6 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Tenker du å ta opp lån til ferie?

Ferie er noe de fleste trenger fra tid til annen, en del velger å finansiere ferien med et lån uten sikkerhet. Dette bør du tenke på når du søker lån til ferie.
Fyll ut låneskjema

Ofte vil du møte på begrepet ferielån når du skal låne penger til ferien. Dette er et helt ordinært lån uten sikkerhet. Søker du om ferielån, søker du om forbrukslån.

Som du sikkert vet, er forbrukslån en dyr måte å finansiere noe på. Det beste er derfor å spare penger til man får råd til ferien man ønsker seg.

Den som ferielån egner seg best for, er den som vet at penger kommer like rundt hjørnet. For eksempel om man ønsker å hoppe på et godt tilbud, men det enda er en stund til lønn. Eller om man har råd til å ha ekstra utgifter noen måneder fremover.

Man bør betale ned så raskt som mulig, da betaler man mindre i rente over tid.

Som nevnt er det alltid best å spare penger til ferien. En måte å spare penger på, kan være å refinansiere gjelden man allerede har.

Du kan benytte deg av vår gratis sammenligningstjeneste for refinansiering, og motta helt uforpliktende tilbud fra flere banker samtidig.

Spør deg selv om du trenger ferien

Det første du bør gjøre før du tenker å låne penger, er om du virkelig trenger dem.

Et lån uten sikkerhet har høyere rente enn lån med sikkerhet. Dermed vil ferien ende opp med å koste deg mer enn hva den ville gjort om du hadde spart penger.

Du kan bruke vår forbrukslånskalkulator for å se hvilken kostnad lånet kan ha for deg hver måned.

Her er et renteeksempel for et ferielån:

Lån: 50 000 kr o. 5 år. Eff. rente: 12 %. Kostnad rente: 16 733. Kostnad kr totalt lån og renter: 66 733 kr.

Er det eneste måte å finansiere ferien, fordi du ikke har råd til å spare? Da kan det bli ekstra tungt med et lån å betale tilbake på.

Ser man på eksempelet over, er nedbetalingstiden satt til 5 år, da dette er maks nedbetalingstid på forbrukslån i Norge. Da betaler du et månedsbeløp på 1112 kr i 5 år. Ønsker du å bli kvitt lånet i løpet av 1 år, vil månedsbeløpet være på 4442 kr.

Bruke kredittkort på ferie?

Du har kanskje hørt anbefaling om at du bør benytte deg av kredittkort på ferie, men anbefalingen kommer med forbehold.

Du må kunne betale tilbake kredittkortet innen 30 dager. Det er nemlig da renter begynner å løpe for de fleste kredittkort. Kredittkort har langt høyere rente enn et forbrukslån.

Noen av grunnene til å bruke kredittkort på ferie er at du gjerne har reiseforsikring på kortet. Noe som for eksempel vil dekke tap du har, men kan også sikre deg mot å tape penger om kortet blir stjålet.

Husk at om du har reiseforsikring fra før, faller noe av fordelen med kredittkort bort. Selv om det i en del tilfeller er enklere å få refusjon om kortet for eksempel blir stjålet.

Uansett om du bruker debet eller kreditt, bør du betale i lokal valuta. Som nevnt, det er viktig at du ikke bruker kredittkortet mer enn du kan betale innen rentene løper. Ellers vinner du i alle fall ikke økonomisk på å bruke kredittkortet.

Kredittkort kan være et steg inn i økonomisk bakevje, med betalingsutsettelse og fleksibilitet. Har du kredittkortgjeld bør du se på muligheten for å refinansiere kredittkort.

Ingen krav til hvor du kan reise med ferielån

Tar du opp et ferielån, vil det være et lån uten sikkerhet. Det vil si at du får pengene utbetalt til kontoen din, og kan bruke dem som du vil.

Dermed kan du i praksis reise hvor du ønsker, så lenge du har penger til alt det nødvendige. Derfor kan det være lurt å finne ut hvor mye penger ferien din kommer til å koste deg, før du søker lån.

