7 min lesetid
Sist oppdatert: 21 august 2023

Gode argumenter når du skal reforhandle lån

Det å reforhandle lån kan spare deg for mye penger. Kanskje sitter du på gode argumenter for at du skal få lavere rente, uten at du vet det.
Fyll ut låneskjema

Noen kan kanskje tenke at det er litt skummelt å skulle forhandle med banken sin, men det verste som kan skje deg er at du får et nei.

Dersom du får et nei, betyr det enten at du har så lav rente som du kan ha, eller at banken din ikke er konkurransedyktig.

Derfor kan det være lurt å skaffe seg oversikt over markedet først, men det er også lurt å være kjent med hvilke faktorer som gjør at du kan få lavere rente.

I denne artikkelen skal vi gå gjennom flere argumenter for at du kan få bedre rente på boliglånet ditt. Skal du reforhandle billån eller forbrukslån? Vi har et avsnitt om det også!

Sjekk om du kan spare penger på boliglån
Vi forhandler boliglån på vegne av deg med banker vi samarbeider med. Gratis og uforpliktende tjeneste.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Hva vil det si å refinansiere boliglånet?

Kort forklart, handler refinansiering av boliglån om å omorganisere gjelden på et vis. Selv om de fleste kanskje forbinder refinansiering med å søke om nytt lån i en annen bank for å flytte boliglånet over til dem.

Refinansiering av boliglån kan innebære:

  • Forhandle frem nye vilkår for lånet

  • Flytte boliglån til en annen bank

  • Øke boliglånet, for eksempel for å refinansiere annen gjeld, kjøpe bil eller pusse opp

  • Endre nedbetalingstiden på boliglånet

  • En kombinasjon av de overnevnte

Skal du reforhandle boliglånet kan refinansiering fort bli aktuelt for deg, dersom du ønsker å spare mest mulig penger.

Du har fått lavere belåningsgrad

Du kjenner sikkert til begrepet belåningsgrad. Det er forholdet mellom gjeld og verdien på boligen din. Desto lavere belåningsgrad du har, desto bedre sikkerhet har banken.

Minimumskravet for egenkapital er 15 prosent. Noe som vil tilsi en belåningsgrad på 85 prosent.

Du får ned belåningsgraden etter hvert som du betaler avdrag på boliglånet ditt, men også når boligens verdi har steget. Skulle den synke, vil du da få høyere belåningsgrad.

Den beste renten får du ofte når belåningsgraden din er under 50 prosent.

Men banken kan ha andre satser for eksempelvis under 60 prosent, og under 75 prosent. Derfor kan det lønne seg å sjekke. Benytt deg gjerne av vår belåningsgrad-kalkulator under:

Er det lenge siden du har fått sjekket verdien på boligen, kan det være lurt å skaffe en ny e-takst.

Du har fått bedre økonomi

Som nevnt, så beregner banken renter ut fra hvor stor risiko de har for å ikke få tilbake pengene de har lånt ut.

Dersom du har fått bedre inntekt, vil det gjøre deg til en tryggere lånekunde. Dermed kan det lønne seg å ta en telefon til banken og spørre om du kan få lavere rente etter lønnsøkning.

Er det lenge siden du har fått mer i lønn? Da bør du kanskje se på mulighetene for å forhandle lønn. Har du hatt gode resultater på jobb, økt ansiennitet, økt ansvar eller tatt kurs? Det kan være gode grunner for lønnsøkning.

Noe annet som hjelper er om du har betalt ned gjeld. Ikke bare boliglånet, men eksempelvis forbrukslån eller billån.

Har du mulighet til å betale ned mer på lån, bør du prioritere lånet med høyest effektiv rente. Det kan også være mye penger å spare på å refinansiere forbrukslån og kreditter, særlig om du har flere og kan samle flere lån i et.

Du er medlem av en fagforening eller annen organisasjon

Noen fagforeninger og organisasjoner har gunstige avtaler med banker som gir lavere rente til sine medlemmer.

Er du allerede organisert, kan det være penger å spare på å flytte boliglånet til banken som samarbeider med din forening.

Du kan blant annet få forsikringer gjennom fagforeningen, og spare penger. I tillegg er kontingenten for fagforeningen fradragsberettiget, slik at du vil få igjen mye av det du betaler.

Før du eventuelt melder deg inn, bør du ta stilling til om du ønsker å være organisert, og hvilken forening som passer din bransje.

Du kvalifiserer til grønt boliglån

Dersom du har en bolig som er energiklasse A eller B, vil banken kunne tilby deg et grønt boliglån. Dette lånet har gjerne bankens beste renter.

