8 min lesetid
Sist oppdatert: 10 juli 2023

Lønnsom oppussing - hva øker verdien mest?

Tenker du å pusse opp boligen for å øke verdien? Men hvilke investeringer regnes som lønnsom oppussing og ikke?
Fyll ut låneskjema

Det er gjerne de små prosjektene som gir best avkastning. For eksempel kan det være å fullføre prosjekter som er påbegynt, male i nøytral og lys farge og få på plass nye deler.

Kjøkken og bad er de dyreste rommene å pusse opp. Det er derfor vanskelig å få igjen mer enn det du bruker på oppussing her. I beste fall kan du gå i null.

Skal du vurdere noen av de dyreste investeringene, bør du ta høyde for hvor lenge du tenker å bo i boligen selv før du skal selge.

Gjør du for eksempel tiltak som kan få ned strømregningen, vil dette øke verdien på boligen, i tillegg til å spare deg penger mens du bor der videre. Dermed får du mer igjen for pengene du har brukt.

Trenger du penger til oppussing?
Søk om nytt boliglån med økning eller rammelån. Vi forhandler på vegne av deg. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Enkel og effektiv oppussing før du skal selge bolig

Det er enkle grep du kan gjøre som vil bedre inntrykket av boligen for potensielle kjøpere på visning.

Det å feste et løst dørhåndtak vil være helt gratis om du har en skrutrekker for hånden, og vil bedre inntrykket folk får når de er på visning.

Mens om du har slitne, mørke eller uvanlige farger i et rom, kan det å ta malerkosten fatt være en rimelig og lite tidkrevende oppgradering som gir mye tilbake.

Er det hull i vegger etter spiker og skruer, kan en tube med akryl gjøre susen, men da må det gjerne males over etterpå.

Husk også uteområdet. Har du et slitent gjerde foran din bolig, vil det påvirke førsteinntrykket og ikke minst bildene i annonsen. Sett derfor av tid til å male. Har du blomsterbed, hekk eller andre planter, bør dette stelles med.

Se på boligen som et lerret

Når folk er på visning, er det viktig at de skal kunne se for seg selv bo i boligen og leve et godt liv der.

Derfor bør du se på boligen som et lerret, hvor kjøperen skal få fylle inn sine egne drømmer og tanker.

Legger du for mye av din egen personlighet i boligen, kan det bli vanskelig for kjøperen å projisere sine egne drømmer inn i boligen.

For eksempel bør du ikke ha familiebilder fremme på visning. Eller om du eksempelvis har malt et rom i en uortodoks farge, kan det lønne seg å male over med en nøytral og lys farge i stedet.

Noen investerer i boligstyling før et salg. Dette innebærer at man kjøper eller leier møbler og dekor som skal hjelpe kjøperne å forestille seg boligens fulle potensiale.

Selv om det ikke nødvendigvis er oppussing, kan det være lurt å snakke med megler om boligstyling. Det kan være at du kan bruke det du har fra før, og det ikke trenger å koste deg så mye mer enn å flytte på møblene dine.

Burde du pusse opp kjøkken og bad?

Som nevnt er både kjøkken og bad de dyreste rommene å pusse opp i en bolig. Mye av grunnen til dette er fordi du må i stor grad ha hjelp av fagfolk for å utføre jobben.

Bruker du ikke fagfolk, vil du heller ikke ha dokumentasjon og garantier som man får av å benytte fagfolk. Dette kan fremstå som risikabelt for en kjøper, ettersom de står i større fare for lekkasje eller andre ulykker.

Mens det å pusse opp badet før salg vil i beste fall gi deg igjen investeringen din, men ikke stort mer. Derfor kan det være bedre å heller være ærlig om renoveringsbehovet, og la kjøperen ta det med i beregningene sine.

En annen risiko med å gjøre dyre investeringer i badet eller kjøkkenet, er at det ikke er sikkert at din smak samsvarer med interessentenes smak.

Da kan man få mindre lyst til å øke budet sitt, ettersom man ser at man selv må pusse opp badet på nytt, fordi stilen er så lite innbydende.

Skal du pusse opp badet eller kjøkkenet, bør du passe på at oppgraderingene du gjør er nøytrale og tidløse. Da treffer du potensielt flere, og kan få mer igjen for ditt salg.

Har du mulighet for ekstra soverom?

Antall soverom kan påvirke verdien, men du trenger ikke ta helt av. For mest effekt er det med et ekstra soverom, men det vil avhenge av hvor mange det er fra før.

Det er også viktig at du får omregulert rommet til å bli godkjent oppholdsrom. Det holder ikke å legge nytt gulv i kjelleren og male vegger.

I en kjeller kan du måtte gjøre radontiltak, legge inn fuktsikring og oppgradere vinduer. Når du skal søke om omregulering av rommet, vil du gjerne måtte dokumentere at du har gjort de tilstrekkelige endringene riktig.

Her må du se an hvor mye det kommer til å koste deg, før du setter i gang.

Har boligen et lite kjøkken som er avskilt som et eget rom? Da kan kjøkkenet potensielt flyttes ut i stua for å lage nytt rom.

Det du må vurdere er hvor trangt det blir i stuen din, og hvor mye det kommer til å koste deg å flytte rør fra kjøkkenet inn i stuen. Du må også ha gulv som tåler fukt og fare for lekkasje.

