5 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Kan man spare i BSU etter boligkjøp?

Renten på og skattefradraget har gjort det attraktivt å spare i BSU. Men hva har de nye reglene å si for deg som eier bolig? Kan du eksempelvis fortsette å spare i BSU etter boligkjøp?
Fyll ut låneskjema

Man kan ikke fortsette å spare i BSU dersom man bruker BSU-kontoen til å kjøpe bolig. Men om du har latt BSU-kontoen stå, kan du fortsatt sette penger der og nyte noen BSU-fordeler.

Siden 2021 har reglene for Boligsparing for ungdom blitt endret. Med de nye reglene mister man den viktigste fordelen med BSU etter man har kjøpt bolig. Nemlig skattefradrag for det du sparer på kontoen.

Renten på BSU-kontoen vil være den samme uavhengig om du har kjøpt bolig eller ikke. Om du ønsker å flytte BSU-kontoen din, kan andre banker gi deg andre renter.

Du kan spare i BSU til og med året du fyller 33 år.  Året du fyller 34 år, får BSU-pengene en ordinær sparerente.

Vil du sjekke om du kan få bedre tilbud på boliglånet ditt et annet sted? Vi forhandler på vegne av deg, helt gratis, og tilbud du mottar er uforpliktende.

Boligsparing for ungdom kun for første bolig

Man kan fortsette å spare i BSU-kontoen etter man har kjøpt første bolig, så lenge du er under 34 år. Dette gjelder riktignok om du har kjøpt første bolig uten å bruke BSU-kontoen. Det kan for eksempel være om du stilt pant i BSU-konto som egenkapital.

Men de nye BSU-reglene sier at selv om du kan spare på BSU-konto etter du eier bolig, så vil du ikke lenger få skattefradrag. Dermed vil det kun være den gunstige renten på BSU-kontoen som blir den største fordelen.

Grunnen til at man har valgt å fjerne denne fordelen for de som eier bolig, er blant annet fordi Boligsparing for ungdom skal være et tiltak som først og fremst hjelper folk inn på boligmarkedet.

For staten å gi skattefradrag for sparing på BSU-konto, er også en stor utgift for skattebetalerne. Derfor har man vurdert det dit at man ikke ønsker å gi skattefradrag til de som allerede eier bolig.

Før du kjøper bolig, kan du spare inntil 27.500 kroner i året, og få skattefradrag inntil 5.500 kroner i året. Totalt kan du spare 300.000 kroner på kontoen, og få 60.000 kroner i skattefradrag.

Hva bør du gjøre med pengene på BSU-kontoen?

Det er viktig at pengene går til noe som er boligrelatert. Ettersom BSU-kontoen ikke bare er en avtale med banken, men også involverer staten, som sørger for at man får skattefradrag.

Dermed kan du risikere å måtte betale tilbake det du har fått i skattefradrag om pengene ikke går til noe boligrelatert.

Noen velger å betale ned ekstra på lånet sitt slik at man blir kvitt gjeld raskere, eller kanskje gjøre noen oppgraderinger av boligen.

Hvis du velger å betale ned ekstra på boliglånet, kan det enten gi deg et lavere terminbeløp eller en kortere nedbetalingstid. Alt ettersom hva avtalen med banken er. Det kan være lurt å sjekke dette med banken, slik at du får den løsningen du ønsker.

Velger du å bruke BSU til å pusse opp, kan du spare deg for dyre renter. Noen bruker forbrukslån til oppussing, mens andre øker boliglånet eller søker om rammelån. Det billigste vil naturligvis være å bruke BSU-beløp eller andre oppsparte midler.

Har du den beste lånerenten?
Vi forhandler frem lån på vegne av deg, helt gratis. Tilbud du mottar er uforpliktende.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Bufferkonto: viktig alternativ til sparing i BSU-konto

Som nevnt er det slik at BSU-kontoen må brukes til ting som er relatert til bolig. Mens når man eier bolig, er det flere andre utgifter å tenke på enn når man leier.

Derfor bør du vurdere å bruke pengene du ellers hadde brukt til BSU-sparingen, til å bygge opp en bufferkonto. Med en solid buffer, er du trygg i perioder med økonomisk usikkerhet eller uforutsette utgifter.

Som leietaker, er utleier ansvarlig for mange av utgiftene i boligen. Men som boligeier selv, kan du for eksempel måtte kjøpe ny vaskemaskin eller kjøleskap om det du har går i stykker. Eller andre ting som ikke regnes som inventar og ikke direkte boligrelatert.

En bufferkonto kan også hjelpe deg i perioder hvor du har trangere økonomi, og kanskje har problemer med å betale regningene dine og ha råd til det du ellers trenger i hverdagen.

Det er gjerne anbefalt å ha 2-3 månedslønner i buffer, men det kan være mer eller mindre basert på økonomien din og hvor mye ting av verdi du eier. Du kan lese mer i vår guide til bufferkonto.

Fond: langsiktig sparing

Før du kjøper bolig, gjør skattefradrag det svært gunstig å sette penger på BSU-konto fremfor fond. BSU har også lav risiko. Mens fond har høyere risiko, noe som gir potensielt høyere renter.

Dette betyr også at fond vil kunne svinge i perioder. Noe som ikke er gunstig når du er førstegangskjøper.

Men når du først har kjøpt din første bolig, og har en solid bufferkonto på plass, kan fondssparing være et godt alternativ for deg. For eksempel om du sparer til pensjon, eller noe annet som er et stykke frem i tid.

Selv om du gjerne får beskjed om å sette pengene der renten er høyest til enhver tid, så handler det også om prioriteringer ut fra hvor du er i livet.

For deg som enda er i startfasen på nedbetalingen av boliglånet, vil du kanskje prioritere ekstra innbetalinger der, før du prioriterer fond.

Rett og slett fordi det å få ned belåningsgraden vil kunne gi deg bedre renter og vilkår, i tillegg til at du kan få øke boliglånet eller få et rammelån. Noe som vil være nyttig ved for eksempel oppussing, når du skal kjøpe bil eller for å forhindre at du tar opp dyre lån og kreditter.

Kan du spare penger på lån?

For deg som har boliglån, kan det være mye penger å spare på å sjekke om du kan få et bedre tilbud et annet sted. Denne jobben kan vi hjelpe deg med, helt gratis.

Søker du om boliglån eller refinansiering av boliglån via oss, forhandler vi på vegne av deg med banker vi samarbeider med. Deretter presenterer vi det beste tilbudet for deg.

Du finner søknadsskjema for boliglån rett under teksten.

Våre dyktige lånerådgivere har bred erfaring, og jobber hver dag med å finne de beste låneløsningene for ulike økonomiske situasjoner.

I tillegg til å være en gratis tjeneste, er tilbud du mottar også helt uforpliktende.

Har du andre lån du kan spare penger på? Vi kan hjelpe deg med å forhandle billån, og vi har en sammenligningstjeneste for refinansiering av forbrukslån og kredittkort. Pengene du har spart kan du eventuelt bruke på å betale ned ekstra på lån.

Fyll ut låneskjema

Thomas Sagplads
Thomas Sagplads
Thomas Sagplads er daglig leder i Tjenestetorget Finans. Her hjelper han privatpersoner med å senke boliglånsrenten og realisere lånedrømmen. Dette gjør han med 20 års erfaring fra bank- og finansbransjen, med mange år i Nordea Bank. I tillegg kommer hans kompetanse innen juss fra Universitetet i Oslo godt med.
Fyll ut låneskjema