6 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Refinansiering uten medsøker

Det er mulig å søke om refinansiering uten medsøker, så lenge økonomien din er god nok. Her går vi gjennom hva som skal til for å få refinansiering.
Fyll ut låneskjema

Når vi snakker om refinansiering i denne artikkelen, så mener vi når man samler lån i et lån med lavere rente. Eller om man har et enkelt lån som man ønsker å få bedre rente på. Altså refinansiering uten at man samtidig øker den totale gjelden sin.

Skal du søke om refinansiering, så har du allerede fått innvilget lån fra før, som i teorien skal bety at du på et tidspunkt skal ha hatt økonomien til å betjene disse.

Har økonomien din endret seg siden den gangen, kan det gjøre det vanskeligere å få refinansiering uten medsøker. Det vil likevel være verdt å gi det et forsøk, for det å samle flere smålån for å bedre oversikt, bedre vilkår og bedre rente.

Dersom du har betalingsanmerkninger eller inkasso, vil situasjonen stille seg annerledes. Det er likevel mulig å få refinansiering, men du trenger sikkerhet i bolig.

Sammenlign refinansiering fra flere banker samtidig
Få tilbud fra flere med et enkelt skjema. Gratis og uforpliktende sammenligningstjeneste.
Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nom. rente fra 8,34-24,9 %. Eff. rente fra 9,8–38,54 %. Eks. eff. rente 11,9 %, 150 000 kr o/5 år, kostnad: 46 000 kr, totalt: 196 600

Disse kravene må oppfylles for å få refinansiering

Det er ulike krav for å få refinansiering, men det er ikke i utgangspunktet noe krav om at du må ha med medsøker. Det er i så fall relevant hvis økonomien din ikke er tilstrekkelig for å betjene lånet.

Her er kravene for å få refinansiering knyttet til inntekt og gjeld:

  • Økonomien din må tåle en tenkt økning i rente på minst 3 prosent, og minimum 7 prosent rente.

  • Du må kunne vise til fast inntekt

  • Du kan ikke ta opp lån som vil gjøre at din totale gjeld overstiger fem ganger egen inntekt

I tillegg vil det være aldersgrense på normalt 20 år eller eldre, og du må være norsk statsborger eller hatt fast bostedsadresse i Norge i minst 3 år.

Dersom gjelden har gått til inkasso, eller du har betalingsanmerkning, vil du måtte søke hos en spesialistbank som tilbyr refinansiering til tross for dette.

Refinansiering med betalingsanmerkning eller inkasso?

Det er flere banker som tilbyr refinansiering med sikkerhet for de som har betalingsanmerkning eller inkasso.

Dette er banker som spesialiserer seg på mer kompliserte saker, og lånetypen kalles gjerne for et omstartslån.

Kravet er at du må kunne stille med sikkerhet i din egen bolig, eller om du har en kausjonist som kan hjelpe deg. I tillegg til ledig sikkerhet, må du ha fast inntekt for å betjene lånet.

Høres dette ut som noe for deg? Vi hjelper deg med å refinansiere ved at vi forhandler med banker vi samarbeider med på vegne av deg.

Alle våre tjenester er gratis, og alle tilbud du mottar er helt uforpliktende. Du kan søke om omstartslån her.

Refinansiering med kausjonist

Medsøker er et ord man gjerne bruker i forbindelse med lån uten sikkerhet. Det er effektivt det samme som medlåntaker, og betyr at man sammen er ansvarlig for hele lånet. Dette kalles for solidarisk ansvar.

Man søker med to inntekter, og øker da sjansen for å få lån. Hvis en misligholder lånet, vil dette gå utover den andre umiddelbart. Selv om dere blir enig om at bare en skal betale tilbake på lånet, så bør den andre følge med og se at alt går riktig for seg.

Et alternativ kan være å søke refinansiering med kausjonist. Dette blir da en person som stiller sikkerhet i sin egen bolig for at du skal få refinansiering.