For selv om du har muligheten til å ta mer lån enn du trenger, er ikke dette å anbefale. Sett derfor opp et budsjett med hva du trenger til transport, overnatting, mat, drikke og generelt lommepenger.

Skulle du ende opp med å ikke bruke hele lånet på ferien, kan du for eksempel bruke pengene du har til overs, til å betale inn ekstra når den første regningen kommer.

Eventuelt om du vil sette det på en bufferkonto, slik at du sikrer deg selv om du en måned skulle ha problemer med å betale det du skylder.

Kan du senke månedskostnadene?
Sammenlign tilbud om refinansiering fra flere banker, og velg lånet med den laveste renten. Tjenesten er gratis og alle tilbud er uforpliktende.

Rammelån kan være et billigere ferielån

For deg som har betalt ned mye på boliglånet ditt, kan det å skaffe seg et rammelån, være en billigere måte å låne penger til ferieturen.

Rammelån kan på flere måter ligne på kredittkort, ettersom man har en stående låneramme som man kan benytte som man vil.

Etter man har fått innvilget rammelån, får man muligheten til å overføre penger som man vil fra lånerammen og inn på egen konto. Man betaler kun renter på det man bruker.

Den store forskjellen er at et rammelån er med sikkerhet i boligen din. Dermed kan du få betraktelig lavere renter, og spare penger på ferieturen din.

For å få et rammelån, må du ha under 60 % belåningsgrad på boligen din. Hvor stor låneramme du kan få, er avhengig av faktorer basert på økonomien din, og hvor langt under 60 % belåningsgraden din er.

Det kan være lurt å sette opp en nedbetalingsplan for seg selv, når man tar ut penger fra rammelånet. Ettersom nedbetalingen er fleksibel, kan det være lett å nedprioritere lånet, og la rentene løpe lenger enn nødvendig.

Da taper man fort penger, og kunne hatt mer nytte av å ta opp et ordinært nedbetalingslån. Du kan lese mer om rammelån her.

Se på effektiv rente når du skal låne penger

Når du skal låne penger, enten det er lån til ferie, boliglån eller hvilket som helst annet lån, bør du se på effektiv rente.

Dette er fordi den effektive renten inneholder alle kostnadene som er ved å ha lånet. Som vil si at i tillegg til å inneholde nominell rente, inneholder den også andre gebyrer, slik som termingebyr og etableringsgebyr.

Finner du lånet med lavest effektiv rente, finner du altså det billigste lånet. Noe som er godt når tiden for å betale tilbake kommer. Det er deilig med ferie, men det er tross alt flere hverdager enn feriedager.

Skal du først ta opp forbrukslån til ferie, bør du sammenligne lån fra flere banker. Slik at du kan finansiere ferien på billigst mulig vis.

Sammenlign lån uten sikkerhet fra flere banker

Desto mer gjeld man har, desto mer sårbar blir man for uforutsette utgifter. Da er det fort å havne i en gjeldsspiral, hvor man hele tiden må låne mer for å holde seg gående. Da er det er fort å miste kontrollen over økonomien, og om du tenker å låne til ferie fordi økonomien er stram, bør du se på om du kan refinansiere eventuelle lån og kredittkort du allerede har.

Refinansiering kan være en måte å komme seg ut av en gjeldspiral. Dette kan få ned månedskostnadene dine, gi deg bedre oversikt og gjøre det lettere å spare penger til ferie i fremtiden.

Med vår sammenligningstjeneste, kan du med et enkelt skjema, få tilbud om refinansiering uten sikkerhet fra flere banker samtidig.

Dermed får du raskt oversikt over hvem som har den laveste renten, samtidig som du sparer tid på letingen. Tjenesten vår er helt gratis, og alle tilbud du mottar er helt uforpliktende.

Du får som regel svar med en gang, men ikke hopp på første og beste lån. Vent til du har fått tilbud om andre lån også. Det kan være mye penger å spare på renter, ettersom det er mye konkurranse på markedet.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.