5 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Hvordan stoppe lønnstrekk?

Lønnstrekk, også kalt utleggstrekk, er et av tiltakene namsmannen kan bruke for å kreve inn penger du skylder. Er det mulig å stoppe lønnstrekk?
Fyll ut låneskjema

Har du fått lønnstrekk, har kreditorene dine tatt rettslige skritt for å få tilbake pengene du skylder. Det er som nevnt namsmannen som setter i gang lønnstrekket.

For å få stoppe lønnstrekket, er man nødt til å finne en måte å betale kravet. Det er den eneste måten. Alle penger til overs må gå til den du skylder penger.

Det er enklest å gjøre dette før man i det hele tatt får lønnstrekk, for når det først er tatt ut rettslige skritt mot deg, har du betalingsanmerkninger.

Når man har betalingsanmerkninger, vil ikke ordinære banker gi deg lån. Selv om dette er til refinansiering av gjelden din.

Har man betalingsanmerkninger, er alternativet et omstartslån. Dette er et lån med sikkerhet i bolig, som er tiltenkt refinansiering. Dette er et lån man kan få selv om man har inkasso eller betalingsanmerkninger på seg.

Man må også kunne betjene lånet etter man har fått refinansiering. Omstartslånsbankene ser på saken din manuelt, og ser om du er kvalifisert til å få et lån som kan stoppe lønnstrekk, og fjerne betalingsanmerkninger.

Få hjelp til å stoppe lønnstrekk
Refinansiering med sikkerhet i bolig kan stoppe lønnstrekk og gjøre gjelden mer håndterlig. Vi forhandler tilbud på vegne av deg, helt gratis og uforpliktende.

Refinansiering for å stoppe lønnstrekk

Når man refinansierer, vil det nye lånet betale kravet, og dermed vil man fjerne tiltak som namsmannen har satt inn. Betalingsanmerkninger vil også forsvinne.

At du skal ha betjeningsevne på lånet etter refinansiering, innebærer at du skal kunne tåle en tenkt økning i rente på tre prosent, og minimum sju prosent. Samtidig som du har nok til grunnleggende livsopphold.

Har man ikke ledig sikkerhet i egen bolig, vil alternativet være at du refinansierer med en kausjonist som kan stille med ledig verdi i sin bolig.

Husk at kausjon er en seriøs forpliktelse for begge parter. Du forplikter deg til å ikke misligholde lånet, mens kausjonisten står i fare for å måtte selge sin bolig om du gjør det. Dette ansvaret er langvarig.

Er ikke lønnstrekk satt i gang enda?

Å leve med lønnstrekk kan være en tøff opplevelse, ettersom det er NAV og Namsmannen som bestemmer hvor mye du skal leve for hver måned.

Dersom du enda ikke har fått trekk i lønn, bør du ta grep så raskt som mulig for at situasjonen ikke skal forverre seg.

Enten ta kontakt med banker som gir lån med betalingsanmerkninger for å refinansiere til et mer håndterbart lån. Eller ta kontakt med kreditorene dine for å forhandle frem en nedbetalingsplan.

En ting man med sikkerhet kan si, er at gjelden ikke kommer til å forsvinne. Derfor har du alt å tape på å misligholde den.

Få lavere lønnstrekk?

Om du mener du skal ha lavere lønnstrekk, må du vise for Namsmannen at du har flere utgifter å ta hensyn til, enn de som ligger til grunn for ditt trekk.

Det kan for eksempel være at den økonomiske situasjonen din har forandret seg. Slik som at inntekten din har gått ned, du har fått flere utgifter eller at du har gått gjennom et samlivsbrudd og nå sitter alene med utgifter.

Er gjelden din til staten? Statens innkrevingssentral har mulighet til å sette inn lønnstrekk uten å gå via Namsmannen. Derfor er det de du må forhandle med, om du vil senke trekk hos dem.

Om du skulle være så heldig at du går opp i lønn, vil lønnstrekket også øke.

