Ved et samlivsbrudd mellom samboere med felles bolig, kan det være slik at den ene parten ønsker å kjøpe ut den andre. Da er det nødvendig at dere klarer å bli enig om en salgssum, og at den som vil ta over boligen har råd til å sitte med lånet alene.
Det trenger ikke handle om vond vilje fra ekspartneren din, det kan rett og slett være vanskelig, upraktisk og til tider umulig for dem å finne ordninger som ikke har med salg å gjøre.
Din tidligere samboer ønsker nok å få ut egenkapitalen sin fra boligen, slik at de kan gå videre med å kjøpe seg en ny bolig.
Det er mulig å komme til en ordning hvor du leier deres del av boligen, men dette kan fort bli vanskelig. Det må være en rettferdig leiepris som gjør at de har råd til å betale lånet sitt, og i tillegg må de betale skatt av gevinsten. Da er du fort tilbake til start, at du ikke har råd til det.
Løsningene vi går gjennom under handler derfor ikke om å prøve å avtale en ordning med ekskjæresten din, men tar utgangspunkt i at du forsøker å kjøpe dem ut av boligen.
Banken kan ha mulighet til å vike fra kravene
Det er flere krav når man skal låne penger, og man har det som kalles låneramme. Denne bestemmer hvor mye lån du maksimalt kan ha. Du kan altså ikke ta opp gjeld som vil gjøre at gjelden overstiger lånerammen.
For å finne din låneramme, tar du din egen årsinntekt ganger fem, og trekker fra den totale gjelden din. Det vil si boliglån, studielån, forbrukslån, kredittkort, billån og økningen av boliglånet som følger det å overta felles bolig.
Bankene har en fleksibilitetskvote, som gjør at de i visse tilfeller kan vike fra krav når de gir lån. Denne kvoten blir ofte brukt på eksisterende kunder i banken, for eksempel ved samlivsbrudd.
Men det må fremdeles være forsvarlig å la deg sitte med lånet alene. Dette kalles for betjeningsevne, og bankene regner den ut fra en tenkt økning i rente.
Du må dermed ha økonomiske forutsetninger for å tåle en tenkt økning i rente på minst 3 prosent, og minimum en rente på 7 prosent.
Betjeningsevnen er det kravet som er vanskeligst for bankene å være fleksible på, så om dette er grunnen til at du ikke har råd til å overta felles bolig, kan det være dere er nødt til å selge boligen.
Ikke nok egenkapital i boligen til å ta over felles bolig?
Som du kanskje husker fra da dere kjøpte boligen sammen, er at det kreves 15 prosent egenkapital når man skal låne til bolig.
Når du skal kjøpe ut samboer, må du også kjøpe deres egenkapital i boligen, i tillegg til å ta over lånet. Har verdien på boligen steget, deler dere økningen prosentvis etter hvor stor andel dere eier hver.
Du må altså ha 15 prosent egenkapital i boligen etter du har kjøpt ut samboeren.
Mangler du egenkapital, men har tilstrekkelig betjeningsevne til å betale på lånet alene, kan det å skaffe seg en kausjonist være en mulig løsning.
Kausjonisten stiller sikkerhet i sin egen bolig, for å kompensere for det du mangler i egenkapital selv. De blir ansvarlig for å betale det de har stilt sikkerhet for, dersom du misligholder lånet ditt og det blir tatt rettslige skritt mot deg.
Det er derfor viktig at du og kausjonisten kan stole helt på hverandre. Normalt er kausjonisten nær familie, slik som foreldre.
Du har mulighet til å frigjøre kausjonisten når du senere har opparbeidet deg nok egenkapital selv.
Når eneste mulighet er salg av bolig
Ofte er det vanskelig å sitte igjen med felles bolig alene. Det blir rett og slett for dyrt, og det er ikke alltid så lett å gjøre noe med på kort sikt. Da må man selge.
Når man har bodd i boligen i over 1 av de 2 siste år, kan man selge den uten å skatte av gevinsten. Har boligen økt i verdi, er dette dermed egenkapital du kan bruke til å kjøpe ny bolig.
Dere bør velge en eiendomsmegler dere begge samarbeider godt med, slik at de kan gjøre en god jobb for å få en god salgssum for dere.
Når salg av bolig er over, må dere dele pengene etter eierbrøken dere har definert i skjøtet og/eller samboerkontrakt. Kanskje må du leie en liten periode, men forhåpentligvis sitter du med nok igjen etter salget til å kunne kjøpe deg en bolig du har råd til å sitte med alene.
Hvordan kan Tjenestetorget Finans hjelpe?
Det er mange følelser som går gjennom en ved et brudd, og enda mer frustrerende er det om det viser seg å være vanskelig å kjøpe ut samboer.
Når du søker boliglån gjennom oss, får du en personlig lånerådgiver som sammen med deg prøver å finne den beste løsningen for din situasjon.
Jobben vi gjør for deg er uten kostnad, og tilbud du eventuelt mottar fra en av våre samarbeidsbanker er helt uforpliktende.
Våre lånerådgivere har bred erfaring, og ser raskt hvilke muligheter som finnes for deg.
Har du spørsmål om søknaden din eller boliglån? Ta kontakt med oss på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected], så hjelper vi deg så raskt som mulig.