6 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Slik fungerer lån med medsøker

Hva vil det si å ta opp lån med medsøker? Mange er ikke klar over hvilket ansvar medsøkeren har når man søker om lån sammen. Les dette før søknaden sendes inn.
Fyll ut låneskjema

Det er flere grunner til at man kan ønske å søke forbrukslån med medsøker. For eksempel om man ville hatt problem med å få lån med kun sin egen inntekt. Eller om man trenger å få innvilget et høyere lånebeløp.

Men en medsøker kan også være to mennesker som har bestemt seg for å ta lån sammen. For eksempel om man er et par som ønsker å ta opp forbrukslån sammen for å pusse opp hjemme. Eller om man vil samle smålånene sine i et lån med bedre rente.

Dere kan avtale at kun en av dere skal betjene lånet. Likevel er det viktig å vite at en medsøker er like ansvarlig for å betale tilbake lånet, sammen med hovedsøker. Det kalles å være solidarisk ansvarlig.

Det vil si at hvis hovedsøker misligholder lånet, vil medsøkeren for eksempel kunne få betalingsanmerkninger, om de da ikke sørger for å betale.

Hva er forskjellen på medsøker og medlåntaker?

Det er vanskelig å se at det er en reell forskjell på det å være medsøker og medlåntaker. Fordi om man søker om lån sammen, vil man uansett ende opp som medlåntaker. 

I begge tilfeller ender du opp som økonomisk ansvarlig for lånet på lik linje som den du søker sammen med. I praksis tar dere opp lån sammen, og medsøker er derfor ikke det samme som lån med kausjonist.

Det ser også ut som medsøker oftere blir brukt angående forbrukslån, mens det sjeldent brukes om boliglån og billån. Derfor skal denne artikkelen handle om medsøker på forbrukslån.

Vi har også en artikkel om å søke lån med medlåntaker. Der går vi mer gjennom hvordan det er å søke boliglån sammen.

Medsøker øker sjansen for å få søknaden innvilget

Når man skal søke om lån uten sikkerhet, stiller man ikke med egenkapital eller pant. Dermed blir man vurdert på egen inntekt, gjeld og betalingsevne når man søker forbrukslån.

Det er altså din egen økonomi som bestemmer hvor mye du kan få i forbrukslån, og om du i det hele tatt får innvilget søknaden.

Har du flere dyre lån, er det særlig viktig å få innvilget en lånesøknad. I tillegg til at man naturligvis vil ønske at lånebeløpet dekker så mye av gjelden din som mulig.

Vær ærlig med den som vil stille som medsøker. For mange er det vanskelig å snakke om at man har mye gjeld, men det vil være en trygghet for medsøkeren at alle kortene er på bordet, og at du ønsker å gjøre noe med situasjonen.

Skal du for eksempel låne penger til noe som ikke anses som viktig, eller hastende, bør du tenke deg om. Vil du at medsøkeren skal sitte med økonomisk ansvar som kunne vært unngått?

Alternativ til forbrukslån med medsøker

Som nevnt, bruker man gjerne medsøker for å øke sjansen for å få innvilget lånesøknaden. Eller for å få låne en høyere sum enn man kan alene.

Har du mye dyr gjeld, kan det være vanskelig å få refinansieringslån for hele gjelden. Hvis du har ledig sikkerhet i bolig, kan det hjelpe deg på vei. I tillegg til at du kan få bedre rente.

Det billigste er om du har mulighet til å øke boliglånet du allerede har, for å betale gjeld. Men har du mye ugunstig gjeld, kan dette være vanskelig. Da vil et omstartslån kunne være løsningen for deg.

Dette er et refinansieringslån med sikkerhet i bolig, spesielt tiltenkt deg med mye dyr gjeld. Du kan til og med bruke det til å bli kvitt inkasso og betalingsanmerkninger, så lenge du møter kravene.

Du kan enten stille egen bolig som sikkerhet, eller ved realkausjon fra andre. Ofte er det foreldre eller annet nært familiemedlem som stiller som kausjonister.

