5 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Guide til grønt boliglån

Grønt boliglån er et rimeligere lån for deg som kjøper eller har bolig med energimerke A eller B, eller gjøre oppgraderinger som gir boligen bedre energimerking
Fyll ut låneskjema

Grønne lån er en måte for banken å bidra til at kundene skal ta bærekraftige og grønne valg, ved å ha lavere rente som gulrot.

En bolig med energimerke A eller B er en miljøvennlig bolig, og kan vise seg å være en god investering for både deg og kloden.

For å få grønt boliglån må du kunne dokumentere at boligen har energimerkingen som kreves.

Dokumentasjon kan være energiattest, takst eller kjøpskontrakten fra boligkjøpet.

Kjøpe klimavennlig bil? Les om grønt billån her.

Vi forhandler grønt boliglån for deg
Sjekk om du kan få bedre rente. Helt uforpliktende og gratis tjeneste.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Typiske tiltak som må til for å få energimerke A eller B

Energimerkingen er basert på hvor energikrevende det er å holde stabil temperatur innendørs, og hvilken energikilde som benyttes til dette.

Eksempler på tiltak som gjerne hjelper på å få energimerke A og B:

  • Bedre isolasjon og vinduer enn kravene i byggeforskriftene

  • Dersom boligen har varmepumpe eller solenergi

  • Tykkere vegger

  • Balansert ventilasjon

  • Nattsenking

Det er også mulig å få grønt energilån til å gjøre tiltak som gir energibesparelser i boligen. Om boligen ender opp med energiklasse A eller B etter tiltakene, kan hele boliglånet refinansieres til et grønt boliglån.

Disse begrepene være nyttige å kunne om du tenker å kjøpe grønn bolig:

  • Nullhus produserer like mye energi som det bruker i løpet av et år

  • Plusshus produserer mer energi enn det bruker i løpet av et år

  • Passivhus har passive tiltak for å minimere energibruken (for eksempel isolering og tykkere vegger).

Energiklasse A eller B kan lønne seg

I tillegg til at en mer energieffektiv bolig er bedre for miljøet, kan det også gi deg ytterligere besparelser utover å ha et grønt lån.

En energieffektiv bolig med energimerke A eller B, bruker mindre strøm enn boliger med dårligere energikarakter. Det vil gi utslag på strømregningen din.

Har du passivhus med solceller, kan du faktisk tjene penger på strømmen du produserer.

Om man tenker å selge boligen etter noen år, kan det være et tryggere kjøp for mange. Kanskje fordi man ikke ønsker utgifter til å gjøre slike oppgraderinger selv.

Men det er heller ikke umulig at kravene i byggeforskriftene i Norge eller EU kan endre seg etter tid. Da kan energimerket plutselig være verdt langt mer.

Oppgradert boligen allerede?

Du kan få grønt boliglån for din eksisterende bolig, dersom den møter kravene for energimerkingen.

Har du fått energikarakter A eller B, må du få bekreftet dette med en energiattest.

Banken kan også be deg om å skaffe ny e-takst for å få et oppdatert verdiestimat på boligen, og dermed ny utregning av belåningsgraden.

At boligen har gått opp i verdi, vil gjøre belåningsgraden din lavere. Dette gir deg mer sikkerhet, og dermed kan du få bedre rente. Dette gjelder selv om du ikke har gjort grønne valg for boligen enda.

Med vår belåningsgrad-kalkulator kan du få en pekepinn på hva belåningsgraden din ligger på:

Slik skaffer du ny energimerking

En energiattest kan du lage selv på Enova sine nettsider for energimerking. Her logger du inn og fyller ut informasjon om boligen selv. Du kan velge mellom enkel og detaljert registrering, men du må velge sistnevnte for å en presis energikarakter.

Det finnes også energirådgivere som tilbyr hjelp til energimerking av bolig.

Energirådgiveren kan hjelpe deg før du kommer i gang med tiltak. De kan gå gjennom boligen for å identifisere og kartlegge hvilke energitiltak som passer for din bolig.

Dette kan lønne seg for å få treffsikre råd, slik at du kan investere i riktige tiltak som sparer deg for mest mulig penger.

Kostnaden til energirådgiver varierer ut fra boligens størrelse, beliggenhet og tilstand. Det er mulig å søke Enova om å få dekket noe av kostnaden til energirådgiver.

Det kan være lurt å sjekke tilbud fra flere energirådgivere, for å få den beste prisen. Du kan legge ut anbud gratis på vår søsterside Anbudstorget.

Grønt boliglån til grønne oppgraderinger

Med en eldre bolig, kan bankene gi deg grønt boliglån, også kalt grønt energilån, om du tar grønne valg for oppgraderingen av boligen.

Bankene har gjerne en nedre grense for hvor mye energibesparelse tiltakene må ha for at du skal kunne få grønt boliglån til tiltakene. Da kan det være bra å ta flere tiltak samtidig, fremfor litt og litt.

Da øker du boliglånet for å gjøre tiltakene, og det er kun denne økningen som får bedre rente enn det ordinære boliglånet.

Men om boligen ender opp med å ha energimerke A eller B etter du har pusset opp, kan hele boliglånet refinansieres til å bli et grønt boliglån.

Noen tiltak du kan sette i gang er etterisolasjon, nye vinduer og dører, nattsenking, balansert ventilasjon, varmepumpe eller solenergi.

Du må ha ledig sikkerhet i boligen for å kunne øke boliglånet for å pusse opp.

Vi forhandler grønt boliglån for deg

Enten du har boliglån i dag og skal oppgradere, eller tenke å kjøpe en bolig med energimerke A eller B, kan vi hjelpe deg med ditt grønne boliglån.

Vi i Tjenestetorget Finans forhandler nytt tilbud på boliglån på vegne av deg. Alle våre tjenester er gratis for deg, og tilbud du mottar er uforpliktende.

Dermed har du ingenting å tape på å sjekke om vi kan få ned renten på boliglånet ditt. Vi kan også hjelpe deg selv om boligen ikke har energiklasse A eller B.

Du starter søknaden enkelt ved å benytte deg av skjemaet rett under teksten. Så starter vi arbeidet så raskt som mulig.

Har du spørsmål om grønne boliglån eller om søknaden din? Ta kontakt med oss på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected], så hjelper vi deg så godt vi kan.

Fyll ut låneskjema

Thomas Sagplads
Thomas Sagplads
Thomas Sagplads er daglig leder i Tjenestetorget Finans. Her hjelper han privatpersoner med å senke boliglånsrenten og realisere lånedrømmen. Dette gjør han med 20 års erfaring fra bank- og finansbransjen, med mange år i Nordea Bank. I tillegg kommer hans kompetanse innen juss fra Universitetet i Oslo godt med.
Fyll ut låneskjema