Du kan også få deler av boliglånet ditt som grønt boliglån, dersom du tenker å øke lånet for å gjøre grønne oppgraderinger av boligen din.

Etter oppgraderingene er gjort, kan du forsøke å få ny energimerking av boligen, og dermed kvalifisere til at resten av lånet blir et grønt boliglån.

En annen fordel med å gjøre grønne oppgraderinger, er at det også kan øke verdien på boligen. Noe som kan gi deg lavere belåningsgrad, eller gi deg mer igjen ved et eventuelt salg.

I tillegg vil en mer energieffektiv bolig, kreve mindre energi til oppvarming. Som igjen kan spare deg for penger til strømregningen.

Du kan få lavere rente hos en annen bank

Konkurransen på lånemarkedet er tøff, og det knives om lånekundene blant bankene. Derfor er det ikke nødvendigvis lurt å være trofast kunde.

I stedet kan du til fordel benytte deg av denne konkurransen som grunnlag for å forhandle. Du kan gå til en annen bank og spørre om de kan gi deg bedre rente på lånet du har i dag.

Det er den nye banken som tar seg av prosessen med å flytte boliglånet og pantet til dem. Det er gjerne et etableringsgebyr, men på sikt kan dette lønne seg.

Du kan også få fradrag for renter og kostnader i forbindelse med refinansiering av boliglån. Deriblant etableringsgebyr og eventuell e-takst.

Velger du å likevel reforhandle boliglånet i banken din, kan et tilbud fra en annen bank være et godt grunnlag for pruting på renter. Kan de ikke matche tilbudet, vet du at du ikke har noe å spare på å være trofast.

Sjekk om du kan spare penger på å flytte boliglånet
Vi forhandler på vegne av deg med banker vi samarbeider med. Gratis og uforpliktende tjeneste.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Styringsrenten har gått ned

Når styringsrenten fra Norges Bank går opp, kan banken være kjapt ute med å sette opp dine renter også.

Spørsmålet er om de er like raske til å sette den ned igjen om styringsrenten går ned.

Her lønner det seg å følge med, og her gjelder det å følge med i markedet. Finn ut hva andre banker tilbyr for å vite om din bank er konkurransedyktig.

Du kan ta kontakt med banken og spørre om renten din kommer til å bli satt ned. Det er ikke vits å legge skjul på at du ser deg om på markedet.

Går renten opp på annen gjeld, kan det lønne seg å se seg om etter bedre tilbud der også. Eventuelt reforhandle lånene dine.

Reforhandle rente på lån uten sikkerhet

Når du har et boliglån, kan du vise til mer sikkerhet når du eier mer av verdien på boligen selv. Mens for forbrukslån, kredittkort og andre typer lån uten sikkerhet, har man ikke dette kortet.

Har man fått bedre økonomi, og dermed en høyere kredittscore, kan dette hjelpe deg med å få ned renten på et forbrukslån.

Men prosessen med å refinansiere forbrukslån er enklere enn med lån med pant, ettersom man slipper å flytte pantet. Derfor kan det være mye penger å spare på å sjekke hos flere banker om å du kan få bedre rente.

Vi har en sammenligningstjeneste for lån uten sikkerhet du kan benytte deg av. Da trenger du kun sende inn én søknad, og få lånetilbud fra flere banker samtidig.

Alle våre tjenester er både gratis og uforpliktende.

Få gratis hjelp til refinansiering av boliglån

Skal du reforhandle lånet? Sjekk om du kan få bedre rente hos en annen bank. Vi tar jobben med å forhandle på vegne av deg med banker vi samarbeider med.

Vi kommer tilbake til deg med det beste tilbudet vi fikk til basert på dine behov og din situasjon.

Alle våre tjenester er både gratis og uforpliktende. Dermed har du ingenting å tape på å sjekke om du kan få lavere rente hos en annen bank.

Du kan søke enten du bare ønsker å sjekke om du får lavere rente, øke boliglånet eller annen form for refinansiering. Vi kan også hjelpe deg med å refinansiere forbrukslån.

Har du spørsmål om å refinansiere boliglån eller om søknaden din? Ta kontakt på e-post: [email protected] eller telefon: 66 77 01 01, så gir vi deg hjelp.

Fyll ut låneskjema

Thomas Sagplads
Thomas Sagplads
Thomas Sagplads er daglig leder i Tjenestetorget Finans. Her hjelper han privatpersoner med å senke boliglånsrenten og realisere lånedrømmen. Dette gjør han med 20 års erfaring fra bank- og finansbransjen, med mange år i Nordea Bank. I tillegg kommer hans kompetanse innen juss fra Universitetet i Oslo godt med.