Søke forbrukslån sammen?
Med én lånesøknad, får dere svar av flere banker og kan velge det beste tilbudet. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nom. rente fra 8,34-24,9 %. Eff. rente fra 9,8–38,54 %. Eks. eff. rente 11,9 %, 150 000 kr o/5 år, kostnad: 46 000 kr, totalt: 196 600 kr.

Hva bør man tenke på når man tar opp usikret lån sammen?

Bor man sammen med samboer eller ektefelle, vil økonomien flettes sammen på et eller annet vis. Selv om man ikke er gift. For eksempel går man til banken for å låne penger for å kjøpe bolig sammen. 

For å unngå konflikt ved eventuelt samlivsbrudd, kan man ha skriftlig samboeravtale og dele boligen rettferdig i skjøtet. Det er bedre å avtale slikt når man er glad i hverandre, enn når man krangler.

Tar man opp lån uten sikkerhet sammen, er det ikke nødvendigvis like lett. For eksempel kan den ene samboeren ville hjelpe den andre med sin gjeld. Derfor stiller de kanskje som medsøker på et lån til refinansiering.

Skulle dere da gå fra hverandre, kan det by på problemer at den samboeren er ansvarlig for et lån til noen de ikke vil ha noe med å gjøre. For å bli kvitt ansvaret, må hovedlåntaker i praksis søke om nytt lån. Det er ikke sikkert de får like høyt beløp som dere fikk sammen.

Låner dere penger uten sikkerhet for å pusse opp, er det igjen litt lettere. Fordi boligen kan få en verdiøkning som går dere begge til gode, om dere må selge ved samlivsbrudd. Noe som gjør at dere kan innfri lånet.

Å sitte som solidarisk ansvarlig med noen man ikke føler noe for lenger, er ikke en hyggelig situasjon. Du kan lese mer om hva som skjer med boligen ved samlivsbrudd her

Bør du stille som medsøker på forbrukslån?

Det er som nevnt flere fordeler når man søker forbrukslån med medsøker. Med to inntekter er det større sjanse for å få innvilget lånesøknaden, og at beløpet blir høyere. Sistnevnte er relevant om man har høy forbruksgjeld man vil få refinansiert.

I tillegg regnes renten du må betale ut fra risikoen banken har ved å låne ut penger. Det vil si at du kan få lavere rente om du søker med medsøker. Rett og slett fordi en ekstra inntekt minsker sjansen for at lånet blir misligholdt.

Du bør likevel tenke deg godt om før du stiller som medsøker, ettersom du blir ansvarlig for lånet på lik linje med den du søker sammen med.

Tåler økonomien din å være forpliktet til lånet gjennom hele nedbetalingstiden? Ønsker du det? Hva er din relasjon til hovedsøker? Hvordan er deres økonomi? Kommer relasjonen til å vedvare gjennom hele nedbetalingstiden?

Det kan skje uforutsette ting med hovedsøker. Slik som at de kan miste jobben og dermed stå med redusert inntekt. Det er derfor viktig å tenke over mulige forløp når du vurderer å stille som medsøker.

Søke forbrukslån med medsøker?

Når dere har tenkt dere nøye gjennom og stoler på hverandre, bør dere være enig om både lånebeløp og nedbetalingstid. For nye forbrukslån er maksimal nedbetalingstid 5 år.

Deretter gjelder det å finne det beste tilbudet for deres situasjon. Lavere rente gir lavere kostnader, som igjen gjør det tryggere å søke lån sammen. Fordi sjansen for mislighold minsker.

Du kan søke om forbrukslån fra flere banker samtidig med skjemaet øverst på siden. Forbrukslån til refinansiering kan du søke om i samme skjema. Da setter du lånebeløpet tilsvarende gjelden du vil refinansiere.

Etter du har fylt ut søknaden, vil du får svar raskt fra flere banker. Ved å sammenligne forbrukslån fra flere banker, får du bedre oversikt over markedet. Slik at du kan ta et opplyst valg.

Å sammenligne forbrukslån via oss er helt gratis, og tilbudene dere mottar er helt uforpliktende.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.
Fyll ut låneskjema