Det er NAV sine satser for livsopphold som ligger til grunn for hvor høyt trekk du kan ha. Det er med andre ord det som blir til overs utover grunnleggende livsopphold som blir trekk i lønn som går til å betale kravet.

På en annen side vil også lønnstrekket minke, dersom inntekten din krymper.

Så lenge kan man ha trekk i lønn

Hvor lenge lønnstrekket kan vare, vil avhenge av hvor mye penger du skylder til kreditorene dine.

I praksis skal lønnstrekket gå helt til kravet er betalt ned, men lønnstrekket skal ikke gå lenger enn to år. Når denne perioden er over, kan kreditorene be om nytt lønnstrekk, dersom kravet enda ikke er nedbetalt.

Med andre ord kan lønnstrekket vare både noen uker, men også over flere år. For de som ikke har mulighet for refinansiering må man belage seg på å vente lenge.

Får du noen større pengebeløp i perioden med lønnstrekk. Slik som arv, feriepenger, bonus eller lignende, vil dette også gå til nedbetaling av gjelden. På den lyse siden vil det da gå raskere å bli kvitt kravet og stoppe lønnstrekket.

En annen måte å betale kravet?

Dersom du ikke har mulighet for å få refinansiering, er det vanskelig å stoppe lønnstrekk. Når man skylder penger, skal kreditorene få så mye tilbake som mulig, av det de har lånt ut.

Har du mulighet til å øke inntekt, for eksempel ved lønnsforhandling, øke stillingsprosent, deltidsjobb, selge ting eller en annen måte, vil det hjelpe deg på vei.

Selv om Namsmannen allerede tar trekk i lønn på alt som blir til overs utenom grunnleggende livsopphold, bør du se om du likevel kan spare penger et sted.

Rutiner som å skrive handleliste og planlegge ukesmenyer sparer deg for mye i hverdagen. Samme kan strømsparing og redusert bilbruk gjøre. Kanskje bør du vurdere flytting til billigere bolig.

Et tips kan være å selge ting, kanskje har du hjemmeelektronikk du klarer deg ut, klær du ikke bruker eller annet liggende rundt hjemme. Alt du kan betale til kreditor vil hjelpe deg med å fremskynde nedbetalingen og dermed dagen hvor man kan stoppe lønnstrekk.

Er det større ting du kan selge? Vurder om du bør selge bilen din. Eller til og med vurdere å selge boligen om kravet er veldig stort. Før du vurderer det, bør du se på mulighetene for refinansiering.

Få gratis hjelp til å forhandle refinansiering

Vi i Tjenestetorget Finans jobber hver dag med å finne de beste låneløsningene for folk i ulike situasjoner i livet.

Derfor kan vi hjelpe deg med å forhandle omstartslån på vegne av deg som har fått lønnstrekk. Slik at du kan få et lån med lavere kostnader, som er lettere å håndtere. Det er første skritt på veien mot en normal hverdag.

Det finnes søknadsskjema for omstartslån rett under teksten her. Tjenesten er gratis for deg, og tilbud du mottar er uforpliktende.

Forutsetningen for omstartslån er, som nevnt, at du kan stille med ledig sikkerhet i egen bolig eller har kausjonist. Samt at du har økonomi til å betjene lånet.

Har du spørsmål om omstartslån? Ta kontakt med oss på e-post: [email protected] eller telefon: 66 77 01 01 for en uforpliktende samtale om dine muligheter.

Ruben Skumlien
Ruben Skumlien
Ruben Skumlien er leder for omstartslån og seniorrådgiver hos Tjenestetorget Finans. Med mange års erfaring fra både eiendomsmeglerbransjen, samt Bank- og Finansbransjen, bistår han alle sine kunder med optimal låneløsning innenfor alle ulike lånesegmenter. Han bistår i tillegg med verdifull rådgivning i investerings- og kjøpsprosessen innen eiendom.