5 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Hva skal til for å få lån med sikkerhet i bil?

Lån med sikkerhet i bil er kun forbeholdt billån. Du kan altså ikke få lån til andre ting med pant i bil, men kun pant i fast eiendom.
Fyll ut låneskjema

For å definere lån med pant: du stiller med sikkerhet i et panteobjekt. I dette tilfellet er det en bil. Når man stiller med sikkerhet i bil eller annet, gir det banken rett til å kreve panteobjektet solgt for å få igjen så mye som mulig av pengene de låner ut.

En bil er ikke ansett som like god sikkerhet som fast eiendom. Blant annet fordi verdifallet på bil kan være betraktelig.

I tillegg er markedet for bruktbil mer uforutsigbart enn boligmarkedet. Endringer i boligmarkedet skjer gjerne over lang tid, og er derfor mer stabilt.

Du kan få opptil 100 % finansiering av bilen, uavhengig om du har sikkerhet i bilen eller ikke. Kan du stille med noe egenkapital vil dette gi deg et rimeligere lån.

Få tilbud på lån med sikkerhet i bil
Vi hjelper deg billånet. Gratis og uforpliktende tjeneste.
Nominell rente fra 6,80 %. Eks. effektiv rente 8,17 % 250 000 kr o/ 7 år. Kostnad kr: 77 936 kr, totalt kr: 327 936 kr

Bilen som sikkerhet for lånet

Når du tar opp billån med sikkerhet i bilen, er det bilen som er bankens panteobjekt. Det vil si at det er bilen banken kan kreve solgt, dersom du misligholder lånet.

Derfor krever banken at du har en form for kaskoforsikring på bilen, når du har lån med sikkerhet i bil.

Med bilen som sikkerhet for banken, så vil det være en del risiko knyttet til at bilen kan totalvrakes eller bli stjålet. Kaskoforsikringen skal være sikkerhet for at banken får pengene sine tilbake.

Det er også mulig å søke om lån uten krav til kasko, men da kan ikke banken gi deg lån med sikkerhet i bil.

Billån uten pant i bilen

Dersom du kjøper en eldre bil med noe lavere verdi, vil det på et punkt ikke lønne seg for verken deg eller banken å gi deg lån med pant i bilen.

Alternativet er da kaskofritt billån. Dette er et billån uten pant i bilen. Når banken ikke har bilen som sikkerhet, krever de heller ikke kasko.

Ansvarsforsikring er obligatorisk for alle biler som er registrert, selv for en bil med kaskofritt billån. Har du ikke ansvarsforsikring mens bilen er registrert, vil du motta dagbøter for hver dag den ikke har forsikring.

Billån uten sikkerhet i bil er ikke det samme som billån uten egenkapital. Det er mulig å få billån med sikkerhet i bilen uten å stille egenkapital. Det å stille egenkapital kan gi deg lavere rente.

Billån med pant i boligen din

Dersom du skal kjøpe bil, er det mulig å øke boliglånet for å finansiere kjøpet. Det vil gi deg noe lavere rente, og dermed gjøre bilen billigere for deg.

Det er nødvendig med ledig sikkerhet i boligen, dersom du skal finansiere bilkjøpet, eller flytte eksisterende lån inn i boliglånet.

Du må minimum ha 15 % egenkapital av boligens verdi i boligen, og det er hva enn som er over det som anses som ledig sikkerhet.

Å bake billånet inn i boliglånet egner seg aller best for de som allerede har betalt ned en del på boliglånet sitt. Det å øke boliglånet vil gi noe mindre fleksibilitet, for eksempel om du trenger den ledige sikkerheten til noe annet.

Det kan for eksempel være oppussing, kjøp av hytte eller om du tenker å selge boligen for å kjøpe en større i nær fremtid.

Bake billånet inn i boliglånet?
Vi forhandler frem uforpliktende tilbud på boliglån på vegne av deg. Gratis og uforpliktende tjeneste.
Nominell rente fra 6,80 %. Eks. effektiv rente 8,17 % 250 000 kr o/ 7 år. Kostnad kr: 77 936 kr, totalt kr: 327 936 kr

Kan man stille den gamle bilen som sikkerhet for ny bil?

Pant i bil er bare mulig å registrere ved opprettelse av nytt lån. Pantet kan flyttes til en annen bank etter opprettelse.

Skal banken ta pant i bil, så er det kun i forbindelse med finansiering av den samme bilen. Banken kan ikke bruke bilen som sikkerhet for kjøp av annen bil, bolig eller annet.

Dette er ikke mulig selv om du har en bil hvor lånet er fullstendig nedbetalt.

Selv om det er mulig å flytte billånet til en annen bank, kan ikke billånet flyttes til en annen bil.

Har du restgjeld på bilen som ikke dekkes av salgsbeløpet, må du betale ned gjelden eller refinansiere den til et eget lån. Du kan for eksempel refinansiere restgjelden ved å øke boliglånet, eller med refinansieringslån uten sikkerhet.

Lønner det seg med lån med sikkerhet i bilen?

Fordelen med et lån med sikkerhet i bil er at du får lavere rente, enn hvis du har et billån uten sikkerhet.

Samtidig må man betale for kaskoforsikring, som gjerne er en ganske kostbar forsikring. Men skulle bilen din bli ødelagt uten tilstrekkelig forsikring, ville du måttet sitte med hele lånet, og ingen bil.

Kaskofritt lån har høyere rente enn et billån med pant i bil, men du slipper til gjengjeld kaskoforsikring. I tillegg får man ikke kaskofritt billån med mindre det er snakk om bil med noe lavere verdi.

Med lavere verdi på bilen, vil man gjerne ikke havne i økonomisk bakevje ved å sitte igjen med lånet på bilen.

Få tilbud på billån med sikkerhet i bil

Tenker du å søke lån med sikkerhet i bil? Vi hjelper deg med lånetilbud, slik at du får et så bra lån som mulig.

Du starter søknaden enkelt med skjemaet rett under teksten. Du trenger ikke vite hvilken bil du skal kjøpe enda.

Alle våre tjenester er både gratis og uforpliktende. Dermed har du ingenting å tape på å la oss prøve å få til et godt tilbud på billån for deg.

Har du et eksisterende billån, med eller uten pant i bil, kan vi hjelpe deg med å refinansiere dette inn i boliglånet. Du kan søke om refinansiering av boliglånet ditt her.

Har du spørsmål om søknaden din eller billån generelt? Ta kontakt med oss på [email protected] eller telefon: 66 77 01 01, så hjelper vi deg.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.
Fyll ut låneskjema