

Det er mulig å sette en sen dato for overtakelse, for å gi deg bedre tid til å kjøpe ny bolig. Men det er ikke gitt at du vil finne drømmeboligen i tide, og du kan risikere å måtte finne et sted å bo i mellomtiden.

Om du bor i et uforutsigbart marked, er det vanskeligere å vite hvor mye du kommer til å få for boligen og hvor lang tid det kommer til å ta å selge boligen. Her kan det være lurt å rådføre seg med lokalkjente meglere.

Få hjelp med boliglån og mellomfinansiering
Kjøpe ny bolig før du har solgt den gamle? Vi hjelper deg med mellomfinansiering. Alle våre tjenester er gratis og uforpliktende.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Hva skjer om jeg ikke får solgt?

Dersom du ikke får solgt boligen, og overtakelsesdato for ny bolig nærmer seg, kan det bli dyrt fordi du sitter med to boliger. Snakk med megleren din om mulige tiltak. Kanskje selger du i lavsesong? 

Du og megleren din kan bli enig om å legge ut boligen på nytt. Kanskje da med en lavere pris, boligstyling, nye bilder, noen enkle oppgraderinger eller mer annonsering av den. 

Mener du det er meglerens feil at boligen ikke er solgt? I henhold til eiendomsmeglerloven kan man da si opp. Det anbefales å gjøre dette skriftlig, og du må være oppmerksom på at megleren kan ha krav på vederlag for jobb som allerede er utført.

En annen løsning kan være å se på muligheten for å få leid ut den gamle boligen for å kutte kostnader. Dette krever en del arbeid og oppfølging, men kan være nødvendig for å dekke kostnadene.

Dette er kun mulig om du har økonomi til å sitte med to boliglån over lengre tid. Du vil ikke kunne sitte med samlet gjeld som overstiger fem ganger egen inntekt. Men da er også verdt å nevne at leieinntekter også regnes som inntekt.

Skal du ha to boliger over en kortere periode, er det mellomfinansiering som gjelder.

Dette er mellomfinansiering

Mellomfinansiering er et midlertidig lån med varighet opp til 6 måneder. Du betaler ned lånet med pengene fra boligsalget ditt. Har du overskudd etter at det gamle lånet er nedbetalt, overføres dette til det nye lånet.

Renten på mellomfinansiering er noe høyere enn ordinært boliglån, men du kan få avdragsfrihet på det.

Husk at det ikke kun vil være rentekostnader du må betale. Begge boligene kan ha sine løpende utgifter. Slik som felleskostnader, kommunale avgifter, forsikring, strøm og lignende.

Det krever derfor en god økonomi for å ha mellomfinansiering. Det kan være lurt å legge frem ønsker og planer for banken først. Slik at du finner ut hvilke muligheter som passer for deg.

Skal du kjøpe ny bolig? Søk om boliglån gjennom oss, så forhandler vi lån på vegne av deg. Vi hjelper deg også med mellomfinansiering dersom det er aktuelt for deg. Du kan søke boliglån her.

Viktig å kjenne boligmarkedet der du selger og kjøper

Skal du kjøpe og selge bolig i samme marked, vil ikke økninger og nedgang i prisen ha like mye å si. Øker prisen for deg, øker den ofte for lignende boliger i samme marked også. Samme gjelder reduksjon av verdi.

I sentrumsnære områder er gjerne prisene mer forutsigbare, mens mer usentralt vil det gjerne ta lenger tid å selge bolig enn i byene.

Men det betyr ikke at det er helt uten risiko å selge bolig i byene heller. For trykket i boligmarkedet vil gjerne være sesongbasert. Det kan for eksempel være en del dødtid i markedet tett mot jul og om sommeren.

Lokalkjente eiendomsmeglere vet om både tilbud og etterspørsel på boligmarkedet i området de opererer i.

Mens bankene kan gi deg råd i forbindelse med hva som passer din økonomi. De vil også sitte på en del kunnskap om boligmarkedet.

Kjøpe ny bolig? Vi forhandler boliglån for deg

Dersom du skal kjøpe bolig, kan vi hjelpe deg med å forhandle boliglån på vegne av deg. Å få et godt tilbud på boliglån er en måte å få ned kostnader knyttet til boligen din.

Vi kan også hjelpe deg med mellomfinansiering, om det skulle bli slik at du blir sittende med to boliger samtidig.

Alle våre tjenester er både gratis og uforpliktende. Dermed har du ingenting å tape på å la oss finne tilbud for deg.

Trenger du eiendomsmegler? På vår søsterside Tjenestetorget, kan du fylle ut enkelt skjema og komme i kontakt med flere eiendomsmeglere samtidig. Du velger den beste.

Har du spørsmål om boliglån eller lånesøknaden din? Ta gjerne kontakt med oss på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected], så hjelper vi deg med det du lurer på.

Fyll ut låneskjema

Thomas Sagplads
Thomas Sagplads
Thomas Sagplads er daglig leder i Tjenestetorget Finans. Her hjelper han privatpersoner med å senke boliglånsrenten og realisere lånedrømmen. Dette gjør han med 20 års erfaring fra bank- og finansbransjen, med mange år i Nordea Bank. I tillegg kommer hans kompetanse innen juss fra Universitetet i Oslo godt med.