De blir da ansvarlig for det de har garantert for først etter du misligholder lånet. De vil også bli varslet dersom du misligholder lånet.

Kausjonistrollen er en seriøs forpliktelse for begge parter, og det er viktig at dere stoler på hverandre. Oftest er det nær familie som stiller som kausjonist.

Selv om du søker med kausjonist, må økonomien din tilfredsstille kravene. Du må altså ha fast inntekt, og denne må være god nok til å kunne tåle eventuelle renteøkninger.

Lån med sikkerhet gir lavere rente enn lån uten sikkerhet

Selv om du ikke har betalingsanmerkninger eller inkasso, vil refinansiering med sikkerhet gi best rente. Har du ledig sikkerhet i boligen din, er det noe du bør vurdere.

Banken har mer sikkerhet når du refinansierer med pant i bolig. Siden renter regnes ut fra hvor høy risiko banken har for å ikke få pengene sine tilbake, kan de da også sette en lavere rente når du har sikkerhet.

Med lavere rente kan det bli lettere å få refinansiering, fordi inntekten din ikke trenger å tåle en like høy rente som med et forbrukslån. Dermed kan det bli lettere å få refinansiering uten medsøker med sikkerhet.

Fast inntekt er en forutsetning, og du må ha ledig sikkerhet. Belåningsgraden må være under 85 prosent, og det må være langt nok under til at den dekker gjelden du ønsker å refinansiere.

Belåningsgraden sier noe om forholdet mellom gjeld knyttet til boligen og boligens verdi. Er du usikker på belåningsgraden din, kan du få en pekepinn med denne kalkulatoren:

Vi kan hjelpe deg med å forhandle nytt boliglån hvor du baker inn gjeld uten sikkerhet. Det er gratis, og du søker via denne siden.

Får du ikke refinansiering?

Dersom du har prøvd å søke om refinansiering uten medsøker hos flere banker, samt sett på mulighetene for omstartslån, trenger du en strategi for å kvitte deg med gjelden.

Gjeld uten sikkerhet er gjerne den gjelden med høyere rente, og da særlig kredittkort. Kan du betale ekstra på noe av gjelden, så er det da lånet med høyest effektiv rente du bør prioritere først.

Når et lån er innfridd, frigjør du penger og kan putte disse inn i det neste lånet.

Etter du har blitt kvitt mer gjeld, kan du forsøke å søke refinansiering uten sikkerhet igjen. Da kan det plutselig gå bedre. Eventuelt kan du forsøke å søke om refinansiering på kun noen av lånene dine, og se om du får det.

Selv om det er fristende å bli gjeldfri raskere, så er det viktig at du ikke setter av mer enn du klarer til ekstra nedbetalinger.

Sørg for at du har en bufferkonto for uforutsette utgifter. Om det plutselig skulle dukke opp uforutsette utgifter kan en bufferkonto hindre deg fra å ta opp et nytt lån, og dermed holde deg på veien til å bli gjeldfri.

Få bedre oversikt over markedet med en sammenligningstjeneste

Vil du sjekke om du kan få lavere rente med refinansiering uten sikkerhet? Sammenlign refinansiering fra flere banker samtidig med vår gratis sammenligningstjeneste. Alle tilbud du mottar er uforpliktende.

Du kan søke med skjemaet rett under teksten. Når du søker refinansiering uten sikkerhet pleier du normalt å få svar ganske raskt, da prosessen med usikrede lån i stor grad er automatisert.

Dersom det mangler informasjon om deg, eller bankene trenger mer dokumentasjon for å vurdere søknaden din, vil du få beskjed om det etter du har søkt.

Trenger du refinansiering med sikkerhet? Da forhandler vi lån på vegne av deg, og kommer tilbake med det beste tilbudet. Tjenesten er gratis og uforpliktende, og du søker her.

Har du spørsmål om refinansiering eller om søknaden din? Vi hjelper deg gjerne på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected].

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.
Fyll ut låneskjema