Er det lurt å bygge garasje for øke verdien?

Det å bygge garasje er en av de større investeringene som gir best avkastning. Om garasjen i tillegg kan gi deg noe utover lagringsplass til bilen, kan det også være en god investering.

Eksempelvis om garasjen har en utleiedel. Det kan gi deg leieinntekter, som også en potensiell kjøper vil se verdien av å ha. Husk at utleiedelen må være godkjent regulert som bruksareal.

Om kjøperen ikke ønsker å leie ut, kan utleiedelen også bare fungere som et ekstra soverom. For eksempel når man har venner og slekt på besøk over lengre tid.

Om garasjen er rett inntil huset, kan det også være rom for å ha takterrasse over den med tilgang fra huset.

Mens du bygger garasje, kan det være lurt å samtidig forbedre innkjørselen, og området rundt. For eksempel ved drenering.

Husk at det å bygge garasje kan i en del tilfeller medføre at du må søke kommunen om det. Det er viktig at du har riktig dokumentasjon på stell før et salg.

Øk boliglånet for å pusse opp
Vi forhandler nytt boliglån på vegne av deg. Sjekk om du kan spare penger. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Rådfør deg med megler

Eiendomsmegleren din har innsikt i markedet du selger i, og vet gjerne hvilke ting som er viktig for potensielle kjøpere i ditt område.

Involverer du megleren tidligere i prosessen, kan du få gode tips før du setter i gang med investeringer i boligen som ikke er lønnsomme.

For å få opp prisen på bolig, er det bra med en budrunde med mange interessenter og høyt tempo.

Ikke skaffet deg megler enda? På vår søsterside Tjenestetorget kan du få tilbud fra flere meglere samtidig med et enkelt skjema. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Følg byggeforskrifter og få riktig dokumentasjon

Alle oppgraderinger du gjør, bør dokumenteres riktig. Særlig når det kommer til arbeid på det elektriske og våtrom.

Som selger har du opplysningsplikt, og med dokumentasjon kan kjøperen få et godt bilde av boligen og hvem som er ansvarlig for feil og mangler. Da minsker du risikoen for å sitte med ansvaret selv også.

Be derfor om en DDV-instruks fra håndverkeren du benytter deg av. DDV står for Dokumentasjon, Drift og Vedlikehold.

Bilder og tegninger av skjulte installasjoner kan også være relevant. For eksempel for at takstmann skal utføre en tilstandsrapport av boligen.

Noen håndverkere har også mulighet til å laste opp dokumentasjonen til boligens adresse på Boligmappa.no. Da følger dokumentasjonen boligen, selv etter du har solgt.

Boligmappa er gratis å bruke, og kalles gjerne for boligens servicehefte. Det kan være verdt å logge inn der for å se hva som ligger der fra før, om du ikke har gjort deg kjent med det allerede.

Tips for lønnsom oppussing

Her er en liste over tiltak du kan vurdere å gjøre for å øke verdien ved et salg:

  1. Tenk på boligen som et lerret. Velg nøytrale løsninger for at flere interessenter skal kunne forestille seg å bo der.

  2. Førsteinntrykk er viktig. Uteområdet bør også gjøres klar for visning. Klipp gresset, trim hekken, mal gjerdet og rydd.

  3. Kan du lage mer boareal? For eksempel en egen utleiedel over garasjen?

  4. Kan du frigjøre plass til et ekstra rom? For eksempel ved å flytte kjøkkenet inn i stuen? Men tenk kostnad.

  5. Av større investeringer kan balkong og garasje gi god avkastning. Men dette bør du vurdere ut fra resten av boligens tilstand og hva som er viktig på markedet.

  6. Udokumentert arbeid og alvorlige feil kan skremme vekk interessenter.

  7. Det å legge nytt gulv kan bedre helhetsinntrykket. Har du for eksempel et fint gammelt tregulv under maling, kan det å slipe det være lurt.

  8. En peis kan også bedre helhetsinntrykket. Oppgradering av peis kan også ha noe å si for energikarakteren.

  9. Rådfør deg med meglere tidlig i prosessen, så slipper du å gjøre investeringer som ikke er lønnsom.

Skal du øke boliglånet for å pusse opp?

Skal du låne penger til oppussing, vil det bli mindre lønnsomt desto høyere rente du har. Derfor bør du øke boliglånet fremfor å velge kredittkort eller forbrukslån til oppussingen.

Samtidig som du øker boliglånet, kan det være en ypperlig mulighet til å sjekke om du kan spare penger på hele lånet.

Mange har nemlig mye å spare på å flytte boliglånet sitt til en bank med lavere rente.

Vi tar jobben med å forhandle nytt boliglån på vegne av deg. Alle våre tjenester er både gratis og uforpliktende for deg.

Har du spørsmål om søknaden din eller om boliglån? Ta kontakt med Tjenestetorget Finans på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: [email protected], så hjelper vi deg med det du lurer på.

Fyll ut låneskjema

Thomas Sagplads
Thomas Sagplads
Thomas Sagplads er daglig leder i Tjenestetorget Finans. Her hjelper han privatpersoner med å senke boliglånsrenten og realisere lånedrømmen. Dette gjør han med 20 års erfaring fra bank- og finansbransjen, med mange år i Nordea Bank. I tillegg kommer hans kompetanse innen juss fra Universitetet i Oslo godt med.